logo-03

5. Ay

Bebeğim

  • Artık karşılıklı alışverişin arttığı aydır, sizin sohbetlerinize yanıtı artacaktır, daha fazla heceler üretebilecektir, konuşmalarınız onu yeni heceler çıkarmak için zorlayacaktır. Her zamanki sohbetlerinizi bu ay artırmak zorundasınız. Ona yaptığınız komiklikler gülümsemesine yol açacak, hatta küçük bebek kahkahalarının kaynağı olacaktır.
  • Artık yatarken yüzükoyun dönebilir, hatta eski pozisyonuna geri gelebilir. Dik tuttuğunuzda ayakları üzerinde ağırlığını taşıyabilir, bunu yapmanızın bebeğe bir zararı yoktur. Bazı bebekler oturma konusunda acelecidir. Kısa süre için destek verilebilir, bunun içindaima yanında olmanız gerekir, yastıklara güven olmaz! Bir süre sonra sıkılacak ve kucağınıza gelmek isteyecektir.
  • Nesnelere uzanmaya başlayacak ve daha iyi tutacaktır. Yüzünüze yükselttiğinizde size dokunacaktır ve bu sizi en mutlu eden dokunuş olacaktır. Bu aylarda dildeki sinir uyarısı artacaktır ve buna bağlı olarak eline aldığı her şeyi diliyle yoklayıp tanımaya çalışacaktır. Dile temas bir nevi dokunup yoklamadır.Tatları da daha iyi duyumsayabildiği bir aya gelmiştir.
  • Görünmeseler bile oyuncakların kutunun içinde, örtünün altında olduğunu bilir. Odadan çıktığınızda geri döneceğinizi, yanında olmadığınızda geri geleceğinizi bilir, tıpkı bir ‘guguk-ce’ oyunu gibi. Bu ay, ‘guguk-ce’ ayıdır. Bundan keyif alır, bebekler için faydalı bir oyundur. ‘Ayıcık nerede?’ gibi gizleme oyunları hayal dünyasının zenginleşmesini sağlar. El becerisi gelişmiştir, oyuncağı bir elinden diğerine geçirebilir.

Bebek Gelişimi

Görme: Oyuncaklarının küçük bir kısmını görünce tanıyabilir. Örtünün altından oyuncağı bulabilir.

İşitme-konuşma: Artık iletişim yeteneği çok yüksektir ve bunun için kendi lisanını kullanır. Daha önce kullanmadığı sesleri ekleyerek yeni eceleri dener, ‘b’, ‘d’ ile başlayan heceleri de söyleyebilir.

Kaba motor hareketler: Ayaklarının üzerine bastırdığınızda dik durmaya başlar, artık yatmak istemez ve yatırdığınızda mekik hareketleri ile doğrulmak ister, yatar pozisyonda kalmak onu mutlu etmez. Bu aydan itibaren yanında olmanız koşulu ile bebekleriniz destekli oturtulabilir.

Sosyal davranış: Bu ay ‘guguk-ce’ ayıdır. Bir oyuncağı gizlediğinizde, oyuncağın örtünün altında olduğunu ve uzaklaştığınızda ona döneceğinizi bilir. Kendini aynada görür ve ayna oyunlarından keyif alır. Ayna karşısında burnuna, yüzüne dokunabilir. Henüz ‘ben’ kavramı oluşmamıştır. Aynadaki yüz onu mutlu eder fakat kendisi olduğunu bilemez.

Beslenme

Bu aylarda bebek kaşık mamayı dilinin önünden arkaya yuvarlayıp yutmayı öğrenir, kaşıkla püreyi yutabilir. Dille itme ve arama refleksi kaybolmaya başlar. Öğürme refleksi yoktur, kaşığı görünce ağzını açmayı başarabilir. Püre ve süzgeçten geçirilmiş sebze ile meyve yiyebilir. Bebeğinizi asla yatar pozisyonda beslemeyin ya kucakta ya da mama sandalyesinde oturur pozisyonda besleyin. Sırf anne sütü alan ve yeterli büyüme gösteren bebeklerin 6. ayın sonuna kadar ek gıda almasına gerek yoktur. Bebeğinizin ana gıdasının anne sütü ya da formül süt olduğunu unutmayın. Daha ayrıntılı önerileri, Kütüphane / Çocuk Gelişimi / Beslenme bölümünde bulabilirsiniz.

 

Oyun Aktivite

  1. Cee-e ve nesne saklama oyunları oynayın. Bu oyunlar bebeğinize bir nesneyi göremediği zaman kaybolmadığını gösterir. Aynı zamanda eğlenerek oynadığı bu oyunda ona daima geri döndüğünüzü öğreterek ayrılık kaygısını regüle etmesine yardımcı olabilirsiniz
  2. Bebeğinizi bir bebek salıncağında hafifçe sallayın ve size doğru yaklaşırken merhaba, uzaklaşırken hoşça kal deyin, böylece farklı seslerin anlamlarını öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  3. Köpük baloncuk oyuncakları alın ve bebeğinizin yakınındayken balocukları üfleyin. Baloncuklar dikkatini çekecektir ve bebeğiniz heyecanlanarak ellerini hareket ettirecektir. Bu oyun görsel ve duyusal becerilerini desteklemenize yardımcı olur.
  4. Bir battaniye ve bebeğinizin en sevdiği oyuncağını alın. Oyuncağı battaniyenin altına, sadece birazı gözükecek şekilde yerleştirin. Bebeğinizi oyuncağı alması için teşvik edin. Bebeğiniz oyuncağı aldığında onu alkışlayın ve oyunu tekrarlayın. Böylece ince motor becerilerine ve merak duygusuna destek olabilirsiniz.
  5. Bir çıngırak ve bir kumaş parçasını elinize alın. Çıngırağı bebeğinizin kulağına çok yakın olmayacak şekilde sallayın. Bebeğinizin dikkatini çektikten sonra, bir bezin arkasına çıngırağı gizleyin ve bebeğinizin sesin geldiği kaynağı takip edip etmediğini gözlemleyerek çıngırağı sallamaya devam edin ve bezi hareket ettirin. Bebeğinizin işitsel ve görsel becerilerini desteklerken kas-göz-kulak koordinasyonuna destek olabilirsiniz.
  6. Bebeğinizin karnı üzerinde oynayarak geçirdiği zaman bu dönemde de çok kıymetlidir. Bebeğinizi yumuşak ve temiz bir halıya ya da yatağa karnı üzerinde koyun. Sevdiği oyuncaklarını etrafına yerleştirin ve onlarla oynamasına izin verin. Bu oyun süresi bebeğinizin yürümesine ve boynunu döndürmesine yardımcı olacak sırt ve boyun kaslarının gelişmesine destek olacaktır.
  7. Gelişimine uygun renkli resimli bir çocuk kitabı alın ve bebeğinizi yatmadan önce önünde açık bir kitapla kucağınızda tutun. O renkli ve ilgi çekici resimlere bakarken hikayeyi yüksek sesle okuyun. Hayvan sesleri, komik sesler, tonlamalar yapabilirsiniz. Böylece dil becerilerini, bilişsel yeteneklerini ve renk algısını geliştirmesine destek olabilirsiniz.
  8. Bu etkinlik için tek ihtiyacınız olan müzik. Bebeğinize uygun bir müzik açın. Bebeğinizi kollarının altından tutun ya da konforlu bir zeminin üzerinde sallayarak müziğe eşlik edin. Bebeğiniz kendisi bir hareket yapmaya başlarsa ona yardımcı olun. Müzik çalarken siz de şarkıya eşlik edebilirsiniz. Böylece bebeğinizin motor becerilerine ve sosyal oyun becerisinin gelişmesine destek olabilirsiniz.
  9. Meyve ve sebzeleri kullanarak 5 aylık bebeğinizle aktiviteler oluşturabilirsiniz. Muz, havuç, portakal gibi belirgin ve hoş kokulara sahip meyve ve sebzeleri bebeğinizin burnundan yaklaşık 10cm uzağa getirin. Onun meyveyi gözlemlemesi, kokuyu algılaması ve tepkisini gösterebilmesi için zaman tanıyın. Bunu aktiviteyi yapmadan önce meyve ve sebzelerin iyice yıkandığından emin olun. Alerjen meyve ve sebzelerle bu etkinliği yapmamaya özen gösterin, yanlışlıkla yalayabilir. Bu, koku duyusunun gelişmesi ve kokuları nesnelerle ilişkilendirebilmesi için harika bir etkinlik olacaktır.
  10. Banyo zamanı bebekler için harika bir etkinliğe dönüştürülebilir. Banyo yaptığı küvete/leğene su fışkırtan bir oyuncak koyun, bebeğinize su fışkırtarak suyun nereden geldiğine dikkat etmesini sağlayın. Su fışkırttığında ses çıkaran bir oyuncak, bebeğinizin sesi oyuncakla ilişkilendirmesine yardımcı olacaktır. Bebeğiniz bu oyunla ilgilenirse oyuncakla onun oynamasına izin verin. Banyo esnasında oynayabileceğiniz bu oyunla görsel algı, nesne-ses ilişkisi ve sosyal oyun becerilerine destek olabilirsiniz.
  11. Sevimli bir el kuklasıyla bebeğinizle eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Bir el kuklasına elinizi sokun ve komik sesler çıkararak bebeğinize yaklaştırın ve birlikte attığınız gülücüklerin keyfini çıkarın.

Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.

Aşılarım

  • 2.DOZ ROTAVİRUS aşısı (dördüncü ayda yapılmadıysa)
  • 2. DOZ AŞISI MENİNGOKOK aşısı (dördüncü ayda yapılmadıysa)
  •  

Öneriler

  • Yeterli tartı alımı olan bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa 6.ay sonuna kadar, tamamlayıcı beslenmeye ( katı gıdalar) geçmeniz gerekmez. Ek gıda başladığınız bebeğinizde gıda alerjisi açısından dikkat etmeniz gerekir.
  • Onunla oyunlar kurmak daha önemlidir, artık oyunlarda o da rol alacaktır, uzanacak tutacak, sallayacaktır.
  • Okuma her zamanki gibi günlük rutinin bir parçası olmalıdır.
  • Destekli kısa süre oturtmayı deneyin, mutsuz oluyorsa zorlamayın
  • Yeni yetenekler kazanması için egzersizler yapın. Yüzükoyun yatırdığınız bebeğinizi iterek dönmeye teşvik edin, yuvarlayın, sırt üstü pozisyona dönmesi için yardım edin.
  • Ayaklarını üzerinde durmayı sever, bunu yapmanızın bebeğe bir zararı yoktur.
  • “Guguk cee” oyunu oynayın, bebeğiniz için faydalıdır.