Görme-işitme-konuşma: 5-15 arasında tek sözcük söyleyebilir, söylenenleri tekrar edebilir. Kelimeleri taklit etmeye çabalar.
Kaba motor hareketler: Çoğu artık tek başına yürümeyi başarmıştır fakat yürümemesi de normaldir.
İnce motor hareketler: kitap sayfalarını çevirebilir, kutu içine oyuncakları atıp çıkarabilir, üst üste 2-3 küp koyabilir. Kaşık çatal kullanabilir. Bardaktan su içmek için dudaklarını kıvırabilir ve bardak ağzını dudaklarıyla sarabilir. Su içerken dökmesi normaldir. ‘Harmancık harmancık’ ve ‘tel sarar’ gibi oyunları oynayabilir.
Sosyal davranış: Oyunlarda tek başına takılır ama sosyalleşmesi açısından gruplarla tanıştırılması iyidir. Hayır, lütfen, teşekkür, bravo, aferin gibi duygu yükü sözcüklerin neyi ifade ettiğini anlayabilir. Kendi istekleri için ısrarcıdır, annesini bırakmak istemez, anneye ‘yapışma’ dönemidir.
Bu aylarda sütün beslenmedeki rolü yüzde 50’ye düşmüştür ama hala çok değerlidir. Kendi kendini besleme alışkanlığı için fırsat sunulmalıdır. Öğünlerini diğer aile bireyleriyle sofrada yemesi, sosyal gelişimi ve aileye aidiyet duygusunun gelişmesi açısından önemlidir. Çocuğunuzun menüsünü hazırlarken bu yaş döneminde kolesterol ve diğer yağların büyümesi açısından son derece önemli olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle ilk 3 yıl boyunca yağı azaltılmış gıdalardan uzak durun. Bebeğinizin ağırlığı 10 kiloyu aşmıyorsa, günlük toplam enerjiyi yaklaşık 1000 kalori olarak ayarladığınızda gerisini çocuğa bırakabilirsiniz. Çok fazla kilo alacağı endişesi yaşamanıza gerek yoktur.
Örnek menü 1 (İstediği kadar anne sütü alabilir)
Kahvaltı:
Ara öğün:
Öğle yemeği:
Ara öğün:
Akşam yemeği:
Örnek menü 2 (İstediği kadar anne sütü alabilir)
Kahvaltı:
Öğle yemeği:
İkindi:
Akşam yemeği:
Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Farklı aylardaki aktiviteleri bebeğinizin gelişimine uygunluğuna göre seçip çeşitlendirebilirsiniz.
Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.