20. hafta (19 hafta 0 gün ile 19 hafta 6 gün arası) (134-140. günler)
Doğuma 20 hafta kaldı.
Hamilelik döneminde kötü ve dengesiz beslenmek, bebeğinizi ve sizi olumsuz etkiler. Sizde gestasyonel diyabet ve preeklemsi durumu gözlemlenebilmektedir.
Gebeliğin 24. haftasından sonra hormonal değişikliklere bağlı olarak gelişen geçici hiperglisemiler veya değişik derecedeki karbonhidrat intoleransı olarak tanımlanan GDM, gebeliğin yaygın medikal sorunlarından biridir. Ailesinde diyabet geçmişi olan, obez, daha önceden sorunlu gebelik geçirmiş, iri bebek ve gestasyonel diyabet öyküsü bulunan, 35 yaş sonrası kadınlarda diyabet görülme riski fazladır. Önlem amacıyla çoğu gebe kadının rutin olarak gestasyonel diyabet açısından taranması erken müdahale açısından önemlidir. Gebelik süresince görülen diyabet, kan basıncı yükselmesine (hipertansiyon) ve iri bebek (4 bin 500 gramın üzeri) doğmasına yol açmaktadır.
Diyabetik gebelerde; uygun glisemik kontrolü sağlamak için tedavi büyük önem taşımaktadır. Diyetisyen tarafından kan şekeri düzeyini kontrol altına alabilecek bir beslenme programı tedavinin temelini oluşturmaktadır. Temel hedefler; fetal gelişim için optimal glikoz düzeyini sağlamak, kan şekerinin normal düzeyinin korumak, ketozisi önlemek, anne/bebek için gerekli enerji ve besin öğelerini sağlanmak, ideal ağırlık kazanımına ulaşmaktır.
Hamileler spor yapabilir mi?
Hamilelik süresince önceden spor yapmış olup olmamanıza, kendi kilonuza, yaşınıza ve hamilelik haftanıza uygun egzersizleri mutlaka yapmalısınız. Daha sağlıklı, daha zinde bir hamilelik için, daha doğru kilo almanızı desteklemek için ve doğuma hazırlanmak için mutlaka ama mutlaka spor yapın. Bu hafif bir yürüyüş olabilir, yüzme olabilir, yoga veya pilates olabilir. Doktorunuza danışarak kendinize uygun haftada 2-3 veya her gün en az 20-30 dakika nabzınızın hafif yükseleceği, biraz terleyeceğiniz bir egzersiz yapmak hem daha sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirmeniz sağlayacak hem de salgılanan endorfinler sayesinde kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Başlayın göreceksiniz…
Tüm detayları Hamilelik Akademisi’nde egzersiz bölümünden takip edebilirsiniz.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.