Görme-işitme-konuşma: Anlamlı ya da anlamsız sözcükler olabilir. Konuşmayı taklit eder, tonlama ve vurgu denemeleri yapar. Göz, burun, kulak gibi organlarını bilir, gösterebilir.
Kaba motor hareketler: 9. ayda emekleyerek ya da sürünerek evi dolaşıyor olabilir, tutunarak sıralıyor olabilir. Elinden tutulup yürütülmeyi sever. Artık desteksiz rahatça oturuyor olmalıdır. Bu ayda oturamayan bebeklerin mutlaka nörolojik muayenesi gerekir.
İnce motor hareketler: Baş ve işaret parmağı ile küçük cisimleri tutabilir (cımbız tutuşu). Parmaklarıyla kitap sayfalarını çevirebilir (ikişer, üçer sayfa şeklinde).
Sosyal davranış: Bebeğinizin hafızası artık daha iyidir, hiçbir şey onun için ilk defa değildir, daha önceden biliyordur, hatırlar, yeni oyunlar öğrenmeye daha yatkındır. Artık günlerce görmediği yüzleri görünce hatırlar. Evden çıkarken ‘bye bye’ yapabilir, eve gelince mimikleriyle sizi selamlar. Gelme ve gitmeyi bilir, gitmenizi istemez. Sahiplenme duygusu gelişir, ısrarcı olabilir ve bunun işe yaradığını bilir. Ağlamayı sadece ihtiyaçlarını karşılamak için değil, istediklerini yaptırmak için de kullanır. Bu aylarda bebeğinizin kişilik özellikleri ortaya çıkmaya başlar, utanıp saklanabilir. Yabancıları yadırgama iyice artmış olabilir. Karşılıklı oyunlar oynayabilir. ‘sıra sende’ kavramını bilir. Topu yuvarlar ve tutar.
Sizi daha az emiyor gibi hissedebilirsiniz, oysa artık çok güçlüdür. Eskiden memenizi boşaltmak için daha uzun zamana ihtiyacı varken artık 5-6 dakikada göğüslerinizi boşaltır ve araştırmalarına devam etmek üzere evdeki turlarına döner. Günde üç defa emse bütün süt ihtiyacını çeker. Bu aylarda bebeklerin süt ihtiyacı 750 ml civarıdır.
Bebeğinizin haftada iki kez balık yediğinden emin olun. Taneli gıdaları daha rahat tüketebilir, açken kendini beslemesi için ona fırsat verin, eline gıdaları tutuşturun. Parçalamak için dişi olması gerekmez diş etleriyle ezerek yiyebilir. Eline pirzola verebilirsiniz. Büyük parça koparma riski olmadan elinde yiyebileceği iyi bir alternatiftir. Fırınlanmış parmak kalınlığında hazırlanmış bal kabağı, buharda pişmiş brokoli, karnabahar, künt kesilmiş elma, armut ya da yarım muz, avokado seçenekler arasındadır.
Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Farklı aylardaki aktiviteleri bebeğinizin gelişimine uygunluğuna göre seçip çeşitlendirebilirsiniz.
Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.