Görme-işitme-konuşma: Basit emirleri anlar, 5-6 adet tek sözcük söyleyebilir. ”Anne” ve “baba” sözcüklerinin anlamını bilir, “Anne nerede?” deyince anneye, “Baba nerede?” deyince babaya bakar. Artık bir erişkin kadar iyi görebilir, oyuncakların küçük parçaları ve küçük nesneler daha fazla ilgisini çekecektir, özel ilgi alanına girecektir.
Kaba motor hareketler: Tutunarak ya da yardımsız yürüyebilir. Desteksiz yürümesi 18. aya kadar gecikebilir. Unutmayın, bu ayda bebeklerin az bir kısmı yürümeyi başarabilir. Dizlerinin üzerinde merdiven çıkabilir.
İnce motor hareketler: Şekil bulma oyunlarını başarabilir, üçgen üçgenin içine, kare karenin içine gibi. Çatal ve kaşık tutabilir. İşaret ve başparmağı arasında cımbız tutuşu yapabilir.
Sosyal davranış: Oyuncakları atıp sizden getirmenizi bekler, sizi yönetebileceğini keşfetmiştir. Ağlamayı sizin üzerinizde hakimiyet kurmak ya da isteklerini yaptırmak için kullanmaya başlar.
12. aydan itibaren beslenme ile ilgili yasaklar bitmiştir. Tek yasak tuzdur fakat ilk 1 yaştaki mutlak tuzsuz diyet değildir. Az miktarda tuza bu yaşta ihtiyaçları vardır. Bu miktar, günde 2 gramı geçmemelidir. 1 çay kaşığı tuzun 5 gram olduğunu düşünürseniz, bunun ne kadar az bir miktar olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu hakkını da büyük ihtimalle sizinle ortak yediği yemeklerden alacaktır. Artık sizinle sofraya oturması, kendisini o ailenin bir bireyi olarak görmesi, sosyalleşmesi, ev kurallarını ve onlara uyması gerektiğini öğrenmesi açısından önemlidir. Ayrıca ailenin beslenme alışkanlıklarını da özümseyecektir. O nedenle daha sağlıklı yiyeceklere yönelmeniz gerekecektir. Çocukların beslenmesinde bilimsel verilere sırtımızı dayayarak gelenekselden uzak kalmamak stratejimiz olmalıdır.
Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Farklı aylardaki aktiviteleri bebeğinizin gelişimine uygunluğuna göre seçip çeşitlendirebilirsiniz.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.