logo-03

1. Ay

Bebeğim

  • Bebeğiniz doğumdan bu yana hızlı bir gelişim aşamasındadır. Hem duyusal hem de motor gelişiminde çok yol aldı. Artık siz konuştuğunuzda daha çok göz göze gelip çıkardığı ‘a’, ‘o’, ‘au’ ve ‘ou’ gibi sesler ile ne kadar mutlu olduğunu ‘dile getirecektir’.
  • Yakın mesafede, onun yüzü hizasında konuşun, gözlerine bakın. Sizi görecek ve hatta 45 dereceye kadar takip edecektir. Seslere karşı duyarlıdır, sese dönecek, küçük ninniler ile sakinleşecek ve bu arada sesinizi öğrenecek ve tanıyacaktır.
  • Görme hala bulanıktır, 25-30 cm’e kadar görebilir, o nedenle yakın mesafede olmaya özen gösterin. Bu aydaki bebekler renkten ziyade kontrastı ayırt edebilir, sadece siyah ve beyaz vardır. Objelere gözlerini fokuslayabilir, bunu yaparken şaşılık olması normaldir.
  • İşitme tam gelişmiştir, sese dönebilir. Kol ve bacak hareketleri koordine değildir, hedefi olmayan rastgele hareketler şeklindedir. Yüzükoyun yatırıldığında başını sağa sola çevirebilir ve kısa süre dik tutmaya çalışabilir ama bunu çok az yapabilir.
  • Bebeğinizin ilginize ihtiyacı vardır. Bu ilgiyi onu kucaklayıp, konuşarak ve şarkılar, ninniler söyleyerek verebilirsiniz. Bebekler uyaran olmadan öğrenemez.

Bebeğinizin gelişimini desteklemek için:

• Onun bütün duyularını uyarın.

• Bol temas edin. Parmaklarınıza tutunmasını sağlayın, yakalama refleksi ile bunu çok kolay başaracaktır, yüzükoyun yatırıp nazik masajlar yapın.

• Yakın mesafeden göz göze iletişim kurun

• Bol bol konuşun, şarkılar söyleyip mırıldanın. Yaptıklarınızı ona anlatın, sizin sesiniz öğrenecek ve onunla huzur bulacak, sesinizle kendini güvende hissedecektir. Onun çıkardığı sesleri taklit edin, bu sizin ilk oyununuz olacaktır.

• Kitap okumaya bu aylarda başlayın, şimdiden ona kitap okumayı rutin haline getirin.

• Bebek sahibi olmanın keyfini çıkarın.

• Ondan gelen sinyallere açık olun. Bir süre sonra açlık, uykusuzluk durumunda nasıl tepkiler verdiğini öğreneceksiniz.

• Yatak üstü sabitlenen, sallanan oyuncaklar bu ay için uygundur, takip ve fokuslama yeteneğini artırır.

• Yeterince hava aldığından emin olun. Büyüdükçe yeni boyutlarla tanışmasını, sesleri algılamasını ve öğrenmesini kolaylaştıracaktır. • Annelik içgüdüleriniz çevrenizden gelen eş dost tavsiyesinden daha önemlidir.

• Yüzükoyun egzersizleri ihmal etmeyin. Aylar içinde bu egzersizler kol ve sırt kaslarının gelişimini sağlayacağı için dönme, emekleme ve oyun kurma aşamaları için ilk basamak egzersizleri olacaktır. Sevmemesi de normaldir, endişe etmeyin. Huzursuz olduğu zaman ısrar etmeyin çünkü önünüzde çok uzun zamanınız var. Yüzükoyun egzersizler için bebeğinizin huzurlu, karnının tok ve enerjisinin iyi olduğu anları seçin, yüzükoyun pozisyonda çabalamasına izin verin.

Bebek Gelişimi

Görme: Görebildiği mesafe 30 cm’ye kadar artmıştır.

İşitme-konuşma: Sesli harfler çıkarabilir, bunlar keyifli olduğunda çıkardığı küçük seslerdir. Henüz sessiz harf çıkaramaz, bazen bunları inleme zannedebilirsiniz.

Kaba motor hareketler: Baş kontrolü için henüz erkendir ama daha dik tutmaya başlamıştır, bazı bebeklerde kısa süreli kontrol vardır ama sonra baş düşer, bebek hareket ettirilirken başın desteklenmesi önemlidir.

Sosyal davranış: Annesi ile göz göze gelir ve onun hareketlerini kısa mesafede takip eder. Doğumdan itibaren olduğu gibi onu yakınında ister. Temas, sıcaklık ve konuşulmasına ihtiyacı vardır.

Beslenme

Bebeğiniz sadece anne sütü, olmadığında formül süt ya da anne sütü ve formül süt ile beslenebilir. Suya ihtiyacı yoktur, verilmesi sakıncalıdır.

 

Oyun Aktivite

1 aylık minik bebeğimle ne oynayabilirim ki diye düşünebilirsiniz. Bebeğinizi oyuna teşvik etmek ve gelecekte oynayacağı oyunlara zemin hazırlamak için yapabileceğiniz birçok şey bulunmaktadır. Bu erken aşamada en iyi oyun bebeğinizin sizinle etkileşime girdiği zamanlardır. Bebeğinizi alın ve yüzünüze yakın bir pozisyonda tutun, böylece size odaklanabilir, onunla yumuşak bir ses tonuyla konuşun. Bebeğiniz yakınınızdayken ve siz başka işlerle ilgileniyorken de onunla konuşabilir, ona şarkılar söyleyebilirsiniz, sizin sesiniz ve varlığınız ona kendini güvende hissettirecektir. Bebeğiniz uyanık olduğu bir zaman temiz bir havluya ya da bir oyun halısına karnının üzerinde yatırın. Çevresine oyuncaklarını koyun. Bebeğinizin önüne renkli ve ses çıkaran bir top yuvarlayıp ilgisini uyandırın ve başını çevirmesini sağlamak için çıngırak ya da ses çıkaran benzer bir oyuncağı sallayın, böylece boyun kaslarının gücüne de destek olmuş olursunuz. Karnının üzerinde yatarak geçirdiği bu zaman, bebeklerin başlarını kaldırmak, oturmak, sürünmek ve yürümek için gerekli kasları geliştirmesine yardımcı olur. Bebeğinize günde 2-3 kez kısa zaman dilimlerinde bu etkinliği yaptırabilirsiniz.

Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.

Aşılarım

  • HEPATİT B 2.doz aşısı yapılacaktır.
 

Öneriler

  • Günlük 400 ünite D vitamini
  • Kalça ultrasonografisi: 1.ay sonunda bütün bebeklere kalça ultrasonografisi doğumsal kalça cikciğinin erken tanısı için çok önemlidir.
  • Bu ayda bebeğinizin yeterince beslendiğinden emin olmanız gerekir. Bunu yaptığı çiş ve kakayı takip ederek anlayabilirsiniz. Bu aylarda genellikle bebekler her gün kaka yapar ve bezleri 8 saatten daha uzun süre kuru kalmaz.
  • Hala sarılığın devam etmesi olağan değildir ve devam ediyorsa ayrıntılı tetkiklerin yapılması gerekir. Tabi unutmamak gerekir ki uzayan sarılığın en sık nedeni anne sütü sarılığıdır ama biz olası ciddi nedenleri ekarte etmeliyiz. Zaten bu konular birinci ay muayenesi sonunda doktorunuzla konuşmanız gereken konular arasındadır.
  • Bebeğinizi çok giydirmediğinizden ve evinizi aşırı ısıtmadığınızdan emin olun.
  • Bu sıralar uyku süresi 12-15 saate kadar düşmüş olabilir. İki ya da üç defa gündüz uykusu vardır. Bu uyku zamanları iki üç saati bulabilir. Uyanık kaldığı süreler uzamıştır ve bu size bebeğinizle daha yoğun iletişim fırsatı verecektir. Bunun için özel oyuncaklara, özellikle DVD ve videolara hiç ihtiyacınız yoktur. Hiçbir araç sizden daha sevgi dolu olamaz. Her fırsatta sarılın, kitap okuyun, şarkılar söyleyin, onun tepkilerini bekleyin. Bebeğinize ihtiyacı olanın en iyisini siz verebilirsiniz.
  • • UNUTMAYIN: 1- Bebek sahibi olmanın keyfini çıkarın, ona sarılın, bol bol konuşun, acıktığında ya da uykusu geldiğinde nasıl davrandığının işaretlerini gözlemleyin. Dikkatli olun. Ondan gelen sinyalleri iyi gözlemleyin ve gözden kaçırmayın, uygun yanıtları verin. 2- Mümkün olduğunca erken yüzükoyun egzersizlere başlayın, yakın mesafeye ilgisini çekecek oyuncaklar yerleştirin. 3- Açık havaya çıkarmayı ihmal etmeyin. 4- Yakın mesafeden iletişim kurun, göz göze kontak kurmayı ihmal etmeyin. Bol bol konuşun, şarkı söyleyin, kitap okuyun. Bebeğinizin yaşına uygun küçük oyunlar yaratın. Oyun için zaman ayırın, yüzükoyun egzersizler aynı zamanda oyunların bir parçası olsun. 5- Bebeğiniz yorulabiliyor, yorulduğunda dair işaretleri göz ardı etmeyin, dinlenmek için yeterli zaman ayırın. 6- Bebeğinizi çok giydirmediğinizden ve evinizi aşırı ısıtmadığınızdan emin olun.
  • • TAKİP EDİN: 1- Beslenme problemleri var mı? 2- Sarılık devam ediyor mu? 3- Kendiliğinden kol ve bacak hareketleri yapıyor mu? Kendini çok kasıyor mu ya da çok mu gevşek? 4- Yeterince ağlıyor mu? 5- Sese tepki veriyor mu? Yüksek sese korkma yanıtı veriyor mu? – 6- Parlak ışığa tepki veriyor mu? 7- Konuşmanız onu sakinleştiriyor mu? 8- Kabızlık problemi var mı? Dışkılama alışkanlığı oturdu mu? 9- Ses çıkarıyor mu? (au, ou gibi) 10- Göz göze kontak var mı? 11- İnatçı kusmalar var mı? Kusma fışkırır tarzda mı? 12- Göbek düştü mü?