11. hafta (10 hafta 0 gün ile 10 hafta 6 gün arası) (71-77. günler)
Doğuma 29 hafta kaldı.
Kırmızı ve beyaz et, hem demir hem de kaliteli protein içermesi açısından beslenmenin olmazsa olmazlarındandır. Ancak gebelikte et tüketimiyle ilgili dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Etin depolanması, soğuk zincir ile taşınması, hazırlanması, pişirilmesi, servisi, dondurulması gibi birçok işlem vitamin ve mineral kaybı yaratabilir.
Çiğ etler mikrobiyolojik yükü yüksek besinlerdir. Bu yüzden hazırlanması sırasında hijyen kurallarına dikkat etmek çok önemlidir. Etler iyice yıkanmalı ve hazırlanması sırasında kullanılan tüm malzemeler sadece bu işlem için ayrılmalıdır. Et bıçağı, et kesme tahtası, et yıkama süzgeci mutfakta başka bir besin hazırlamak için kullanılmamalıdır. Et ile temastan sonra başka hiçbir yere dokunmadan eller güzelce yıkanmalıdır. Potansiyel toksoplazma riski nedeniyle, gebelikte çiğ veya az pişmiş et ve şarküteri ürünleri tüketmek tehlikelidir. Toksoplazma; çiğ ve az pişmiş et, pastörize edilmemiş sütler, toprak, kedi-köpek kakaları ve filtre edilmemiş sularda bulunan bir parazitin neden olduğu bir enfeksiyondur. Tedavisi vardır ancak gebelikte çok risklidir ve erken belirti vermez. Bu yüzden çok dikkat edilmesi gerekir.
Ye tatlıyı doğur Hakkı’yı, ye ekşiyi ( tuzluyu) doğur Ayşe’yi!!!
Bu konuda tek söylenecek tek şey fazla tatlı şekeri ; fazla ekşi tansiyonu yükseltir, aman dikkat..
Hamile iki canlı olduğu için iki kişilik yemelidir doğru mu?
Hamilelikte önemli olan dengeli, düzenli ve yeterli beslenmektir. Evet hamilelikte artan bazı ihtiyaçlar vardır ve bunların karşılanması önemlidir, ancak bunun çok fazla yemek ile bir ilgisi yoktur. Aksine daha düzenli bir şekilde ve bazı kuralları uygulayarak kendi yaşınıza, kilonuza ve hamilelik haftanıza uygun beslenmelisiniz.
Tüm detayları Hamilelik Akademisi’nde beslenme bölümünden takip edebilirsiniz.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Pilates, denge, kas kuvveti ve esneklik için en iyi sporlardan birisidir ve hamilelik için uygun hale getirilen hamilelik pilatesi nefes egzersizleri ile beraber hamilelikte gerçekten çok faydalı bir egzersizdir. Normal bir mat üzerinde yapılabilirken bazı aletler ile birlikte de yapılabilir.
Hamilelik haftası ilerlerken bir taraftan artan ağırlık ve duruş bozukluklarının giderilmesine yardımcı olurken diğer taraftan pelvis kaslarını da çalıştırılması ile doğum ve doğum sonrası iyileşme dönemine de katkısı oldukça fazladır.
Pilates mutlaka bir eğiticinin yardımı ve gözetimi ile yapılmalıdır. Hamile pilatesi tecrübesi olan bir eğitmen ile birlikte bire bir veya size uygun(gebelik haftanız ve daha önce spor yapmış olmak veya olmamak v.b.) bir grup ile birlikte çalışmak çok önemlidir. Genellikle 12-14. Haftadan sonra pilates egzersizlerine başlamak önerilmektedir.
Elbette pilatese başlamadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve onun onayını almayı unutmamalısınız.
Egzersizler sırasında sizi yoran veya zorlayan hareketler olduğunda mutlaka eğitmeninize haber verin ve hiçbir zaman zorlama yapmayın. Hamile pilatesinde genellikle egzersiz şiddeti giderek arttırılmaz, kişiye uygun şiddet ve sayıda yapılarak kontrollü devam edilmesinde fayda vardır.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.