logo-03

8. Ay

Bebeğim

  • Yuvarlanma, emekleme, sürünme ve gezinme ayıdır. Artık kontrol ondadır, oyuncakları fırlatır, tekrar getirmenizi ister, eline verdiğiniz oyuncağı tekrar atar. Bu kez oyunu o yönetir, siz ayak uyduracaksınız. Sizin üzerindeki gücünü keşfetmeye başlamıştır. İletişim kurmak için ağlamak tek yöntemi değildir. Susadığında bardağı görünce sevinir, sevdiği gıdayı görünce heyecanlanır. Yeni oyuncakları keşfetmek için sallar, vurur, açmaya çalışır. Eşyaların ne işe yaradığını anlamaya başlar, telefonu kulağına götürebilir.
  • İşaret parmağını kullanmayı öğrenir, istediği nesneleri ya da ulaşmak istediği yerleri parmağı ile gösterir. Bu aylarda yaşıtları arasında büyük farklar göze çarpar. Kimisi emekleyerek evde turlar atarken, kimisi oturmak için desteğe ihtiyaç duyar. Bazıları henüz hiç anlamlı sözcükler söyleyemezken, bazıları “Ba-ba”, “Ma-ma” diyebilir. Kendi kendini beslemesini beklemeyin ama eline ufalanmayan gıdalar verebilirsiniz. Bu ayda bebeğiniz neden-sonuç ilişkisi kurabilir (Düğmeye bastım, ses çıktı ). Başka bebeğin ağlaması onu ağlatabilir, empatinin ilk izleridir bu tepki.
 

Bebek Gelişimi

Görme-işitme-konuşma: Çıkardığı sesler daha nettir, mimikler daha fazladır. Kendi kendine daha çok vakit geçirebilir ya da keşif peşindedir. O nedenle ‘agu gugu’ dönemine göre karşılıklı sohbetler azalmış olabilir. Aranızdaki diyaloglar artık sizin anlattığınız öyküler, okuduğunuz resimli kitaplarla seviye atlamıştır. Siz konuşurken dudaklarınızı izleyip öğrenme çabasındadır.

Kaba motor hareketler: Bu ayda bebekler arasında büyük farklar vardır, desteksiz oturamaması da normaldir, emeklemesi hatta tutunup ayakta durabilmesi ve sıralaması da.

İnce motor hareketler: İşaret parmağını kullanmayı öğrenir, istediği nesneleri almak ya da gitmek istediği yerler için parmağını kullanmaya başlar.

Sosyal davranış: Kendi istekleri onun için önemlidir, artık istedikleri ve istemedikleri için problem çıkarabilir.

Beslenme

Hala beslenmesinin yüzde 70’inin anne sütü ya da formül sütten karşılanması gerekir. Ek gıda olarak yumurta sarısı, balık, karaciğer ve kuru baklagillere sırayla başlanmalıdır. Daha ayrıntılı önerileri beslenme bölümünde bulabilirsiniz.

 

Oyun Aktivite

  1. Üstünde küçük bir açıklık olan büyük bir kutu alın, oyuncakları içine yerleştirin ve bebeğinizi “İçinde acaba ne var?” diye sorarak oyuncakları çıkarması için teşvik edin. Bebeğinizin motor becerilerine ve merak duygusunu geliştirmesine destek olacaktır.
  2. Müzik ve dans her zaman harika bir aktivitedir. Ona şarkılar söylemeniz, birlikte dans etmeniz hem fiziksel gelişimine hem işitsel becerilerine destek olacaktır. Kuklalar ve oyuncaklarla bu zamanı daha da eğlenceli hale getirebilirsiniz.
  3. Bebeğinizin banyo zamanını bir oyun zamanına dönüştürebilirsiniz. Bebeğinizin suyu sıçratmasına, onunla oynamasına, çeşitli banyo oyuncaklarını yüzdürmesine izin verin. El-göz koordinasyonu ve motor becerileri gelişecektir.
  4. Dolabınızı düzenlediğiniz zamanı bebeğiniz için bir keşif eğlencesine çevirebilirsiniz. Dolabınızda atılacak, kaldırılacak ve yerleştirilecek giysilerinizi ayırırken bebeğinizin de onları keşfetmesine izin vererek merak duygusunu destekleyebilirsiniz.
  5. Çocuğunuzla onun deneyimleri hakkında konuşabilirsiniz. Bugün kırmızı topla oynadın onu yuvarladın, yoğurt çorbası içtin, şimdi banyoya gireceğiz mis gibi kokacaksın gibi… Deneyimlerini ona anlatmak öğrenmesine destek olacaktır.
  6. Karton kutularla oldukça farklı bir oyun hazırlayabilirsiniz. Birkaç karton kutuyu karşılıklı açık uçlarından birleştirin ve bir tünel oluşturun. İçine bebeğinizin oyuncaklarından yerleştirin ve bebeğinizin tünelde emekleyerek keşfetmesini sağlayın. Bu oyun çocuğunuzu bağımsız olarak hareket etmeye teşvik edecek ve kas gücüne destek olacaktır.
  7. Kitap okumak bebeğinizin dil gelişimi için faydalı olmaya devam etmektedir. Bebeğinize kitap okurken tonlamalar, mimikler yapın, karakterlere göre sesinizi değiştirin. Çocuğunuzun kitabı keşfetmesine izin verin. Gösterdiği nesnelerin, hayvanların, renklerin isimlerini söyleyin.
  8. Keşif, keşif, keşif! Bebeğiniz çevresindeki nesneleri incelemekten büyük keyif alacak ve ona fayda sağlayacaktır. Çevresine çeşitli büyüklük, doku, şekil ve renkte nesneler koyun, bırakın onları keşfetsin, dokunsun, elleri arasında dolaştırsın, onlarla oynasın.

    Tüm bu aktiviteleri denerken bebeğinizin keyif alıp almadığını gözlemlemeyi unutmayın. Farklı aylardaki aktiviteleri bebeğinizin gelişimine uygunluğuna göre seçip çeşitlendirebilirsiniz.

 

Bebeğiniz ebeveynleriyle oyunlar oynarken bir yandan da dünyayı keşfedecek ve çeşitli becerileri gelişecektir. Bebeğinizin sahip olduğu en iyi oyun nesnesi daima sizsiniz. En kıymetlisi bebeğinizle birlikte keyifli zaman geçirmenizdir.

Aşılarım

  • Bu ay uygulanacak bir aşı yoktur. Eğer ilk altı ay aşılarından atlanan bir aşı varsa bu ayda telafi edilebilir. Bağışıklık açısından sorun olmaz. Ama doğru olan aşıların zamanında yapılmasıdır. Aşılamada amaç en kısa zamanda bağışıklığın tamamlanmasıdır.
 

Öneriler

  • Sürekli bir şeylere ulaşma çabası içindedir, yakınına bırakın ulaşmak için çabalasın, bazen yaklaştırın ve başarmanın, ulaşmanın hazzını yaşasın. Bu bir sonraki denemesinde kendine olan güvenini ve inancını sağlayacaktır. Yürümek ister ama yürüteç zararlıdır.
  • Sonsuz sohbetler zamanıdır. “hayır” dediğinizde olumsuz mesajı anlar.
  • Anne-bebek arasındaki sağlıklı iletişim için şarkılar önemli bir metottur.
  • Yeterince güvenlik önlemi aldığınızdan emin olunuz. Bebeğiniz büyüdükçe ev kazaları riski artmaktadır unutmayın. Güvenli ev ortamını daha önceden hazırlamış olmalısınız.
  • İşaret ile sizden gitmek istediği noktaları gösterecektir, yanına gittiğiniz eşyanın adını söyleyip onunla ilgili basit bilgiler verin, o nesneyi oyun aracı olarak kullanın.
  • Sizden ayrılmak istemez, evden ayrılmanız gerektiğinde ya da düzenli işe başladığınızda gitmenize mani olmak için peşinizden ağlayacaktır. Ayrılırken her zaman gördüğü alışık olduğu sevdiği birisiyle bırakmak onun yaşadığı travmayı da azaltacaktır. Bu kişi psikolojik olarak sizin yerinize koyabileceği anneanne ya da babaanne olabilir.
  • İşe başlama zamanınız belli ise, mümkünse henüz işe başlamadan bir bakıcı teyze ayarlamanız ve sizin yanınızda ona alışması doğru olacaktır. Bu mümkün değilse ilk bir hafta bir büyüğün yeni bakıcı teyzeye eşlik etmesi bebek açısından daha doğru olacaktır. Bakıcı teyze ile aralarında oluşması gereken ilişki açısından bu sürenin çok uzun olmamasına özen gösterin.