logo-03

9. Ay

Bebeğim

  • Bebeğinizin hafızası artık daha iyidir, hiçbir şey onun için ilk defa değildir, Daha önceden biliyordur, hatırlar, yeni oyunlar öğrenmeye daha yatkındır. Artık günlerce görmediği yüzleri ve şehir dışındaki büyük anne ve babalarını görünce hatırlar. 
  • Hareket özgürlüğü olan bebeğiniz etrafı keşfe çıkacaktır. Bunu hala emekleyerek ya da ayaklarının üzerinde, tutunarak sıralama şeklinde yapabilir. Bazıları komando şeklinde sürünmeyi tercih edebilir ya da o kadarını becerebilir. 9 aylık bebek sadece poposunun üzerinde gezinmeyi tercih de edebilir. Kısa sürede elini bırakmayı deneyen maceracılar olabilir ama sizinki bunlardan biri olmak zorunda değil. 
  • Sahiplenme duygusu gelişir ve ısrarcı olabilir. Bebeğinizi kızdırmayın ve dikkatini başka şeylere çekerek onu vazgeçirmeyi deneyin. Bu ayda bebeğiniz bizim anlamadığımız hece gruplarıyla, kendi sözcükleriyle konuşmaya başlar, bu onların lisanıdır ve iletişim için kullanırlar. Dolayısıyla onların bu sohbetini ilerletin, kendi sözcüklerinizle yanıtlar verin, söylemeye çalıştığı sözcüklerin doğrusunu söyleyin, siz tekrarladıkça, o ise tekrar tekrar duydukça doğrularını öğrenecektir, çünkü bebeğiniz sizi taklit ederek öğrenmektedir. 
  • Bu aylarda ilk sözcükleri duyabilirsiniz ve genellikle bunlar ‘baba’, ‘dede’  gibi sessiz harfle başlayan sözcüklerdir. Artık vücut dilini daha fazla kullanmaya başlayacaktır, el sallamayı öğrenecektir, kapıya gelince ‘bye bye’ yapabilir. Sözcüklerin yetmediği yerde el, kol hareketleriyle derdini anlatır ya da siz onları anlar hale gelirsiniz. Unutmayın, o bizim dilimizi öğrenene kadar, bütün anneler bebek dilini öğrenecektir. 
  • Bebeğinizin kişilik özellikleri ortaya çıkmaya başlar, çevredekilere gülücükler atabilir, el sallayabilir ya da utanıp saklanabilir. Öğrenmek için gruplara katılması faydalı olacaktır, yaşıtları ile bir araya gelmesi sosyalleşmesi açısından önemlidir. Artık karşılıklı oyunlar kurabilirsiniz, top yuvarlayıp ondan aynısını yapmasını bekleyin. Basit emirleri anlar, “Ayıcığı bana ver” dediğinizde verir. 
  • Geometrik şekilleri doğru yuvaya koyacağı oyuncaklar becerilerini geliştirmesi için bebeğinizi zorlar. Yapamasa bile bırakın uğraşsın. Herhangi bir oyuncağını kutuya koyarak ya da örtünün altına koyarak “Oyuncak nerede?” diye sorun. Yüzünüzü kapatıp ‘ce’ oynayın, kapının arkasına saklanıp sizi bulmasını sağlayın. Böylece cisimlerin görünmese bile yok olmadığını öğrenecek, ayrılıkların geçici olduğunu anlayacaktır. Göz, burun gibi organlarını öğrenebilir, sorduğunuzda gösterebilir, bu onun için sevdiği bir oyun dur. Kitaplar onu mutlu eder, parmakları artık sayfaları çevirebilecek kadar yeteneklidir.

Bebek Gelişimi

Görme-işitme-konuşma: Anlamlı ya da anlamsız sözcükler olabilir. Konuşmayı taklit eder, tonlama ve vurgu denemeleri yapar. Göz, burun, kulak gibi organlarını bilir, gösterebilir.

Kaba motor hareketler: 9. ayda emekleyerek ya da sürünerek evi dolaşıyor olabilir, tutunarak sıralıyor olabilir. Elinden tutulup yürütülmeyi sever. Artık desteksiz rahatça oturuyor olmalıdır. Bu ayda oturamayan bebeklerin mutlaka nörolojik muayenesi gerekir.

İnce motor hareketler: Baş ve işaret parmağı ile küçük cisimleri tutabilir (cımbız tutuşu). Parmaklarıyla kitap sayfalarını çevirebilir (ikişer, üçer sayfa şeklinde).

Sosyal davranış: Bebeğinizin hafızası artık daha iyidir, hiçbir şey onun için ilk defa değildir, daha önceden biliyordur, hatırlar, yeni oyunlar öğrenmeye daha yatkındır. Artık günlerce görmediği yüzleri görünce hatırlar. Evden çıkarken ‘bye bye’ yapabilir, eve gelince mimikleriyle sizi selamlar. Gelme ve gitmeyi bilir, gitmenizi istemez. Sahiplenme duygusu gelişir, ısrarcı olabilir ve bunun işe yaradığını bilir. Ağlamayı sadece ihtiyaçlarını karşılamak için değil, istediklerini yaptırmak için de kullanır. Bu aylarda bebeğinizin kişilik özellikleri ortaya çıkmaya başlar, utanıp saklanabilir. Yabancıları yadırgama iyice artmış olabilir. Karşılıklı oyunlar oynayabilir. ‘sıra sende’ kavramını bilir. Topu yuvarlar ve tutar.

Beslenme

Sizi daha az emiyor gibi hissedebilirsiniz, oysa artık çok güçlüdür. Eskiden memenizi boşaltmak için daha uzun zamana ihtiyacı varken artık 5-6 dakikada göğüslerinizi boşaltır ve araştırmalarına devam etmek üzere evdeki turlarına döner. Günde üç defa emse bütün süt ihtiyacını çeker. Bu aylarda bebeklerin süt ihtiyacı 750 ml civarıdır.

Bebeğinizin haftada iki kez balık yediğinden emin olun. Taneli gıdaları daha rahat tüketebilir, açken kendini beslemesi için ona fırsat verin, eline gıdaları tutuşturun. Parçalamak için dişi olması gerekmez diş etleriyle ezerek yiyebilir. Eline pirzola verebilirsiniz. Büyük parça koparma riski olmadan elinde yiyebileceği iyi bir alternatiftir. Fırınlanmış parmak kalınlığında hazırlanmış bal kabağı, buharda pişmiş brokoli, karnabahar, künt kesilmiş elma, armut ya da yarım muz, avokado seçenekler arasındadır. 

Oyun Aktivite

  1. Bir kova ve birkaç renkli blok alın. Renkli blokları bebeğinizin göreceği şekilde kovanın içine atın ve blok kovanın tabanına çarptığımda “bom” gibi bir ses çıkarın. Bunu birkaç defa tekrar edin. Sonra bloğu tekrar kovaya atın ve sessiz kalın, bebeğinizin sizi tekrar edip etmeyeceğine bakın. Bebeğinizin de blokları kovaya atarak oynamasına teşvik edin. Sebep- sonuç ilişkisini anlama ve tek heceli kelimeleri söyleme becerileri gelişir.
  2. Bebeğinizle birlikte şarkı söyleyip dans etmenin yanında birlikte müzik de yapabilirsiniz. Eğer varsa oyuncak enstrümanlar yoksa ses çıkaracak çeşitli kutular ve tahta kaşıklar kullanabilirsiniz. Bunlara tahta kaşıklarla ve ellerinizle vurarak çeşitli sesler çıkarabilir, bir yandan da şarkı ya da tekerleme söyleyebilirsiniz.  Sırayla müzik yapabilirsiniz. Bu oyunla bebeğinizin el-göz koordinasyonu, davranışı taklit etme ve soysal becerilerine destek olabilirsiniz.
  3. Bebeğinizin karşısına oturun ve elinize bir top alın. Topu ona doğru atın ve alkışlayarak onun da size atması için teşvik edin. Eğer topu size göndermiyorsa oyunu ona gösterebilirsiniz. Bu oyun davranışı taklit etme ve kaba motor becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
  4. İçi su dolu büyük bir kap alın ve içine bardak, sünger ve çeşitli oyuncaklar atın. Bebeğinizin suyun içindeki nesneleri keşfetmesini ve onlara zaman geçirmesini sağlayın. Bardaklara suyu doldurup boşaltsın, süngeri sıksın, oyuncaklarını yüzdürsün. Hem motor hem bilişsel becerileri gelişecektir.
  5. Bu dönemde de renkli illüstrasyonlara sahip kitapları birlikte okuyabilirsiniz. Bebeğinizin sayfaları çevirmesine ve kitabı keşfetmesine izin verin. Böylece dil gelişimine de destek olursunuz.

Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Farklı aylardaki aktiviteleri bebeğinizin gelişimine uygunluğuna göre seçip çeşitlendirebilirsiniz.

Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.

Aşılarım

  • 1.DOZ MENİNGOKOK AŞISI (şayet erken Meningokok aşı protokolü uygulanmadıysa) Meningokok salgın yapan, menenjit nedeni olan bir bakteridir. Çok hızlı seyreden bir hastalık olup hem menenjit hem yaygın vücut enfeksiyonu yol açar. Hayati tehlikesi olan bir h
 

Öneriler

  • Onunla konuşurken mutlaka eşyaların gerçek adını sık sık tekrarlayın, bebek dilini kullanmayın artık pür dikkat o sözcüklerin nasıl çıktığını keşfetmek için dudaklarınız takip eder, doğrularını öğrenmesi için doğru telaffuz etmelisiniz. Bebeklerin sevdiği melodik konuşmalara devam edebilirsiniz.
  • “guguk ce” oyunları, eşyayı bulma oyunları bu aylarda bebeğin hayal gücünün zenginleşmesini sağlayan oyunlardır, ayrılıkların geçici olmasını öğretmesi açısından önemlidir.
  • Tel sarar ve gibi oyunlar ince motor gelişimi açısından faydalı oyunlardır. Bu aylarda iç içe geçirilen oyuncaklar farklı boyutta renkli küpler bebekler için uygundur. Evde yastık ve kutulardan onun için oyun dekorları hazırlayın küçük labirentler yapın, problem çözme yeteneğini uyarın. Yeni keşifler bu aylarda bebeğinizi her zaman heyecanlandıracaktır.
  • Evde güvenlik önlemlerine çok dikkat edilmesi gereken bir yaştır. Bebekler çekmeceleri açıp basamak olarak kullanabilir unutmayın. Özellikle mutfakta çok dikkat etmek gerekir. Mutfaktaki bütün çekmecelerin kilitli olmasına özen gösterin.
  • TAKİP EDİN: Bebeğiniz 9.ay sonunda: – Desteksiz oturamıyor mu? – Hala emeklemiyor mu? – Desteksiz ayakta durabiliyor mu? – O görürken sakladığınız nesneleri bulabiliyor mu? – Hala hiç sözcük söylemiyor mu? – Mimikler kullanıyor mu? – İşaret dili var mı? – “anne nerede?” ya da “baba nerede?” diye sorduğunuzda dönüp bakıyor mu?