Görme: Nesneye uzanır ve ilk seferde tutabilir, iki el koordinasyonu başlamıştır. Nesneyi iki eliyle kavrayabilir.
İşitme-konuşma: Sesli harfler ekleyerek yeni heceler oluşturur. ‘M’, ‘n’ ve ‘p’ gibi telaffuzu daha zor sessizleri kullanmaya başlar.
Kaba motor hareketler: Kucakta dik oturabilir, gövde üzerinde baş kontrolü daha iyidir, yan dönebilir.
Sosyal davranış: Artık sizi izler, iletişimi başlatmak için ilk adımı ondan görürsünüz. Neşeli ya da öfkeli ifadeleri ayırır, seslere farklı tepkiler verir ve duygularını ifade eden mimikler kullanmaya başlamıştır. Artık tebessüm yerine kahkaha duyabilirsiniz. Espri yeteneği artar, yaptığınız komikliklere güler.
Sadece anne sütü ve/ veya formül süt içebilir. Anne sütü almayan bebeklerde 17. haftadan itibaren yumuşak kıvamda ek gıdalar düşünülebilir ama zorunlu değildir.
Bebeğinizi yumuşak bir battaniyenin üzerinde sırt üstü veya karın üstü yatırın ve ulaşması için etrafına oyuncaklar koyun. Bebeğinize şarkılar, tekerlemeler söyleyin, elleriyle alkışlamasına yardımcı olun. Bu oyunlar bebeğiniz boynunu, omuzlarını, kollarını ve gövdesini güçlendirir.
Birlikte dans edin! Dans etmek hem eğlenceli hem de bebeğiniz için çok faydalı bir etkinliktir. Bebeğinizi yana, yukarı, aşağı bazen yavaş bazen hızlı hareket ettirin. Aynanın önünde de bu dansı yapabilirsiniz. Tüm bu hareketler bebeğinizin vestibüler sistemin gelişmesine destek olur.
Bebeğinizle birlikte aynaya bakın ve tepkilerini izleyin. Aynadakinin kendisi olduğunu henüz anlamayacaktır ancak yüzünde çok eğlenceli ifadeler görmeniz muhtemeldir.
Bebeğinizle cee-e oynayın. Bebeğinizin ilgisini çekin ve sonra gözlerinizi ellerinizle kapatıp açın ve cee-e deyin. Bebeğinizin yüzünü bir örtüyle kapatıp ardından örtüyü çekip cee-e oynayabilirsiniz. Bu oyunlar bebeğinize nesne sürekliliği hakkında bilgi vermeye başlar.
Bebeğinize farklı oyuncaklara ve nesnelere ulaşmaya çalışıp kavramaları için destek olun. Onların kolay kavrayabileceği şeyler verin. Bu aktivite el-göz koordinasyon becerilerini geliştirir.
Birlikte açık havaya çıkmak hem sizin hem de bebeğiniz için çok faydalıdır. Bir parka gidin ve bebeğinizi yere serdiğiniz örtünün üzerine karın veya sırt üstü yatırın. Karnı üzerindeyken elleriyle çimlere dokunabilir. Sırt üstü uzanıyorken ona gökyüzünü, ağaçları, kuşları anlatıp onunla konuşabilirsiniz. Bebeğinizin duyusal gelişimi ve aranızdaki bağ için ne harika bir zaman geçirme yolu!
Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.