logo-03

15. Hafta

Haftanın Videosu

Bebeğim

  • Bebeğinizin toplam boyu yaklaşık 15 cm, ağırlığı 70 gr, yani yaklaşık bir armut kadardır.
  • Bebeğinizin vücudunda bulunan lanuga denilen tüycükler yavaş yavaş tüm vücudunu kaplarken, kaşlar ve kafa derisinde de çıkmaya başlamıştır. Eğer bebeğiniz koyu saçlı olacaksa saç folikülleri koyu renk pigment üretirken açık saçlı olacaksa da açık renk saç pigmenti üretir.
  • Bebeğinizin dilindeki tat tomurcukları gelişmeye başlar.
  • Bu hafta sonunda artık normal bir bebeğe benzemeye başlıyor. 
  • Bebeğinizin gözleri ve kulakları olması gereken yerdedir.
  • Kulakları olması gereken şeklini almıştır fakat henüz kafanın biraz alt kısmında bulunurlar.
  • Bebeğinizin kemikleri sertleşmeye ve güçlenmeye başladı. Kas gelişimi de hızlandığı için el, kol, bacak hareketlerini ultrasonda daha belirgin hissedebilirsiniz.

Bedenim

  • Artan kan miktarına bağlı olarak burunda ödem, tıkanıklık veya kanama olabilir. 
  • Diş etlerinde kızarıklık, hassasiyet ve fırçalama esnasında kanama görülebilir. Diş eti iltihabı yaşayabilirsiniz… Bu gibi durumlarda mutlaka diş hekiminize görünün.
  • Artan kan miktarı bebeğinizin ihtiyaçlarının karşılanması açısından önemlidir. Buna bağlı olarak kalbiniz daha çok çalışmaktadır.
  • Cildinizde çil ve renkte koyulaşma görebilirsiniz, doğumdan sonra kendiliğinden kaybolması beklenir.
  • Bacaklardaki toplardamarlar belirginleşip, varis oluşabilir.
  • Bebeğinizin karın boşluğunda büyümesi ve değişen hormonlar nedeniyle midede bulunan safra asidi yemek borusundan geriye doğru kaçtığı için midede yanma hissedebilirsiniz.
  • Bacaklarınızdaki toplardamarlar genişlerken, varis ve hemoroid şikayetleriniz olabilir. Önlem olarak varis çorabı kullanmanızda fayda var.
  • Gebeliğin ilk 24 haftasında kan damarlarınızın hızla genişlemesine bağlı olarak tansiyonunuzda bir miktar düşme meydana gelebilir.
  • Progesteron hormonundaki artış nedeniyle akciğerlerinizin kapasitesinde de bir miktar artış olabilmektedir. Bu artış kanınızın bebeğinize plasenta yoluyla daha fazla oksijen taşımasına ve kalbinizin daha çok çalışmasına yol açabilir.

Haftaya Özel

15. hafta (14 hafta 0 gün ile 14 hafta 6 gün arası) (99-105. günler)

Doğuma 25 hafta kaldı.

  • Bebeğiniz artık normal bir insana çok benziyor. Büyümesi de hızla devam ediyor, ultrasonografide tüm vücudu tek bir ekrana sığmamaya başlıyor.
  • Kemiklerde gelişme bu haftalarda iyice belirginleşir ve ultrasonografide neredeyse tüm kemikler rahatlıkla görünür hale gelmiştir.
  • Bebeğiniz doğum sonrası hazırlıklarına devam ediyor. Yutkunuyor, emiyor, kol ve bacaklarını hareket ettirip egzersiz yapıyor, elbette henüz küçük olduğu için bu hareketleri hissetmiyorsunuz, birkaç hafta daha sabretmelisiniz.
  • Bu haftalarda diş eti kanamaları ile karşılaşabilirsiniz, mutlaka diş hekiminize gidip muayene olmayı unutmayın.
  • Bebeğiniz toplam boyu yaklaşık 15 cm ve 70 gr, yani yaklaşık bir armut büyüklüğündedir.

Beslenme

Hamilelikte tabii ki kilo alacaksınız. Önemli olan her haftaya uygun, düzenli kilo almak ve alınan bu kilonun bebek ve anne tarafından doğru alınmasıdır. Hamileliğin başlangıcında kilo ve boy ölçümleri alınarak, Vücut Kitle İndeksi’nin (VKİ) hesaplanması ve  bu ölçülere uygun olarak beslenme, egzersiz ve kilo alımı planlanmalıdır. 

VKİ, kişinin boyuna göre ideal kilosunu belirleyen objektif bir hesaplamadır. Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Sağlıklı bir hamilelik için bu dağılıma göre kilo almak tamamen normaldir. Elbette bu kilodan daha az almak da mümkündür. Ancak tüm gebelik boyunca toplam da 6 kg altında alınması bebeğin gelişimine ve hamileliğin sağlıklı seyretmesine negatif yönde etki edebilir. Düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum gibi riskleri artırabilir. 

Önerilenin üzerinde kilo alınması ise yağ ve ödemin vücutta birikmesine yol açarak, doğum komplikasyonu gelişmesi, sezaryen ile doğum ve iri bebek gibi riskleri beraberinde getirir. Doğru beslenme ve egzersiz ile her haftaya uygun kilo almak, hem sağlığınız hem de kendinizi daha iyi hissetmek adına önem arz etmektedir.

Eğlenelim - Öğrenelim

Hamile kadınlar her çocuk doğurduklarında bir dişini kaybederlermiş!!!

Hamilelik vücutta kalsiyum kaybının yaşandığı bir dönemdir bu nedenle öğünlerinize süt ve süt ürünleri eklemeyi ihmal etmeyin. Kalsiyum eksikliği diş çürümelerine veya diş kayıplarına neden olabileceğinden diş doktorunuza kontrol olmayı ihmal etmeyin. Hamilelikte diş sağlığı konusunda ki yazımızı veya bilgilendirme videomuzu mutlaka inceleyin.

Hamilelikte diş tedavisi yapılabilir mi?

Hamilelik sürecinde hamileler hiçbir şikayetleri olmasa bile mutlaka en az bir kere diş hekimlerine muayene olmalı, kontrollerini yaptırmalıdırlar. Zira var olan diş eti iltihabı gibi sorunlar hamilelikte başka komplikasyonlara sebep olabilmektedirler. Ayrıca her hangi bir diş ağrısı, çürük v.b gibi durumlarda mutlaka diş hekimine gidilmelidir. Tecrübeli bir diş hekimi doktorunuzla iletişime geçerek gebeliğin herhangi bir  haftasında diş çekme, dolgu vs gibi tüm tedavileri rahatlıkla yapabileceği gibi gerekli gördüğü takdirde hamilelikte sorun yaratmayacak güvenli antibiyotikleri bile kullanılabilmektedir.

Egzersiz Video

Egzersiz

Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız. 

Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)

Hamilelikte Pilates

Pilates, denge, kas kuvveti ve esneklik için en iyi sporlardan birisidir ve hamilelik için uygun hale getirilen hamilelik pilatesi nefes egzersizleri ile beraber hamilelikte gerçekten çok faydalı bir egzersizdir. Normal bir mat üzerinde yapılabilirken bazı aletler ile birlikte de yapılabilir.

Hamilelik haftası ilerlerken bir taraftan artan ağırlık ve duruş bozukluklarının giderilmesine yardımcı olurken diğer taraftan pelvis kaslarını da çalıştırılması ile doğum ve doğum sonrası iyileşme dönemine de katkısı oldukça fazladır.

Pilates mutlaka bir eğiticinin yardımı ve gözetimi ile yapılmalıdır. Hamile pilatesi tecrübesi olan bir eğitmen ile birlikte bire bir veya size uygun(gebelik haftanız ve daha önce spor yapmış olmak veya olmamak v.b.)  bir grup ile birlikte çalışmak çok önemlidir. Genellikle 12-14. Haftadan sonra pilates egzersizlerine başlamak önerilmektedir.

Elbette pilatese başlamadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve onun onayını almayı unutmamalısınız.

Egzersizler sırasında sizi yoran veya zorlayan hareketler olduğunda mutlaka eğitmeninize haber verin ve hiçbir zaman zorlama yapmayın. Hamile pilatesinde genellikle egzersiz şiddeti giderek arttırılmaz, kişiye uygun şiddet ve sayıda yapılarak kontrollü devam edilmesinde fayda vardır.

Doktoruna Sor

  • Bazen nefes nefese kalıyorum, daha mı fazla dinlenmeliyim, yoksa normal mi?
  • Bazen gece özellikle sabaha kadar bacak krampları ile uyanıyorum ne yapabilirim?
  • Sanıyorum hemoroidim var kanama ve ağrım yok ama ne yapmalıyım?
  • Ablamın gebeliğinde bacaklarında çok varis vardı. Bende olmaması için ne yapmalıyım?
  • Kendimi çok enerjik hissediyorum, normal işime hayatıma devam etmek gebeliğimi riske sokar mı?
  • Vajinal akıntım arttı, ne olursa endişelenmeliyim?
  • Son zamanlarda her şeyi unutmaya başladım, bunun için bir destek ilaç almalı mıyım?
  • Bazen karnım çok şiş bazen ise hiç bir şey yok neden oluyor?
  • Bir arkadaşımın karın cildi hamileliğinde çok çatlamış, ben çatlak kremi kullanmalı mıyım?
  • Bebeğimin hareketlerini ilk ne zaman hissedeceğim?