logo-03

6. Ay

Bebeğim

  • Gördüğü herkese gülen, el sallayan, konuşmaya çalışan, eğlenceyi seven bir bebeğiniz vardır artık. Ulaşabildiği her şeye ulaşmak,  tadına bakmak ister. Keşif ayıdır, dokular arasındaki farkı dokunarak keşfeder, suyla oynamayı sever. Dokunma duyusunu uyaracak yeni nesnelerle tanıştırmak öğrenmesini kolaylaştıracak, farklı doku ve kıvamdaki besinlere alışmasının temelleri de bu ayda atılacaktır. Artık renkler arasındaki farkları görmesi ayrıntılara yoğunlaşmasını sağlar.
  • Nesnelere uzanır ve tutmaya çalışır. Hareketler hala biraz kabadır parmaklarını iyi kullanamaz, kavramak için avuçlarını kullanır. Ahşap oyuncaklar, kumaş, havlu, farklı ses çıkaran renkli oyuncaklarla tanıştırma ayıdır.
  • Onunla konuşmazsanız sözcükleri öğrenemez, öğrenmesi için sizden duyması gerekir. Göz göze temas ve diyaloglar her zaman çok önemlidir. Sizin konuşmalarınıza artık daha fazla karşılık verecektir. Her gün gördüğü nesnelerin tekrar tekrar adlarını söyleyip, onlarla ilgili öyküler anlatın. Hepsini beyninde depolayacak ve zamanı geldiğinde sözcükler hızlı bir şekilde dökülecektir. Unutmayın ki, her gün daha fazla şey öğreniyor ve kaydediyor.
  • 6. aydan sonra bebeğiniz devamlı oturmaktan hoşlanmaz, hareket ettirilmek, gezmek ister ve bunu sizin sağlamanızı bekler. Yüzükoyun egzersizleri sıkı tutulan bebeklerde sırt ve kol kasları daha kuvvetli olur ve emekleme konusunda daha başarılıdırlar.
  • Katı gıdalara geçiş ayıdır. Yeni tatlar, yeni dokular ve farklı renkteki gıdalar bebeğinize ilginç gelebileceği gibi yadırgayabilir de. Ek gıdalar bu ayda doyması değil tanışması içindir ve süte destek olarak düşünülmelidir, aceleci davranılmamalıdır. Asıl gıdasının süt olduğu unutulmamalıdır.

Bebek Gelişimi

Görme: Görme çok keskindir, yerdeki küçük bir yiyecek parçasını, yürüyen bir böceği görüp takip edebilir.

İşitme-konuşma: Bu ayda hece tekrarları başlar, “Ba ba ba”, “De de de” gibi sesler çıkarsa da bunlar “Baba” ya da “Dede” demek değildir.

Kaba motor hareketler: Bazı bebekler bu ayda desteksiz oturmayı başarabilse de birçoğu hala oturabilmek için desteğe ihtiyaç duyabilir. Desteksiz oturma 9. aya kadar gecikebilir. Bu ayda bebeğiniz tam tur dönebilir. Yatar pozisyonda ayaklarını ağzına götürebilir.

İnce motor hareketler: Ellerini ayrı ayrı kullanabilir, nesnelere uzanıp alabilir, bir elinden diğer eline geçirebilir, ellerindeki nesneleri birbirine vurarak ses çıkarabilir. Artık tutma sırasında parmakları da işe karışır fakat ince tutuş hala yoktur.

Sosyal davranış: Yabancılama başlamıştır. Diğer taraftan mutlu olduğunda kahkahalar atar. Artık ağlamayı sadece ihtiyaçlarının giderilmesi için değil, duygularını ifade etmek için de kullanır. Adını öğrenir ve söylenince bakar.

Beslenme

Bu aylarda püre ve süzgeçten geçirilmiş sebze ve meyve yiyebilir. Ev yapımı yoğurt ilk başlanabilecek ek gıdalardandır. Unutmamak gerekir ki, bebeğinizin bir öğünde yiyebileceği maksimum ek gıda miktarı 1 çay bardağıdır (100 ml) ve bu miktara ulaşması haftalar içinde olacaktır. Bu ayda tükettiği ek gıda miktarı iki çay bardağını geçmemelidir. Bu miktarlar elbette bebeğin doyması için yeterli değildir, üzerine anne sütü ya da formül süt ile tamamlama yapılmalıdır. Meyve suyu yerine daima meyvenin tamamını içeren püreler kullanın. İki eli ile biberondan mamasını içebilir. Biberon ile meyve suyuna alıştırmak hem gereğinden fazla şeker almasına hem de ileride diş çürümesine yol açar.

Oyun Aktivite

  1. Cee-e oyununu bu dönemde bebeğinizle eğlenerek oynayabilirsiniz. Görme-işitme koordinasyonu, genel merak duygusu gelişecektir.
  2. Bebeğinizi banyo küvetine oturtun ve etrafına oyuncak koyun. Onu yönlendirerek oyuncakla su sıçratmasını sağlayın. Banyo zamanında yapacağınız bu aktiviteyle hem eğlenmesini hem de kas gücünü geliştirmesine destek olabilirsiniz.
  3. Bu oyun için minik bebeğinizin diğer ebeveyninden destek alabilirsiniz. Bebeğinizin yanına oturun ve eşinizden köpüklü baloncuklara üflemesini isteyin. Bebeğinizle birlikte havada uçan baloncukları izlerken elinizi uzatıp onlara dokunmayı deneyin, bebeğiniz de denemek için elini uzatacaktır ya da onu da yapması için teşvik edin. Baloncukları bebeğinizle birlikte patlayana kadar takip edin. Patladığında komik sesler çıkararak eğlenebilirsiniz. Nesne izleme, görme becerileri, el-görme koordinasyonu becerilerini geliştirebilirsiniz.
  4. Renkli bloklarla birlikte oynayın. Onları tutmaya, bırakmaya, bir araya getirmeye teşvik edin. Motor becerileri ve el-göz koordinasyon becerileri gelişecektir.
  5. Bebeğinizi ve renkli illüstrasyonlar içeren bir kitabı kucağınıza alın. Hikayeyi bebeğinize okuyun, bir kediyi işaret ederken “Bir kedi” şeklinde kelimenin anlamını söyleyin, kedi sesi de çıkarabilirsiniz. Birlikte kitap okumak, renklere ve zıt desenlere olan ilgilerinin güçlenmesine yardımcı olacaktır.
  6. Eşiniz bir nesnenin arkasında saklanıp, bebeğinizin ismini söylerken siz de bebeğinizi yanınıza alın ve eşinizin yönünü söyleyerek ona ipuçları verin. Ailece oynayabileceğiniz, bebeğinizin işitsel duyu becerilerini geliştirebileceğiniz bir aktivite.
  7. Küçükken oynadığımız fış fış kayıkçı oyununu hatırlarız hepimiz. Bebeğinizle bu oyunu oynayabilirsiniz, hem çok eğlenecektir hem de kas kontrolü ve motor becerileri gelişecektir.
  8. Bebeğinizi yumuşak bir yüzeye dikey olarak kollarının arasından tutun. Ayakları yüzeye sıkıca yerleşene kadar bekleyin. Bebeğinizi yavaşça yukarı ve aşağı doğru yaylayın, bunu yaparken bebekler sıçrama hareketi yaparlar böylece bacak kasları çalışır.
  9. Bebeğinizi yumuşak bir yüzeye sırt üstü yatırın ve bacaklarını bisiklet pedalı çeviriyormuş gibi yavaşça hareket ettirin. Bu esnada bebeğinize şarkılar söyleyebilirsiniz. Hem kas gücünü geliştirmesine hem de sizin keyifli vakit geçirmesini sağlamış olursunuz.
  10. Kenarları keskin olmayan üstü açık bir kutu ya da kap alın ve bebeğinizin oynadığı küçük oyuncaklarla doldurun. Oyuncaklarla dolu kutuyu bebeğinize yaklaştırın ve bazı oyuncakların düşeceği şekilde yatırın. Bebeğinizi de kutuyu hareket ettirmesi için teşvik edin ve kutudan bir oyuncağı her düşürdüğünde onu alkışlayın. Bu oyunla akıl yürütme ve motor becerilerine destek olabilirsiniz.

    

Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Farklı aylardaki aktiviteleri bebeğinizin gelişimine uygunluğuna göre seçip çeşitlendirebilirsiniz.

Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.

Aşılarım

  • 3. DOZ DTaP/IPV/Hib
  • OPV: canlı çocuk felci aşısı (ilk defa olacaktır, çocuk felci aşısı için ilave bir pekiştirme dozudur ve toplum sağlığı açısından önemlidir).
  • 3. DOZ Pnömokok aşısı
  • 3. DOZ Rotavirus: hekiminiz yedinci ayda yapmayı tercih edebilir. Rotavirus aşısının son dozu 32.haftaya kadar geciktirilebilir.
 

Öneriler

  • Bu ayda bebeğinizi belli süreler destekli oturtun. Bu kaslarını güçlendirecek ve gelişimini hızlandıracaktır.
  • Artık iletişim onun için daha da önemlidir, ona ayırdığınız oyun saatleri mutlaka olmalı bu oyunlar sırasında sizden çok şey öğrenmektedir. Çıkardığı heceleri siz de taklit edin. O “ba ba ba” dediğinde babasını gösterip “baba” deyin. Başka eşyaları ona gösterin ve sık sık isimlerini tekrar edin.
  • Bebek her şeyi duyarak öğrenir, onunla konuşurken tane tane ve yumuşak ses tonu kullanın, aynı anda birçok kişiden gelen uyarı bebek için kavranması zor bir gürültü olacaktır. Bazal gürültünün bebek için sakıncası yoktur, ama iletişim sırasında bebeğe tek tek yaklaşın. Aynı anda farklı kaynaktan gelen sözcükler ve uyaranlar bebeğin ayırt etme ve algılama yeteneğini aşar, sadece huzursuzluğa ve yorgunluğa yol açar.
  • Artık bir mama sandalyesi edinmenizin vakti gelmiştir.
  • Uyku konusunda strateji belirlemiş olmanız gerekir, ne kadar geç kalırsanız, başarıya ulaşmak için o kadar fazla emek harcamanız gerekecektir.
  • Tamamlayıcı gıda konusunda, önerilenden fazlasını yapmayın, bu konuda heyecanlı ve daha fazlası için hevesli olabilirsiniz. Unutmayın bu gıdaları bütün ömür boyu zaten yiyecektir, sütün değeri hala eşsizdir ve fazladan yediği her miktar ek gıda, o kadar daha az süt alması demektir.