Artık yapabildiği şeyler artmıştır. Koşar ve merdiven çıkabilir, koltuklara tırmanabilir. Yatağından inmeyi deneyebilir. Çocuklar hedef odaklı hareket ederler ve önündeki engelleri görmezler, o nedenle takılıp, çarpma ve düşme riskleri fazladır. Yaşam alanı engellerden arındırılmış olmalıdır. Bu aylarda ev kazalarına karşı daha dikkatli olmak zorundasınız, çocuğunuzun hareket kabiliyeti arttıkça tehlikeler de artmaktadır.
Oyunlar da çeşitlenmiştir. 5-6 küpü üst üste koyabilir, kuleler yapabilir. Kaka ya da çiş yaptığının farkındadır, rahatsız olabilir ve haber verebilir. Kıyafetlerinin bir kısmını çıkarabilir, bunun için ona şans verin, çabalasın ve öğrensin. Bu ayda çocuklar düzeni sever, zamanı geldiğinde yemek yiyeceğini bilmesi ona beslenme konusunda disiplin sağlar.
İnatçılık başlar, birey olarak kendini ortaya koyma çabaları artmıştır, artık onun isteklerine kulak vermeniz, tercihlerde ona da söz tanımanız gereken bir yaştadır. Ona seçme şansı tanıyın, hangi kitabı istediğini sorun, yanıt verebilir. Böylece gereksiz inatların önüne de geçecektir. En sık kullandığı sözcük “Hayır” olabilir, sınırları zorlamak için şansını dener. Belli yere kadar yenilin ama sınırı belirleyen siz olun nihayetinde.
Bazen net bir “Hayır” ile noktayı koyup, çekişmeyi noktalayıp ilgisini başka konulara çekmeye çalışın ya da bir süre yalnız bırakın, ısrarının devam etmesi için bir muhatabının olması gerekir. Yerleri kirletmesine, döküp saçmasına izin verin ama kendisine zarar verebilecek durumlarda gerekli açıklamayı yaptıktan sonra net tavrınızı ortaya koyun. Hayırlarınızda istikrarlı olmanız çocuğunuzun kafa karışıklığı yaşamasını önler. Yasakları uygularken asla bağırmayın, öfkeli değil açıklayıcı olun.
Görme-işitme- konuşma: 15-20 sözcük bilir, organların yerlerini gösterebilir.
Kaba motor hareketler: Bazıları yeni yürümeye başlar, bazıları koşabilir. Merdiven çıkabilir, koltuklara tırmanabilir. Yatağından inmeyi deneyebilir. Kaka ya da çiş yaptığının farkındadır.
Sosyal davranış: Verdiğiniz komutları doğru şekilde yerine getirebilir, ev işlerini taklit edebilir. Tuvalet konusunda mahremiyet duygusu başlar. İnatçılık vardır, birey olarak kendini ortaya koyma çabaları artmıştır, artık onun isteklerine kulak vermeniz, tercihlerde ona da söz tanımanız gereken bir yaştadır. En sık kullandığı sözcük “Hayır” olabilir, sınırları zorlamak için şansını dener.
Beslenme rutini olması ve öğün saatlerini iyi oturtmanız gerekir. Bu aylarda dikkatini çeken birçok uyaran vardır ve küçük mideleri tam dolmadan öğünü terk eden çocuk, bir süre sonra acıkıp beslenmeyi kendisi talep edecektir. Bu talepler için ara öğün hakkını kullanın. Aksi takdirde düzenli beslenme alışkanlığı elde edememiş, esas öğünleri ayakta geçiren, düzenli beslenmeyen, öğünlere karşı isteksiz ama devamlı bir şeyler yiyen, abur cubur düşkünü bir çocuğunuz olacaktır.
Bu yaşlarda çocuğunuza farklı kıvamlarda ve tatlarda, farklı görseli olan, içeriklerini tek tek görebileceği, tadabileceği besinler sunun. Kendi kendini beslemesine izin verin, hedeflediğiniz miktarı bitirmesi için stres yapmayın, kendisine bırakın. Hazırladığınız yemeği yemediği zaman başka alternatifler hazırlamayın, ailedeki herkesin bu yemeği yediğini görsün. Yememekte ısrar eden çocuğun nazik bir şekilde tabağını kaldırın, isterse masadan kalkmasına izin verin.
Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Farklı aylardaki aktiviteleri bebeğinizin gelişimine uygunluğuna göre seçip çeşitlendirebilirsiniz.
Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.