logo-03

3. Ay

Bebeğim

  • 3. ayın sonunda bebeğiniz diyalogların orkestra şefi olacaktır. Bazen kocaman bir gülücükle bu sohbeti başlatacak ve siz ona ilk yanıtı verene kadar ısrar edecektir. Bu diyaloğa bütün vücudunu dahil edecektir, el ve kollarını açacak, bacaklarını sallayacak ve bütün vücudunu konuşmanın ritmine dahil edecektir. Bunları yaparken mimikleri sizinkileri taklit edecektir. Elbette bebeğiniz bu sohbet hevesini herkese karşı göstermez. Erişkinler gibi bebekler de insanlar konusunda seçicidir. Onun için favori sohbet arkadaşları annesi ve babasıdır. Daha sonra diğer çocuklar dikkatini çeker, kardeşleri varsa onlarla da konuşma gayreti içerisine girer. Çocuk sesi duyduğu zaman onları arayacak, bulmak isteyecektir. 
  • Yabancılara tepkisiz kalabilir. Bu seçici davranış modeli kendi hayatında kimlerin olduğunu bildiğini gösterir. İşaretler çok belirgin olmasa bile kendisine yakın olan insanlar onun için daha özeldir. Size bütün bu karşılıklı sohbetler bir oyun gibi görünebilir fakat onun için sosyal ve duygusal gelişiminde önemli bir role sahiptir. Onun gülümsemelerine yanıt vermeniz, başlatmaya çalıştığı sohbetlere katılmanız, sizin için ne kadar değerli olduğunu hissettirecektir. Kendisine ve size güvenecek, yanında olduğunuzu öğretecektir. Bu his kendine olan güveninin gelişmesi için çok önemlidir. 
  • Uyanıklık süresi artmıştır ve sizinle iletişimde yeni yöntemler geliştirir. Sesli gülümseme ve ‘agu gugulu’ sohbetler başlamıştır. Bebeğinizin baloncuklu konuşmaları sizin için de mutluluk kaynağı olacaktır. Eğlenceli dönem başlamış, kolik ağrısı azalmış ve bebeğinizin mutlu olduğu saat dilimleri uzamıştır. Daha katılımcıdır, sizden gelen oyunlara karşılık verdikçe siz daha çok oynamak isteyeceksiniz, aranızdaki bağ giderek yoğunlaşacak ve güçlenecektir. Bebek ne kadar çok uyaran alırsa, o kadar çok karşılık verecek ve o kadar çok öğrenecektir. 
  • Ellerinin farkına varır, onları inceler ve keşfeder. Beceriksizce de olsa hedefini bulamayan uzanma hareketleri başlar. Dokunmaktan ve dokunulmaktan hoşlanır. Kendi elleriyle oynamaya başlar, iki elini birbirine dokundurmak kendini keşfetmenin ilk adımıdır, bundan hoşlanır. Oyuncaklara ilgisi artar, onlara dokunması, farklı dokuda oyuncaklarla teması ve onları algılayıp öğrenmesi sağlanmalıdır. Parlak renkli oyuncaklara ilgisi artacaktır. 
  • Üzerinde farklı dokular bulunan ve ses çıkaran yumuşak oyuncaklar tercih edilmelidir. Eline verilen oyuncağı kısa süre tutabilir, hareket eden oyuncağın ses çıkarması, neden-sonuç ilişkisinin keşfini sağlar. Oyun için özel zaman ayırmak gerekir. Bu ayda bebek masajdan keyif alacaktır. Nazik jimnastik hareketleri yaptırılabilir. Bebeklerin birçoğunda baş kontrolü oluşmuştur, artık kucakta tutarken başını desteklemek gerekmez. Yüzükoyun yattığında daha uzun süre başını dik tutar ama bir süre sonra yorulup başını düşürmesi normaldir. Yüzükoyun egzersiz seansları, o güne kadar kullanmadığı kasların devreye girmesini sağlayacaktır. Yüzükoyun egzersizlere devam edin, önüne ilgisini çeken oyuncaklar koyun, uzanmasını bekleyin, oyuncağı sallayıp ses çıkarmasını ve ilgisini çekmeyi sağlayın. 
  • Ayakta tutulduğunda yere basabilir, dik durabilir. Küçük mekik hareketleri yapmaya başlamış olabilir, başını kaldırıp öne doğru katlanabilir. Ellerini açar, yakalama refleksi azalmıştır, oyuncakları avuçlayarak tutar ve sallar. İkinci ayda başladığı ellerini emme bu ayda daha da artmıştır. 
  • El-göz koordinasyonu daha iyidir, objeleri takip edebilir. Bu ayda salya artışı daha fazladır ama büyük ihtimalle diş habercisi değildir. Elini emmesine izin verin, ağzına götürmesine yardım edin. 
  • Emzik vermek, uykuya dalmasını kolaylaştırabilir. Yatağın bir parçası gibi algılaması uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır, yatak dışında kullanmayın. Derin uykuya geçince nazikçe ağzından çekmeniz, düşünce uyanmasına engel olacaktır. 
  • Sizin seslenmenizi taklit edebilir. Odaya girdiğinizde sizi uzaktan tanır ve tepki verir, başkasından size gittiğinde mutlu olur. Konuşma, şarkılar ve temas her zaman olduğu gibi bu ayda da çok önemli. Çok konusun, her şeyi anlatın, kelimeler bitti mi? Hayatın ne kadar güzel olduğundan, ya da yağmurdan bahsedin. Akşam gelecek babasını anlatın. Bol bol sarılın ve kucaklayın.

Bebeğinizin dışkılama sayısı giderek azalabilir, her gün kaka yapmak zorunda değildir, yaptığı kaka katı keçi kakası gibi değilse kabızlık değildir. Çiş yapma sıklığında değişim olmaz.

Bebek Gelişimi

Görme ve ince motor hareketler: Oyuncağa uzanır. Objeleri avuçlayarak tutar, yumruk yapma azalmıştır, elindeki oyuncağı ağzına götürür, yumruğunu istemli olarak ağzına götürüp emebilir. Anneyi oda içinde takip edebilir, görme daha iyidir.

İşitme-konuşma: Baloncuklar yaparak kendi hecelerini kullanır, sözlü iletişim daha aktiftir.

Kaba motor hareketler: Yüzükoyun yatırıldığında ellerinden destek alıp, sırtını da kaldırıp başını uzun süre havada tutabilir ve aynı pozisyonda başını sağa sola çevirebilir.

Sosyal davranış: Anne haricinde sık gördüğü kişileri de tanır. Artık sohbetleri başlatan bebeğinizdir. Çocuk seslerine tepki vermeye başlar, dışarıdan gelen sesleri de fark edebilir. Kendi elleriyle oynamaya başlar, iki elini birbirine dokundurmak kendini keşfetmenin ilk adımıdır, bundan hoşlanır. Hareket eden oyuncağın ses çıkarması, neden-sonuç ilişkisinin keşfini sağlar.

Beslenme

Sadece anne sütü ve/ veya formül süt almalıdır. 

Oyun Aktivite

Bebeğinizi yumuşak bir battaniyenin üzerinde sırt üstü veya karın üstü yatırın ve ulaşması için etrafına oyuncaklar koyun. Bebeğinize şarkılar, tekerlemeler söyleyin, elleriyle alkışlamasına yardımcı olun. Bu oyunlar bebeğiniz boynunu, omuzlarını, kollarını ve gövdesini güçlendirir.

Birlikte dans edin! Dans etmek hem eğlenceli hem de bebeğiniz için çok faydalı bir etkinliktir. Bebeğinizi yana, yukarı, aşağı bazen yavaş bazen hızlı hareket ettirin. Aynanın önünde de bu dansı yapabilirsiniz. Tüm bu hareketler bebeğinizin vestibüler sistemin gelişmesine destek olur.

Bebeğinizle birlikte aynaya bakın ve tepkilerini izleyin. Aynadakinin kendisi olduğunu henüz anlamayacaktır ancak yüzünde çok eğlenceli ifadeler görmeniz muhtemeldir.

Bebeğinizle cee-e oynayın. Bebeğinizin ilgisini çekin ve sonra gözlerinizi ellerinizle kapatıp açın ve cee-e deyin. Bebeğinizin yüzünü bir örtüyle kapatıp ardından örtüyü çekip cee-e oynayabilirsiniz. Bu oyunlar bebeğinize nesne sürekliliği hakkında bilgi vermeye başlar.

Bebeğinize farklı oyuncaklara ve nesnelere ulaşmaya çalışıp kavramaları için destek olun. Onların kolay kavrayabileceği şeyler verin. Bu aktivite el-göz koordinasyon becerilerini geliştirir.

Birlikte açık havaya çıkmak hem sizin hem de bebeğiniz için çok faydalıdır. Bir parka gidin ve bebeğinizi yere serdiğiniz örtünün üzerine karın veya sırt üstü yatırın. Karnı üzerindeyken elleriyle çimlere dokunabilir. Sırt üstü uzanıyorken ona gökyüzünü, ağaçları, kuşları anlatıp onunla konuşabilirsiniz. Bebeğinizin duyusal gelişimi ve aranızdaki bağ için ne harika bir zaman geçirme yolu!

Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.

Aşılarım

  • 1.DOZ MENİNGOKOK aşısı (ikinci ayda yapılmadıysa)
 

Öneriler

  • Günlük 400 ünite D vitamini kullanmaya devam edecektir.
  • Bebeğinizin artık ağlamaları daha azdır, sindirim problemlerinin yoluna girdiği aylardır. Artık gündüz gece ayrımını yapacak kadar olgunlaşmıştır, üçüncü aydan sonra 6-8 saatlik uzun gece uykuları için yeterli olgunluğa erişmiştir. Anneden bağımsız, desteksiz bir uyku modeline (doğru uyku alışkanlığı) geçmek için iyi bir zamandır. Çalışmak zorunda kalacağınız günleri şimdiden hesaba katın.
  • Onun gülümsemelerine yanıt vermeniz, başlatmaya çalıştığı sohbetlere katılmanız, sizin için ne kadar değerli olduğunu hissettirecektir. Kendisine ve size güvenecek ve yanında olduğunuzu öğretecektir. Bebeğinizden gelen sinyallere kulak vermek gerekir, bu gösterecektir ki o sizin için önemlidir. Bu his kendine olan güveninin gelişmesi için çok önemlidir.
  • • TAKİP EDİN: 3 aylık bebeğiniz: – Başını tutabiliyor mu? – Eline verdiğiniz nesneyi tutabiliyor mu? – Hareketleri izliyor mu? – Gülümsüyor mu? – Yüksek seslere tepki veriyor mu? – Yeni yüzlere tepki veriyor mu? – Sizi tanıyor mu? – Yabancıdan anneye gittiğinde mutlu oluyor mu? – Ellerini emiyor mu? – Oyuncakları sallıyor ya da vuruyor mu? – Sarılık devam ediyor mu? – Yeterli tartı alımı oluyor mu?