logo-03

16. - 18. Aylar

Bebeğim

Bebeğiniz büyük ihtimalle yürüyordur, bu konuda çok başarılı olmayabilir ve sık sık düşebilir. Eğilerek istediği her şeyi alabilir. Sizi taklit etmeyi sever. 5-10 arası sözcük söyleyebilir, 50’ye yakın sözcüğü anlayabilir, karşılıklı oyunlar oynayabilir. Kendi oyuncaklarını tanır ve bazılarına karşı ilgisi daha fazladır, ondan ayrılmak istemeyebilir.

Organlarını öğrenebilir, sorduğunuzda gözünü, burnunu gösterebilir. Giyinirken size yardımcı olabilir, kollarını sokabilir, size elini uzatır. Bu yaşlarda sınırlarını yoklayacaktır; ısrarcılık, inatçılık başlar. Bu durumlarda sesinizi yükseltmeyin, sakin ve net olun, gerektiğinde “Hayır” deyip açıklamanızı yapıp, tartışmanın uzamasına engel olun. Çocuğunuzu yönlendirecek sözcükleri sinirlenmeden kullanmaya başlayabilirsiniz. Çok ‘hayırcı’ olmayın ama mantıklı kurallarınız olsun, bunlar özellikle kendisine zarar verecek durumlarla ilgili olmalı. Asla cezalandırmayın, eğitim yönteminiz, öğretme, ödüllendirme ve takdir etme olmalıdır. Daha önce tepki vermediği şeylere tepki verebilir. Gittikçe artan hayal dünyası sayesinde soyut kavramlar gelişmiştir, karanlıktan korkmaya başlar, aşırı sesten ve gürültülü araç ile gereçlerden korkabilir. Bu aylarda bebeğinizin gündüz uykusu bir keze inebilir. Eğer kendiliğinden azaltmıyorsa bu konuda sizin müdahaleniz gerekmez.

Bebek Gelişimi

Görme-işitme-konuşma: 10-12 sözcük bilir, organların yerlerini gösterebilir.

Kaba motor hareketler: Bazıları yeni yürümeye başlar, bazıları koşabilir.

Sosyal davranış: Verdiğiniz komutları doğru şekilde yerine getirebilir, ev işlerini taklit edebilir. Sınırları zorlamaya çalışacaktır. Soyut kavramlar başlamıştır. Karanlıktan ve gürültüden korkabilir.

Beslenme

Kendi kendini besleyebilir, bardaktan dökmeden su içebilir, çatal ve kaşık kullanabilir.
 

Oyun Aktivite

  1. Rengarenk mandallarla çok basit bir oyun oluşturabilirsiniz. Mandalları kutuların kenarlarına, çocuğunuzun oyuncaklarına ya da giysilerine takın. Çocuğunuz bu mandalları incelerken ve çıkarmaya çalışırken eğlenecektir, bir yandan da ince motor becerileri ve el-göz koordinasyonu gelişecektir.
  2. Renkli bir ya da birkaç balonu tavandan asın. Çocuğunuz balona vurup nasıl yükseldiği izleyebilir. Yavaş vurduğunda daha az hızlı vurduğunda daha çok yükseldiğini gözlemleyebilir. Tahta kaşık gibi gereçlerle de balona vurmasını sağlayabilirsiniz. El-göz koordinasyonu ve neden-sonuç ilişkisi kurma becerileri gelişecektir.
  3. Çocuğunuzun üzerinde deliği olan bir kap ya da kutunun içine ponpon, boncuk gibi küçük nesneleri koymaya çalışmasını sağlayarak oyun oluşturun. Delik küçüldükçe oyunun zorluğu artacaktır. İnce motor beceriler ve el göz koordinasyonu için güzel bir aktivite olacaktır.
  4. Bu dönemdeki çocuğunuzun gelişimine uygun engel parkuru oyunları hem çok eğleneceği hem de birçok becerisini geliştirebileceği bir aktivite zamanıdır. Engel parkurunun hem eğlenceli olmasına hem de yürüme, tırmanma, emekleme gibi çeşitli hareketleri yapma fırsatı veriyor olmasına dikkat edin. Battaniyeler, yastıklar, kutular, kendiniz; her şeyi engel parkurunun bir parçası olarak kullanabilirsiniz!
  5. Çocukların kendi başlarına zaman geçirmeleri de önemlidir. Çocukların kendi başlarına zaman geçirmelerine izin vererek, keşfetmelerine ve yaratıcılıklarını kullanmalarına izin vermiş olursunuz. Kendi başlarına oynarken motor planlama ve problem çözme becerilerini geliştirirler.
  6. Bir el feneri alın ve karanlık bir odada duvara tutun. Çocuğunuz duvarda dans eden ışığı görünce ilgisini çekecektir. Işığı hızlı ve yavaş hareket ettirin. Çocuğunuz ışığı yakalamaya çalışırken çok eğlenecektir. Görsel izleme becerileri, el-göz koordinasyonu ve motor becerileri gelişecektir.
  7. Çocuğunuzla birlikte müzik yapın! Müzik aleti oyuncaklarıyla yapmanın yanı sıra çeşitli mutfak gereçleri aracılığıyla da sesler çıkararak eğlenebilirsiniz. Kaplardan davul, tencerelerden bateri, içine bakliyat atacağınız şişelerden marakas yapmışçasına müzik yapabilirsiniz.
  8. Dur ve devam et oyunları çocuğunuzun dürtü kontrolünü öğrenmesi için harika oyunlardır. Belirli bir oyunu oynarken “dur” deyin ve bekleyin, “devam” dediğinizde devam edin. Birlikte top zıplatırken, dans ederken, koştururken bu oyunu oynayabilirsiniz.
  9. Bir kap, maşa ve renkli ponponlar alın. Çocuğunuza maşa yardımıyla ponponları nasıl kaba atacağını gösterin. İnce motor becerileri ve el-göz koordinasyonu becerilerini geliştirecek bir oyundur.
  10. Çocuğunuzla “aynı” ve “farklı” kavramlarını tanıyabileceği aktiviteler yapabilirsiniz. Renklere veya şekillere göre sıralamalar yapabileceği oyunlar oluşturabilirsiniz. İki farklı renkte kap alıp, iki farklı renkte nesneleri uygun kaplara yerleştirmesini sağlayabilirsiniz. Kare ve yuvarlak nesneleri alıp, onları farklı kaplara yerleştireceği bir oyun oynayabilirsiniz.

Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Farklı aylardaki aktiviteleri bebeğinizin gelişimine uygunluğuna göre seçip çeşitlendirebilirsiniz.

Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir

Öneriler

  • Çocuklar bu aylarda sınırlarınızı zorlamayı severler, aslında nereye kadar izin olduğunu tayin etmeye çalışır, kuralları sizin koymanız çocuğun işini de kolaylaştıracaktır. Yeter ki kurallar konusunda net ve tutarlı olun ve asla sert olmayın.
  • Hala size aşırı düşkünlük dönemi devam etmektedir. Bütün ihtiyaçlarını karşılayan annesinin uzak olma ihtimali bile çocukta kaygı yaratır ve bunun önlemini almaya çalışır. Bu anneyi zorlayan fakat daha sabırlı olmasını gerektiren bir süreçtir. Bu dönemde çocuk bakımında babanın annenin yükünü paylaşması daha önem taşır ve bazı rutin görevler baba tarafından üstlenilebilir.
  • Bu yaşta bebek için günlük rutinleri oturmuştur ve hep aynı şartları isterler. Evde olamayıp aynı şartları sağlayamadığınızda çocuğa durumu açıklayın, sizi anlayacaktır. İfade dili iyi olmasa da alıcı dili gayet yeterlidir, merak etmeyin.
  • Macun için erken ama bu yaşa kadar diş fırçasının hayatına girmiş olması gerekir.