12. hafta (11 hafta 0 gün ile 11 hafta 6 gün arası) (78-84. günler)
Doğuma 28 hafta kaldı.
İlk trimester bitti ve umarım herşey iyidir. Sevgili anne adayları, git gide rahatlayacağınız ve keyif alacağınız dönemlere gireceğiz. Şu ana kadar sağlıklı beslenme konusunda çoğunluğunuzun denge kurduğuna eminim. Bulantı şikayeti olan anneler umarım toparlayacaksınız. Bu haftalarda size tavsiyem, öğünlerin atlanmaması ve ara öğünlere önem verilmesi. Ara öğün yapmanız metabolizmanızın düzenli çalışmasını sağlayacak ve hatta bulantısı olan annelere ilaç olacaktır. Sizlere ara öğün seçimlerinizde alternatifler sunacağım. Bir de besin zehirlenmeleri var. Özellikle hamilelik sürecinde yaşamanızı hiç istemeyiz. Hangi besinlere, neden dikkat edelim?
Hamilelerin eşya kaldırması ve yükseğe uzanması düşüğe sebep olur mu?
Takipleri ve tahlilleri yapılan, ultrasonografi muayenesi normal düşük tehdidi, kanama, rahim ağzı yetmezliği, erken doğum v.b herhangi ekstra bir riski olmayan hastaların hamilelikleri süresince kendilerine uygun bir şekilde hayatlarına devam etmeleri ve hatta doktorun önerilerine göre spor yapmaları önerilmektedir. Dolayısı ile bu tip hiçbir sorunu olmayan hamilelerde herhangi bir iş yapması, yükseğe uzanması, gibi hareketleri yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Pilates, denge, kas kuvveti ve esneklik için en iyi sporlardan birisidir ve hamilelik için uygun hale getirilen hamilelik pilatesi nefes egzersizleri ile beraber hamilelikte gerçekten çok faydalı bir egzersizdir. Normal bir mat üzerinde yapılabilirken bazı aletler ile birlikte de yapılabilir.
Hamilelik haftası ilerlerken bir taraftan artan ağırlık ve duruş bozukluklarının giderilmesine yardımcı olurken diğer taraftan pelvis kaslarını da çalıştırılması ile doğum ve doğum sonrası iyileşme dönemine de katkısı oldukça fazladır.
Pilates mutlaka bir eğiticinin yardımı ve gözetimi ile yapılmalıdır. Hamile pilatesi tecrübesi olan bir eğitmen ile birlikte bire bir veya size uygun(gebelik haftanız ve daha önce spor yapmış olmak veya olmamak v.b.) bir grup ile birlikte çalışmak çok önemlidir. Genellikle 12-14. Haftadan sonra pilates egzersizlerine başlamak önerilmektedir.
Elbette pilatese başlamadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve onun onayını almayı unutmamalısınız.
Egzersizler sırasında sizi yoran veya zorlayan hareketler olduğunda mutlaka eğitmeninize haber verin ve hiçbir zaman zorlama yapmayın. Hamile pilatesinde genellikle egzersiz şiddeti giderek arttırılmaz, kişiye uygun şiddet ve sayıda yapılarak kontrollü devam edilmesinde fayda vardır.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.