Artık fiziki olarak bebeklik dönemine ait boğumlarını, yuvarlak hatlarını kaybedip, çocuk görüntüsü kazanmış ve vücut oranları küçük bir erişkine benzemeye başlayan bir çocuk sahibisiniz. Karşınızda birçok şeye fiziken yeterli, bağımsız, pek çok şeyi yapabilen ve bunda ısrarcı bir birey vardır. O da bunu farkındadır ve bunu daha çok ortaya koymayı istemesi çevresiyle sık çatışmalar yaşamasına yol açacaktır.
Cümleleri “Hayır” ile başlayıp “Hayır” ile bitebilir. Kendi yemeğini yiyebilen, kıyafetlerinin bir kısmını olsun giyip çıkarabilen, kendini beslemekle kalmayıp oyuncaklarını da besleyebilen bir çocuktur. Söz sahibi olmaya, kendini size kanıtlamaya çalışan bir aile ferdidir. Her şeyin kendisinin onayından geçmesini isteyen ‘yeni birey’ sizi iki sözcükle idare etmeye çalışacaktır: “Neden?” ve “Hayır”.
Nedenleri açıklasanız bile muhtemelen ikna olmayacak ve size “Hayır” diyecektir. Sabır, sabır… Sadece sabır. Eskiden beri gördüğü, bildiği kişilere karşı olumsuz davranışlar sergileyecek, çocuk hekiminiz de bundan nasibini alacaktır. Muayenede, ölçülerinin alınmasına izin vermeyebilir. Bazen bir şeye “Hayır” demesinin tek nedeni sizin ya da başka birinin onun öyle olmasını istemesidir.
Bu yaşta artık çocuğunuz koşar, zıplar, engellerden atlar ve köşeleri hızlı bir şekilde dönebilir, hareketleri daha koordinedir, zıplayarak merdiven çıkabilir. Yükseklere ulaşmak için evde düzenekler oluşturabilir, kendini yaralama ihtimali de artmıştır. Merakı devam eden çocuğunuz her şeyi arayıp, bulur ve keşfetmek ister. Her şeyi kendisi yapmakta ısrarcıdır. Yemeğini kendisi yemek, kıyafetlerini kendisi seçmek, giymek ve çıkarmak ister, bırakın yapsın… ‘Hayır’larınızı her zaman olduğu gibi kendisine zarar verme olasılığı olan durumlar için saklayın.
Görme-işitme-konuşma: 50 civarında sözcük bilir, iki sözcüklü basit cümleler kurabilir. Bu dönemde çocuklar arasında dil gelişimi açısından çok büyük farklar vardır. Çocuğun motor, sosyal ve zihinsel gelişiminin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Dili iki şekilde kullanacaktır: Alıcı ve ifade edici lisan. Duyup anlayabilme yeteneği, kendisini ifade yeteneğinden çok daha ileridir. Şarkı söyleyebilir ya da melodi mırıldanabilir.
Kaba motor hareketler: Çömelme, yardımla merdiven inme ve çıkmayı başarabilir. Tuvalet kontrolü için yeterli biyolojik olgunluğa erişmiştir.
İnce motor hareketler: Ayakkabılarını ve bazı kıyafetleri çıkarabilir. Dişlerini fırçalayabilir, macunu tükürebilir.
Sosyal davranış: Sorulunca adını söyler, odaya girince “Merhaba” der. Bu dönemde her şeyi kendisi yapmak ister, paylaşmaktan hoşlanmaz ve yaşıtlarıyla çabuk kavga eder. Tuvalet eğitimi için çocukların bir kısmı hazırdır ama bu hepsinin bunu başarabileceği ya da hazır olduğu anlamına gelmez. Söz sahibi olmaya, kendini size kanıtlamaya çalışan bir aile ferdidir. Her şeyin kendisinin onayından geçmesini isteyen ‘yeni birey’, sizi iki sözcükle idare etmeye çalışacaktır: “Neden?” ve “Hayır”.
Büyümenin yavaşladığı bu dönemde vücut oranına göre kalori ihtiyacı ve yemeğe olan düşkünlüğü azalmıştır. Düzenli öğünler ve ara öğünler ile ihtiyacını alacaktır. İzin verilmemesi gereken şey, sürekli elinde abur cubur ile dolaşmasıdır. Bu durum onun öğünler için yeterli acıkmasına engel olacaktır. Aç kalacak diye üzülüp kötü beslenme konusundaki ısrarına yenik düşmek, uzun vadede kötü beslenme alışkanlığının kapısını aralayacaktır. ‘Aç kalacağına ne yerse yesin’ yaklaşımının çocuğunuza faydası değil zararı olacaktır. Çünkü büyüme ve gelişme çağındaki çocuğunuzun ne yediği, ne kadar yediğinden daha önemli bir konudur. Duygusal davranmayın!
Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Farklı aylardaki aktiviteleri bebeğinizin gelişimine uygunluğuna göre seçip çeşitlendirebilirsiniz.
Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.