logo-03

3. Ay

Bebeğim

  • Artık yatmak ona yetmeyecektir. Dik pozisyon için gayret içindedir, yatmayı sevmez. Oturur pozisyonda daha geniş bir görüş alanına sahiptir, bu onu mutlu eder. Nesnelere uzanır, avucu ile tutar ve her tuttuğunu ağzına götürür. Yüzükoyun duruşta kolları üzerinde gövdesini kaldırabilir.
  • Renklere ilgisi daha da artmıştır. Farklı renk ve tonlara ilgisi farklı olur. 3-4 metre mesafeyi görebilir. Sesinizi tanır ve döner, uzaktayken sizi yakınında ister. Oyun kartları ile ilgisini çekip yeni oyunlar kurabilirsiniz.
  • Algısı ve öğrenme yeteneği artmıştır. Farklı dokuda kumaş, kadife, havlu kısa tüylü ya da örme oyuncaklar tercih edilmelidir. Eline verilen bu oyuncaklar onda heyecan yaratacak, ağzına götürüp emerek tanımaya çalışacaktır. Dokunduğunda ses çıkaran oyuncaklar ona yeni keşif yolları açacaktır. Aynadaki görüntüsünün farkına varabilir.
  • Bu ayda artan salya nadiren ilk dişin habercisi olabilir. Artık kolay söylediği sesli harflere sessizler de ekleyip, kendine ait küçük heceler çıkarabilir, ‘M’, ‘n’, ‘b’ ve ‘p’ harfleri üzerinde çalışmalar başlar. Farklı müziklere tepkisi farklı olabilir. Kurduğunuz oyunları artık farklı müziklerle renklendirebilirsiniz. Eğlendirilmeyi sever, sohbetlere daha fazla katılım gösterir.
  • Sosyal yetenekleri artmıştır, kendi dünyası vardır, gülümser, kıkırdar belki kahkaha bile atar. Baloncuk yapar ve bu onun için bir tür konuşma şeklidir. Mimikler artmıştır. Elinden sevdiği oyuncağı alındığında kızabilir.
  • Hareket yeteneği artan bebeğiniz için artık yüksekler daha tehlikelidir. Artık dönebileceği için düşme riski artar ve maalesef birçok anne bunu acı bir deneyimle anlar.
  • Öğünler arası açılabilir, mide kapasitesi artmıştır. Bir öğünde daha fazla süt içer ve daha uzun süre tok kalır. Sadece anne sütü alan bebeklerde 6. ay sonuna kadar ek gıdaya gerek yoktur. 17. hafta dolana kadar bebeklerin sindirim sistemi, sıvılar dahil, diğer gıdaları sindirebilecek olgunluğa erişemez. Anne sütü olmayan bebeklerde bu tarihten sonra ek gıdalar düşünülebilir.

Bebek Gelişimi

Görme: Nesneye uzanır ve ilk seferde tutabilir, iki el koordinasyonu başlamıştır. Nesneyi iki eliyle kavrayabilir.

İşitme-konuşma: Sesli harfler ekleyerek yeni heceler oluşturur. ‘M’, ‘n’ ve ‘p’ gibi telaffuzu daha zor sessizleri kullanmaya başlar.

Kaba motor hareketler: Kucakta dik oturabilir, gövde üzerinde baş kontrolü daha iyidir, yan dönebilir.

Sosyal davranış: Artık sizi izler, iletişimi başlatmak için ilk adımı ondan görürsünüz. Neşeli ya da öfkeli ifadeleri ayırır, seslere farklı tepkiler verir ve duygularını ifade eden mimikler kullanmaya başlamıştır. Artık tebessüm yerine kahkaha duyabilirsiniz. Espri yeteneği artar, yaptığınız komikliklere güler.

Beslenme

Sadece anne sütü ve/ veya formül süt içebilir. Anne sütü almayan bebeklerde 17. haftadan itibaren yumuşak kıvamda ek gıdalar düşünülebilir ama zorunlu değildir.

 

Oyun Aktivite

Bebeğinizi yumuşak bir battaniyenin üzerinde sırt üstü veya karın üstü yatırın ve ulaşması için etrafına oyuncaklar koyun. Bebeğinize şarkılar, tekerlemeler söyleyin, elleriyle alkışlamasına yardımcı olun. Bu oyunlar bebeğiniz boynunu, omuzlarını, kollarını ve gövdesini güçlendirir.

Birlikte dans edin! Dans etmek hem eğlenceli hem de bebeğiniz için çok faydalı bir etkinliktir. Bebeğinizi yana, yukarı, aşağı bazen yavaş bazen hızlı hareket ettirin. Aynanın önünde de bu dansı yapabilirsiniz. Tüm bu hareketler bebeğinizin vestibüler sistemin gelişmesine destek olur.

Bebeğinizle birlikte aynaya bakın ve tepkilerini izleyin. Aynadakinin kendisi olduğunu henüz anlamayacaktır ancak yüzünde çok eğlenceli ifadeler görmeniz muhtemeldir.

Bebeğinizle cee-e oynayın. Bebeğinizin ilgisini çekin ve sonra gözlerinizi ellerinizle kapatıp açın ve cee-e deyin. Bebeğinizin yüzünü bir örtüyle kapatıp ardından örtüyü çekip cee-e oynayabilirsiniz. Bu oyunlar bebeğinize nesne sürekliliği hakkında bilgi vermeye başlar.

Bebeğinize farklı oyuncaklara ve nesnelere ulaşmaya çalışıp kavramaları için destek olun. Onların kolay kavrayabileceği şeyler verin. Bu aktivite el-göz koordinasyon becerilerini geliştirir.

Birlikte açık havaya çıkmak hem sizin hem de bebeğiniz için çok faydalıdır. Bir parka gidin ve bebeğinizi yere serdiğiniz örtünün üzerine karın veya sırt üstü yatırın. Karnı üzerindeyken elleriyle çimlere dokunabilir. Sırt üstü uzanıyorken ona gökyüzünü, ağaçları, kuşları anlatıp onunla konuşabilirsiniz. Bebeğinizin duyusal gelişimi ve aranızdaki bağ için ne harika bir zaman geçirme yolu!

Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.

Aşılarım

  • 2.DOZ DTaP/IPV/Hib (difteri-tetanos-boğmaca/ölü çocuk felci aşısı / hemophilius influenza tip B asisi: bu aşıların beşi bir arada KARMA aşısı olarak anılır)
  • 2.DOZ Pnomokok aşısı: ciddi zatürre, menenjit ve ortakulak iltihabına yol açan bir bakteridir.
  • 2.DOZ Rotavirus: hekiminiz beşinci ayda yapmayı tercih edebilir
  • 2.DOZ MENİNGOKOK aşısı: hekiminiz beşinci ayda yapmayı tercih edebilir.

Öneriler

  • Günlük 400 ünite D vitamini kullanmaya devam edecektir.
  • Artık anneden geçen demir depoları boşalan bebeğe bu aylarda koruyucu dozda (1-2 mg/kg) demir başlanması gereklidir
  • Bu aylarda bebeklerin çoğu dönebilse de bazıları hala bunu başaramayabilir. Bebeği zorlamadan dönmeye teşvik etmek için sevdiği bir oyuncağı belli bir mesafeye koyabilirsiniz, bu bebeğinizi uzanmaya ve dönmeye teşvik edecektir.
  • Bu ayda bebeğinizin sizi seyretmesi yoğunlaşmıştır ve sizi seyrederek öğrenecektir. O nedenle onun keşiflerine yardımcı olun, oyuncaktan nasıl ses çıktığını gösterin.
  • Bebek güvenliği açısından özellikle dikkat edilmesi gereken döneme girmiş bulunuyorsunuz, bebeğiniz dönebilir fakat tam tur atmayabilir. Yatağında yüzünü kapatacak her türlü oyuncak, örtü daha da risklidir. Yatağında emzikten başka hiçbir şey olmamasına özen gösterin. Yüksekte iken anında dönebilir. Bugüne kadar görmemiş olmanız dönmediği anlamına gelmez, bebeğiniz yüksekte iken arkanızı dönmeyiniz. Bebeklerin en sık düştüğü yer ebeveyn yatağıdır. O koca yatağın kenarına kadar kayabilir dönebilir ve düşebilir, aman dikkat!
  • 17.hafta dolana kadar bebeklerin sindirim sistemi, sıvılar dahil, diğer gıdaları sindirebilecek olgunluğa erişemez. Etraftan bebeğe süt haricinde gıda vermeye çalışanlara engel olun.
  • “İşe başlayacağınız günleri düşünerek, hala başaramadıysanız bağımsız uyku modeli (doğru uyku alışkanlığı) yerleştirmek için hala geç değildir. Unutmayın bebeğiniz büyüdükçe, bunu başarmak daha çok çaba ve zaman gerektirecektir. Kolik ağrıları azalmış ve gece uykuları daha uzun süreli olmuştur. Bu fırsatı kaçırmamak gerekir.