logo-03

2. Ay

Bebeğim

  • Emekler meyvesini vermeye başlayacak ve nihayet bebeğiniz sizi görünce gülümseyecek, varlığınızdan mutlu olduğunu ifade edecektir. Uykusuz gecelerden sonra bu özel gülümseme sizin için bir ödül olacaktır ve bebeğinizle aranızda karşılıklı bir diyaloğun başlangıcıdır. Giderek artan sosyalleşme size ve çevresini saran tüm dünyaya bir teşekkür niteliğindedir. Giderek bu dünyayı genişletmesi, onun ve sizin için sadece eğlenceli bir deneyim değil, aynı zamanda bebeğiniz için büyük bir gelişimdir. Artık sosyal bir birey olmaya başlamıştır. Yüzünüzü ve sesinizi tanır ve mutlu olduğunu belli eder. Sadece anne değil sık gördüğü aile bireylerini de tanıyacaktır.
  • Görme daha keskindir, 60 cm’e kadar mesafeyi görebilir. Parlak renkler dikkatini çeker. Canlı renkli kumaş, ses çıkaran oyuncakları iletişimde yardımcı olarak kullanın, onlara dokunmasını sağlayın. Artık seslere ilgisi artmaya başlamıştır. Sohbet oluşturulabilir ve size ‘agu ve gugu’ larla yanıt verebilir. Bu sohbetler sırasında ufak mimikler de başlayacaktır, kaşlarını kaldırarak sohbete duygularını da ekler, mutlu olduğunu anlarsınız. Sohbet ederken ona da fırsat verin, bekleyin sırası gelince sohbeti o başlatacaktır. Bu iletişim hem bebeğinizi hem de sizi mutlu edecektir. Sesinizi uzaktan da duyar, bakar ve size ait olduğunu bilir.
  • Kol ve bacak  daha koordinedir, hareket ettirmek onu mutlu eder. Yüzükoyun yattığında başını daha uzun süre dik tutar. Henüz dönemez ama ayağını dayayarak kendini itebilir, alt değiştirme sırasında dikkatli olmak gerekir. Yüksekte yalnız bırakılamaz. Bazı bebeklerde baş kontrolü oluşmuştur. Yüzükoyun yatırıldığında başını omuzları üzerinde dik tutabilir, yavaş yavaş sırtını da yükseltmeyi dener.
  • 2. aydan itibaren bebeklerde salya artışı başlar. Bu, tükürük bezlerinin çalışmaya başlaması ile ilgilidir. Parmaklarını ve yumruklarını emmeye başlar. Sinir sistemi elini hedefe götürmesini sağlayacak kadar olgunlaşmıştır, koordine hareket edebilir, hedefi her zaman tutturamasa da eşyaya uzanır. Emmek bebek için doyurulması gereken bir içgüdüdür. Ellerini emmesine engel olmayın.
  • Bu aylardan itibaren kendiniz için okuduğunuz kitapları sesli okuyun, paylaşım güzel bir alışkanlığın temellerini atarken, bebeğin sesinizi tanımasını ve sakinleşmesini sağlayacaktır. 

Bebek Gelişimi

Görme ve ince motor hareketler: Eşyaya uzanır, eline verilen oyuncağı avuçla tutabilir, kendine çeker ve ağzına götürebilir. Ellerini her istediğinde emmek için kullanabilmeye başlamıştır.

İşitme-konuşma: Sesli harflere sessiz harfler ekler. İlk ‘agu gugu’ ları bu ayda duymaya başlarsınız. Sese yönelir ve gelen sesin annesinin sesi olduğunu bilir. Bebekler yumuşak tonları sever, bunu hisseden anne şimdiden, fark etmeden ‘bebekçe’ konuşmaya başlayacaktır.

Kaba motor hareketler: Yüzükoyun yatırıldığında başını kaldırabilir, elleri üzerinde gövdeyi kısa süre dikleştirebilir ve bir süre sonra düşer.

Sosyal davranış: Karşılıklı konuşmalardan keyif alır, sizin konuşmalarınıza kendi lisanı ile yanıt verir, siz konuşunca ve gülünce o da gülümser.

Beslenme

Bebeğiniz sadece anne sütü, olmadığında formül süt ya da anne sütü ve formül süt ile beslenebilir. Suya ihtiyacı yoktur, verilmesi sakıncalıdır.

 

Oyun Aktivite

Bebeğiniz 2 aylık oldu! Bebeğinizin şimdi kollarını ve bacaklarını daha iyi kontrol edebiliyor, daha iyi el-göz koordinasyonuna sahip. Hareket eden nesneleri izlemek ve onlarla etkileşimde bulunmak bebeğinizin bu becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır. Bebeğinizin başının üzerinde sallanan, ulaşabileceği, yakalayabileceği, kaydırabileceği bebek oyuncakları koyabilirsiniz.

Bebeğinizin bu ayda da karnının üzerinde yatıyorken oynadığı oyunlar önemlidir. Bebeğiniz sizin gözetiminizde karnının üzerinde yatıyorken, parlak renkli ses çıkaran oyuncakları sallayarak dikkatini çekmesini sağlayın, oynarken başını çevirmesi ve onları araması için yavaşça bebeğinizin görüş alanından uzaklaştırın. Bu hareketleri yapmak bebeğinizin boyun, göğüs kaslarını ve üst vücudunu güçlendirmesine destek olur.

Bebekler bu dönemde elleriyle ve ayaklarıyla oyun oynamayı çok severler. Kendi kendilerine çıkardığı tüm sesleri keşfetmekten de keyif alırlar.

Bebeğinizle bol bol konuşun, ona şarkılar söyleyin, kitap okuyun. Her türlü konuşma onun için faydalı olacaktır. Dil gelişiminin temellerine destek olursunuz.

Bebeğinizle aranızda bağ kurmak, sağlıklı psikolojik ve fiziksel gelişimine destek olmak, streslerine yönetmelerine yardımcı olmak için bebeğinize dokunun, öpün, sarılın, masaj yapın. Birlikte olmanın tadını çıkarın.

Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.

Aşılarım

  • 1.DOZ DTaP/IPV/Hib (difteri-tetanos-boğmaca/ölü çocuk felci aşısı / hemophilius influenza tip B asisi: bu aşıların beşi bir arada KARMA aşısı olarak anılır)
  • 1.DOZ Pnömokok aşısı: ciddi zatürre, menenjit ve ortakulak iltihabına yol açan bir bakteridir.
  • BCG: verem aşısıdır. İkinci aydan itibaren üç ay sonuna kadar yapılabilir, tekrarı yoktur.
  • 1.DOZ Rotavirus: hekiminiz üçüncü ayda yapmayı tercih edebilir
  • 1.DOZ MENİNGOKOK AŞISI: Meningokok salgın yapan, menenjit nedeni olan bir bakteridir. Çok hızlı seyreden bir hastalık olup hem menenjit hem yaygın vücut enfeksiyonu yol açar. Hayati tehlikesi olan bir hastalıktır. Henüz sağlık bakanlığı aşı kapsamında olm

Öneriler

  • Günlük 400 ünite D vitamini kullanmaya devam edecektir.
  • Bazı bebeklerde bu ayda kalça ultrasonografisi tekrarı gerekebilir ( bazen birinci ayda yapılan kalça ultrasonografisinde olgunlaşma geriliği saptanabilir).
  • Bu aydan itibaren bebeğiniz yana dönme çabaları gösterir. Şayet kundak yapıyorsanız, artık sonlandırmanız gerekecektir. Kolları bağlı bebek için yana dönmesi tehlike arz eder.
  • Bu aylardan itibaren kendiniz için okuduğunuz kitapları sesli okuyun, bu paylaşım güzel bir alışkanlığın temellerini atarken bebeğin sesinizi tanımasını ve sesinizle sakinleşmesini öğretecektir. Artık sizinle iletişim ihtiyacı olan bebeğiniz için bu ihtiyacını karşılamanın en iyi yöntemi olacaktır.
  • Dünyayı sizi izleyerek öğrenen bebeğiniz için bu sahnede başkahraman sizsiniz, şarkılar söyleyin, mimikler yapın onunla çok konuşun. Onun çıkardığı sesleri taklit edin, iletişim kurarken bebeğinizle aynı hizada yüz yüze, göz göze kontak kurmaya özen gösterin.
  • Sohbet ederken ona da fırsat verin, bekleyin sırası gelince sohbeti o başlatacaktır. Bu iletişim hem bebeğinizi hem de sizi mutlu edecektir.
  • Yüzükoyun egzersizler günlük hayatınızın rutini olmalı.