logo-03

22. - 24. Aylar

Bebeğim

Artık fiziki olarak bebeklik dönemine ait boğumlarını, yuvarlak hatlarını kaybedip, çocuk görüntüsü kazanmış ve vücut oranları küçük bir erişkine benzemeye başlayan bir çocuk sahibisiniz. Karşınızda birçok şeye fiziken yeterli, bağımsız, pek çok şeyi yapabilen ve bunda ısrarcı bir birey vardır. O da bunu farkındadır ve bunu daha çok ortaya koymayı istemesi çevresiyle sık çatışmalar yaşamasına yol açacaktır.

Cümleleri “Hayır” ile başlayıp “Hayır” ile bitebilir. Kendi yemeğini yiyebilen, kıyafetlerinin bir kısmını olsun giyip çıkarabilen, kendini beslemekle kalmayıp oyuncaklarını da besleyebilen bir çocuktur. Söz sahibi olmaya, kendini size kanıtlamaya çalışan bir aile ferdidir. Her şeyin kendisinin onayından geçmesini isteyen ‘yeni birey’ sizi iki sözcükle idare etmeye çalışacaktır: “Neden?” ve “Hayır”.

Nedenleri açıklasanız bile muhtemelen ikna olmayacak ve size “Hayır” diyecektir. Sabır, sabır… Sadece sabır. Eskiden beri gördüğü, bildiği kişilere karşı olumsuz davranışlar sergileyecek, çocuk hekiminiz de bundan nasibini alacaktır. Muayenede, ölçülerinin alınmasına izin vermeyebilir. Bazen bir şeye “Hayır” demesinin tek nedeni sizin ya da başka birinin onun öyle olmasını istemesidir.

Bu yaşta artık çocuğunuz koşar, zıplar, engellerden atlar ve köşeleri hızlı bir şekilde dönebilir, hareketleri daha koordinedir, zıplayarak merdiven çıkabilir. Yükseklere ulaşmak için evde düzenekler oluşturabilir, kendini yaralama ihtimali de artmıştır. Merakı devam eden çocuğunuz her şeyi arayıp, bulur ve keşfetmek ister. Her şeyi kendisi yapmakta ısrarcıdır. Yemeğini kendisi yemek, kıyafetlerini kendisi seçmek, giymek ve çıkarmak ister, bırakın yapsın… ‘Hayır’larınızı her zaman olduğu gibi kendisine zarar verme olasılığı olan durumlar için saklayın.

Bebek Gelişimi

Görme-işitme-konuşma: 50 civarında sözcük bilir, iki sözcüklü basit cümleler kurabilir. Bu dönemde çocuklar arasında dil gelişimi açısından çok büyük farklar vardır. Çocuğun motor, sosyal ve zihinsel gelişiminin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir.  Dili iki şekilde kullanacaktır: Alıcı ve ifade edici lisan. Duyup anlayabilme yeteneği, kendisini ifade yeteneğinden çok daha ileridir. Şarkı söyleyebilir ya da melodi mırıldanabilir.

Kaba motor hareketler: Çömelme, yardımla merdiven inme ve çıkmayı başarabilir. Tuvalet kontrolü için yeterli biyolojik olgunluğa erişmiştir.

İnce motor hareketler: Ayakkabılarını ve bazı kıyafetleri çıkarabilir. Dişlerini fırçalayabilir, macunu tükürebilir.

Sosyal davranış: Sorulunca adını söyler, odaya girince “Merhaba” der. Bu dönemde her şeyi kendisi yapmak ister, paylaşmaktan hoşlanmaz ve yaşıtlarıyla çabuk kavga eder. Tuvalet eğitimi için çocukların bir kısmı hazırdır ama bu hepsinin bunu başarabileceği ya da hazır olduğu anlamına gelmez. Söz sahibi olmaya, kendini size kanıtlamaya çalışan bir aile ferdidir. Her şeyin kendisinin onayından geçmesini isteyen ‘yeni birey’, sizi iki sözcükle idare etmeye çalışacaktır: “Neden?” ve “Hayır”.

Beslenme

Büyümenin yavaşladığı bu dönemde vücut oranına göre kalori ihtiyacı ve yemeğe olan düşkünlüğü azalmıştır. Düzenli öğünler ve ara öğünler ile ihtiyacını alacaktır. İzin verilmemesi gereken şey, sürekli elinde abur cubur ile dolaşmasıdır. Bu durum onun öğünler için yeterli acıkmasına engel olacaktır. Aç kalacak diye üzülüp kötü beslenme konusundaki ısrarına yenik düşmek, uzun vadede kötü beslenme alışkanlığının kapısını aralayacaktır. ‘Aç kalacağına ne yerse yesin’ yaklaşımının çocuğunuza faydası değil zararı olacaktır. Çünkü büyüme ve gelişme çağındaki çocuğunuzun ne yediği, ne kadar yediğinden daha önemli bir konudur. Duygusal davranmayın!

Oyun Aktivite

  1. Pirinci alın ve buzdolabı poşetlerine koyun, içine renkli gıda boyaları ekleyin, pirinci bu renkle karıştırmak için poşetleri sallayın, pirinçleri poşetten çıkarın ve kurumasını bekleyin. Pirinçler hazır olduğuna büyük bir kaba rengarenk pirinçleri yerleştirin ve çocuğunuzun renkleri karıştırmasını, kaşıklar ve kaplar yardımıyla doldurup boşaltarak keşfetmesine izin verin. Çocuğunuzun ince motor becerileri, el göz koordinasyonu, dikkat ve hayal gücüne destek olursunuz.
  2. Bir balonu uzun bir iple tavana bağlayın. Çocuğunuza balona vurabileceği bir sopa ya da tahta kaşık verin ve balona vurması için bırakın. El-göz koordinasyonu ve motor planlama becerileri için harika bir etkinliktir.
  3. Çocuğunuzla birlikte oyun hamuruyla oynamak oldukça eğlencelidir. Hamurla oynarken hem elleri güçlenecek hem de hayal gücü gelişecektir. Bu oyunu doğa yürüyüşünde topladığınız nesnelerle bir araya getirip çeşitlendirebilirsiniz. Topladığınız ağaç dalları ve yaprakları oyun hamuruna yapıştırıp minik bir orman yapabilir, bu oyunla yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz.
  4. Birlikte resimler yapmak, bir şeyler çizmek daima çok eğlencelidir. Kağıt ve boyaların dışında, bir yazı tahtasına çizimler yapabilir, hatta camları bile çizgiler çizmek kullanabilirsiniz. Aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya, sağdan sola gibi farklı yönlerde çizgiler çizmesine teşvik edebilirsiniz. Farklı yüzeylere bir şeyler çizmeyi keşfetmek onun için eğlenceli olacaktır. İnce motor becerileri, el göz koordinasyonu, mekansal konum bilinci gelişecektir.
  5. Çeşitli engelleri olan bir yarış pisti oluşturun. Yol olarak belirlediğiniz güzergahı bantlar yardımıyla işaretleyebilirsiniz. Yollar sandalyelerin altından, bir minderin üzerinden geçebilir ya da bir dolabın etrafından dolanabilir, dilerseniz yarışın sonu su dolu bir kabın içinde bitebilir. Yaratıcılığınızı kullanabileceğiniz bu oyunda çocuğunuzun motor planlama, denge, el göz koordinasyonu becerileri gelişecektir.
  6. Yere büyük bir kağıt yerleştirin. Renkli boyaları kaplara koyun ve çocuğunuzun ayaklarını boyalara değdirmesini sağlayın. Çocuğunuzun kaymaması için ayağında çok fazla boya olmamasına dikkat edin ve daima gözetiminizde olmasını sağlayın. Sonrasında çocuğunuzu kağıdın üzerinde minik ayaklarıyla sanat yapması için özgür bırakın. Denge, motor planlama ve görsel becerileri gelişecektir.
  7. Birlikte kitap okumak her dönemde olduğu gibi bu dönemde de çok kıymetli. Çeşitli tonlamalar, mimikler ve seslerle çocuğunuza kitap okurken, çocuğunuzdan bazı nesneleri, hayvanları, renkleri göstermesini isteyin. Kedi nerede, ev nerede diye sorun. Dil becerilerini ve bilişsel yeteneklerini geliştirmesine destek olursunuz.
  8. Yanınıza bir kova ya da poşet alın ve çocuğunuzla birlikte açık havada yürüyüşe çıkın. Farklı renklerde birkaç doğa nesnesi belirleyin; yeşil yapraklar, kahverengi dallar gibi. Bu renkleri doğa da bulmaya çalışın ve bulduğunuz yeşil yaprakları bir kovaya, kahverengi dalları diğer kovaya koyarak eşleştirin. Kavrama, el-göz koordinasyonu ve görsel algı becerileri gelişecektir.

Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Farklı aylardaki aktiviteleri bebeğinizin gelişimine uygunluğuna göre seçip çeşitlendirebilirsiniz.

Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.

Aşılarım

  • 2. DOZ HEPATİT A aşısı yapılacaktır.
 

Öneriler

  • Çocuğunuz her ne kadar sizinle inatlaşsa, hırçınlık gösterse de tarafınızdan övülmek onu mutlu edecektir. Bu aylarda öğrendiği yeni sözcükleri, kazandığı yeni becerileri sizi mutlu etmek için tekrar tekrar göstermeye çalışır. Beklediği övgüden mahrum bırakmamak gerekir.
  • Bağımsız kişi olma çabaları bazen sizi çok yorsa da hala kendini güvende hissetmek için sizin vereceğiniz desteğe ihtiyacı vardır. Özgür olması için ona fırsat verirken, görünür fakat görünenden daha büyük bir destek de vermeniz gerekir.
  • Sizden bağımsız olmaya çalışırken, sizin sıcak güveninize de ihtiyaç duyduğu bu yaşlarda sizi yanında isterken itebilir, “hayır” deyip uzaklaştırabilir. Yaşadığı bu kafa karışıklığı ihtiyaç duyduğu desteğinizden uzak kalmasına yol açar ve huzursuz olur. Sizin ölçülü yakınlığı sağlamanız, onun ihtiyacı olan mesafede bulunmanız, huzursuzluğunun çabuk geçmesini sağlayacaktır. Onu anladığınızı ifade eden sözcükler kurun, sizin öfkelenmediğinizi görmesi sakinleşmesini kolaylaştıracaktır.
  • Bu yaşlarda daha uzun süre konsantre olabilir. Hayal dünyası çok zenginleşmiştir. Oyunları bu sayede daha karmaşık hale gelmiştir ve tek başına daha uzun süreler oynamayı başarabilir.
  • Dile getirebildiğinden çok daha fazla sözcük ve cümlenin ne anlama geldiğini anlar, söylediklerinizle uyumlu davranışlar sergiler. Bazı çocuklarda ifade dili yaşıtlarından geri olsa da ani bir sıçrama ile onları yakalayacaktır. Sosyal iletişimi ve zihinsel gelişimi iyi, söylenenlere yeterli ve yerinde davranışsal yanıt veren çocuklarda endişe etmeden beklenebilir. Burada sizin yaklaşımınız onunla uzun uzun konuşmaktır. Karşılıklı sohbetlerde ona ucu açık sorular sorun, çabalayacaktır, bir yerde “evet doğru” deyip onu anladığınızı ifade eden yanıtları siz vererek sohbete devam edin, bu kendine olan güvenini destekleyecektir. Yarım bıraktığı cümleyi tamamlaması için onu zorlamayın, söylemek istediğinin tamamını anlayıp sohbeti sürdürün.
  • 2 yaş çocuğunuzda tuvalet eğitimi başlayabilirsiniz, bunun için çocuktan gelen sinyallere dikkat edin, çocuk biyolojik ve psikolojik olarak hazır olmadan başarı sağlamanın imkanı yoktur.