13. hafta (12 hafta 0 gün ile 12 hafta 6 gün arası) (85-91. günler )
Doğuma 27 hafta kaldı.
İlk trimester bitti ve umarım herşey iyidir. Sevgili anne adayları, git gide rahatlayacağınız ve keyif alacağınız dönemlere gireceğiz. Şu ana kadar sağlıklı beslenme konusunda çoğunluğunuzun denge kurduğuna eminim. Bulantı şikayeti olan anneler umarım toparlayacaksınız. Bu haftalarda size tavsiyem, öğünlerin atlanmaması ve ara öğünlere önem verilmesi. Ara öğün yapmanız metabolizmanızın düzenli çalışmasını sağlayacak ve hatta bulantısı olan annelere ilaç olacaktır. Sizlere ara öğün seçimlerinizde alternatifler sunacağım. Bir de besin zehirlenmeleri var. Özellikle hamilelik sürecinde yaşamanızı hiç istemeyiz. Hangi besinlere, neden dikkat edelim?
Ara öğün alternatifleriniz neler olabilir?
Hamileler saçlarını boyatabilirler mi?
Evet, bu soru neredeyse en çok sorulan sorulardan birisidir. Hem hamilelikte saçlarda oluşan değişiklikler hem de çıkan beyazlar bazen en büyük sorun olarak karşımıza çıkabilir. Bu konu hakkında birçok çelişkili açıklamalar mevcut olup kesin bir fikir birliği de yoktur aslında.
Bu zamana kadar yapılan çalışmaların hiçbirinde hamilelikte saç boyatmanın zararlı olabileceğine yönelik herhangi bir bulgu elde edilememiştir. Saç boyaları hakkında en çok araştırma yapılan kozmetik ürünleridir. Yapılan hayvan deneylerinde gelişmekte olan fetusta herhangi bir anomaliye sebebiyet verici etki saptanamamıştır. Ancak yine de genel olarak önerilen mümkünse hamileliğin ilk 3 ayından sonra (yani bebeğin organ gelişiminin en önemli safhalarından sonra) yapılması, içinde toksik ajanların olduğu bilinen boya tiplerinin kullanılmaması ve saç derisi mümkün mertebe korunmaya çalışılarak ve hatta boyama sonrası silinmesi önerilmektedir.
Ayrıca saç boyalarındaki kimyasal maddelerin hemen hepsinin yüksek düzeyde toksik olmadığı farklılıklar içerdiği de bilinmektedir
Dünyadaki en saygın kurumlarda (Amerikan Teratoloji Enformasyon Servisi ve Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar Cemiyeti (ACOG) ) hamilelikte saç boyatmanın sakıncalı olmadığını bildirmişlerdir.
İnce altın zincirin ucunda bulunan nikah yüzüğü anne adayının avucuna veya karnının üzerinde asılı tutulur. Yüzük yuvarlak çizerse bebek erkek, ileri geri hareket ediyor ise, bebek kız olacak demektir.!!!
Bu sahneyi bir çok dizi veya filmde görmüşsünüzdür. İpte salınan yüzüğün zaten hareketleri ya doğrusal yada dairesel olması gerekmez mi? Kazanma şansınız yüzde elli, başarılar..
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Pilates, denge, kas kuvveti ve esneklik için en iyi sporlardan birisidir ve hamilelik için uygun hale getirilen hamilelik pilatesi nefes egzersizleri ile beraber hamilelikte gerçekten çok faydalı bir egzersizdir. Normal bir mat üzerinde yapılabilirken bazı aletler ile birlikte de yapılabilir.
Hamilelik haftası ilerlerken bir taraftan artan ağırlık ve duruş bozukluklarının giderilmesine yardımcı olurken diğer taraftan pelvis kaslarını da çalıştırılması ile doğum ve doğum sonrası iyileşme dönemine de katkısı oldukça fazladır.
Pilates mutlaka bir eğiticinin yardımı ve gözetimi ile yapılmalıdır. Hamile pilatesi tecrübesi olan bir eğitmen ile birlikte bire bir veya size uygun(gebelik haftanız ve daha önce spor yapmış olmak veya olmamak v.b.) bir grup ile birlikte çalışmak çok önemlidir. Genellikle 12-14. Haftadan sonra pilates egzersizlerine başlamak önerilmektedir.
Elbette pilatese başlamadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve onun onayını almayı unutmamalısınız.
Egzersizler sırasında sizi yoran veya zorlayan hareketler olduğunda mutlaka eğitmeninize haber verin ve hiçbir zaman zorlama yapmayın. Hamile pilatesinde genellikle egzersiz şiddeti giderek arttırılmaz, kişiye uygun şiddet ve sayıda yapılarak kontrollü devam edilmesinde fayda vardır.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.