15. hafta (14 hafta 0 gün ile 14 hafta 6 gün arası) (99-105. günler)
Doğuma 25 hafta kaldı.
Hamilelikte tabii ki kilo alacaksınız. Önemli olan her haftaya uygun, düzenli kilo almak ve alınan bu kilonun bebek ve anne tarafından doğru alınmasıdır. Hamileliğin başlangıcında kilo ve boy ölçümleri alınarak, Vücut Kitle İndeksi’nin (VKİ) hesaplanması ve bu ölçülere uygun olarak beslenme, egzersiz ve kilo alımı planlanmalıdır.
VKİ, kişinin boyuna göre ideal kilosunu belirleyen objektif bir hesaplamadır. Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Sağlıklı bir hamilelik için bu dağılıma göre kilo almak tamamen normaldir. Elbette bu kilodan daha az almak da mümkündür. Ancak tüm gebelik boyunca toplam da 6 kg altında alınması bebeğin gelişimine ve hamileliğin sağlıklı seyretmesine negatif yönde etki edebilir. Düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum gibi riskleri artırabilir.
Önerilenin üzerinde kilo alınması ise yağ ve ödemin vücutta birikmesine yol açarak, doğum komplikasyonu gelişmesi, sezaryen ile doğum ve iri bebek gibi riskleri beraberinde getirir. Doğru beslenme ve egzersiz ile her haftaya uygun kilo almak, hem sağlığınız hem de kendinizi daha iyi hissetmek adına önem arz etmektedir.
Hamile kadınlar her çocuk doğurduklarında bir dişini kaybederlermiş!!!
Hamilelik vücutta kalsiyum kaybının yaşandığı bir dönemdir bu nedenle öğünlerinize süt ve süt ürünleri eklemeyi ihmal etmeyin. Kalsiyum eksikliği diş çürümelerine veya diş kayıplarına neden olabileceğinden diş doktorunuza kontrol olmayı ihmal etmeyin. Hamilelikte diş sağlığı konusunda ki yazımızı veya bilgilendirme videomuzu mutlaka inceleyin.
Hamilelikte diş tedavisi yapılabilir mi?
Hamilelik sürecinde hamileler hiçbir şikayetleri olmasa bile mutlaka en az bir kere diş hekimlerine muayene olmalı, kontrollerini yaptırmalıdırlar. Zira var olan diş eti iltihabı gibi sorunlar hamilelikte başka komplikasyonlara sebep olabilmektedirler. Ayrıca her hangi bir diş ağrısı, çürük v.b gibi durumlarda mutlaka diş hekimine gidilmelidir. Tecrübeli bir diş hekimi doktorunuzla iletişime geçerek gebeliğin herhangi bir haftasında diş çekme, dolgu vs gibi tüm tedavileri rahatlıkla yapabileceği gibi gerekli gördüğü takdirde hamilelikte sorun yaratmayacak güvenli antibiyotikleri bile kullanılabilmektedir.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Pilates, denge, kas kuvveti ve esneklik için en iyi sporlardan birisidir ve hamilelik için uygun hale getirilen hamilelik pilatesi nefes egzersizleri ile beraber hamilelikte gerçekten çok faydalı bir egzersizdir. Normal bir mat üzerinde yapılabilirken bazı aletler ile birlikte de yapılabilir.
Hamilelik haftası ilerlerken bir taraftan artan ağırlık ve duruş bozukluklarının giderilmesine yardımcı olurken diğer taraftan pelvis kaslarını da çalıştırılması ile doğum ve doğum sonrası iyileşme dönemine de katkısı oldukça fazladır.
Pilates mutlaka bir eğiticinin yardımı ve gözetimi ile yapılmalıdır. Hamile pilatesi tecrübesi olan bir eğitmen ile birlikte bire bir veya size uygun(gebelik haftanız ve daha önce spor yapmış olmak veya olmamak v.b.) bir grup ile birlikte çalışmak çok önemlidir. Genellikle 12-14. Haftadan sonra pilates egzersizlerine başlamak önerilmektedir.
Elbette pilatese başlamadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve onun onayını almayı unutmamalısınız.
Egzersizler sırasında sizi yoran veya zorlayan hareketler olduğunda mutlaka eğitmeninize haber verin ve hiçbir zaman zorlama yapmayın. Hamile pilatesinde genellikle egzersiz şiddeti giderek arttırılmaz, kişiye uygun şiddet ve sayıda yapılarak kontrollü devam edilmesinde fayda vardır.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.