logo-03

18. Hafta

Haftanın Videosu

Bebeğim

  • Bebeğinizin toplam boyu yaklaşık 22 cm, ağırlığı ortalama 225 gr kadardır.
  • Bebeğiniz hıçkırmaya veya tekme atmaya başladığını hissedebilirsiniz.
  • Sinir sistemi gelişmeye devam ederken miyelin tabakası da oluştu. Bu sebeple dokunma, tat, koku gibi duyuları gelişmeye başladı.
  • Bu haftadan itibaren bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başlayacaktır. 
  • Bebeğinizin iç kulağındaki kemikler işlev görürken, beyinden gelen sinir uçlarıyla bağlantı kurulacağından onunla bol bol konuşmanızda fayda var.
  • Bilim insanları bebeğinizin her gün belirli bir miktar sıvı yuttuğu için amniyon sıvısının belirli bir seviyede olduğunu düşünmektedirler.
  • Bebeğiniz kol ve bacaklarını rahatlıkla esnetebilir.
  • Teni hala çok incedir ve kan damarları görünür haldedir.
  • Eğer bebeğiniz kız ise rahim ve tüpleri oluşurken, erkekse prostat bezi gelişir.
  • İlk dışkısı olan mekonyum bağırsaklarında birikmeye başlamıştır.
  • Bebeğiniz sizin kalp atışlarınızı ve göbek kordonundaki kan akım sesini duyarken dışarıdan gelen yüksek seslere tepki verebilir.

Bedenim

  • Bebeğinizin büyümesiyle gerilen karın bölgenizde, memelerde, kalça ve basenlerde çatlaklar görülebilir. Hamile kadınların yaklaşık yüzde 90’ında çatlaklar meydana gelir. Aşırı kilo artışı, yetersiz sıvı alımı, düzensiz beslenme, fazla doğum sayısı çatlakların oluşumunu artırmaktadır. Vücudunuzun genişlemeye başladığını hissettiğinizde düzenli aralıklarla deriyi yumuşak tutacak ve çatlamasını engelleyecek kremler kullanılmanızda fayda var.
  • Büyüyen rahminizin karnınızdaki diğer organları sıkıştırmasına bağlı olarak mide yanması veya kabızlık yaşayabilirsiniz. 
  • Bu aylarda alt karın bölgenizde ağrı hissedebilirsiniz, bunun nedeni genişleyen rahminizin etrafındaki kasları germesidir.
  • Rahminiz iyice büyüyüp neredeyse bir kavun büyüklüğüne ulaştı. Karnınız öne doğru büyüdüğü için omurganız düzleşir ve bu durum sırt ağrılarınızın artmasına yol açar. Bacaklarınızı uzatarak oturmak ve ılık bir duş almak ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Mide yanması şikayetiniz varsa az az ve sık sık beslenin. Besinleri iyi çiğneyin, yemekten hemen sonra yatmayın ve yastığınızı yükseltin. Eğer geçmiyor ise doktorunuza danışarak kalsiyum içerikli antioksitler kullanabilirsiniz.

Haftaya Özel

18. hafta (17 hafta 0 gün ile 17 afta 6 gün arası) (120-126. günler)

Doğuma 22 hafta kaldı.

  • Bu haftalardan itibaren bebeğinizin hareketlerini küçük kıpırtı veya seyirme tarzında hissedebilirsiniz. Size küçük bir sır; ne kadar zayıfsanız o kadar erken hissetmeye başlarsınız. Bir de ikinci gebelikte ilk gebeliğinize göre daha erken bebek hareketlerini hissedilebilir.
  • 26-28. haftalardan sonra rahim büyüyüp kalbe dönen damara baskı yapmaya başladığı için sırt üstü yerine solunuza dönmeniz önerilir. Şimdilik rahatsınız istediğiniz gibi yatabilirsiniz.
  • Yavaş yavaş vücut ağırlık merkezi öne doğru gideceği için sırt ve belinize yük fazla binmeye başlar. Ağrılarınız başlayabilir. Doğru egzersiz yapan, yüzen, pilates yapan kişilerde bu şikayetler neredeyse hiç olmaz, dolayısı ile doktorunuzla konuşun ve riskiniz yok ise mutlaka spor yapın.
  • Bu haftalarda mide yanmalarınız da başlayabilir. Bu konuda işinize yarayacak bilgiler için ilgili bölümü mutlaka okuyun.
  • Karnınızın büyümesi ve gebeliğin ilerlemesi ile birlikte karın, kalça ve göğüslerde çatlaklar oluşabilir. Yapabilecekleriniz için ilgili yazıya mutlaka göz atın.
  • Bebeğinizin nörolojik gelişimi hızlıca devam ediyor. Bu gelişim, aynı hızla ilk doğum gününe kadar da devam edecek. 
  • Kız ya da erkek bebeğinizin cinsel organları ultrasonografide net görünür bu haftalarda.
  • Bebeğiniz toplam boyu ortalama 22 cm ve 225 gr civarındadır, yani bir salatalık büyüklüğündedir.

Beslenme

Bu haftalarda enerjiyi artırmak gerekiyor. Bebeğimizin beyin gelişimi adına omega- 3 alımı konusunda sizlere bilgi vermek istedim. Özellikle bilişsel performansı artırmak adına çocuk beslenmesinde iyot da olmazsa olmazdır. Annenin beslenmesindeki iyot ve omega 3 alımı konusunda bilmenizi istediğim noktalar;

 

Eğlenelim - Öğrenelim

Hamilelik sırasında evdeki kedi veya köpeğin evden uzaklaştırılması gerekir mi?  

Kedilerden kaynaklanabilecek sorun Toxoplazma adı verilen ve anne karnında ki bebekte sorun yaratabilen bir parazitin bulunabilmesidir. Sadece evde kalan, dışarıya çıkmayan ve kuru mama ile beslenip çiğ et vs yemeyen kedilerde bir sorun olmayacaktır ancak bu parazit kedinin dışkısıyla bulaştığından önlem olarak kedinizin dışkı kabını ve kumunu başka birinin değiştirmesini sağlayabilirsiniz.  Ancak dışarda dolaşan kediler için bu risk vardır ve eğer bu parazit kedide olur ise dışkısından bulaşabilmektedir. Dolayısı ile bu durumda da veteriner ile görüşüp gerekli tahlilleri yapılmalı, önlemleri almalı ve kedinin dışkı temizlemesinde kumun değişimi gibi işlerle kesinlikle hamileler uğraşmamalıdırlar. Yakından kedinin geçmesi veya sadece dokunma ile bu bulaşma olmaz merak etmeyin. Sadece gerekli önlemleri almayı unutmayın. Köpeklerde olabilecek sorun ise “köpek kisti” adı verilen ve yine bir parazit tarafından oluşturulan sıklıkla karaciğer yerleşimli kistlerin oluşumuna neden olabilmeleridir. Oldukça nadir bir durumdur ve veteriner kontrolü ve gerekli önlemler ile bir sorun olmayacaktır. Dolayısı ile hamilelik olduğunda evinizde ki bu dostlarınızı hemen bir yere göndermeyi düşünmeyin gerekli önlemleri alarak hayatınıza devam edebilirsiniz.

Egzersiz Video

Egzersiz

Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız. 

Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)

Hamilelikte Pilates

Pilates, denge, kas kuvveti ve esneklik için en iyi sporlardan birisidir ve hamilelik için uygun hale getirilen hamilelik pilatesi nefes egzersizleri ile beraber hamilelikte gerçekten çok faydalı bir egzersizdir. Normal bir mat üzerinde yapılabilirken bazı aletler ile birlikte de yapılabilir.

Hamilelik haftası ilerlerken bir taraftan artan ağırlık ve duruş bozukluklarının giderilmesine yardımcı olurken diğer taraftan pelvis kaslarını da çalıştırılması ile doğum ve doğum sonrası iyileşme dönemine de katkısı oldukça fazladır.

Pilates mutlaka bir eğiticinin yardımı ve gözetimi ile yapılmalıdır. Hamile pilatesi tecrübesi olan bir eğitmen ile birlikte bire bir veya size uygun(gebelik haftanız ve daha önce spor yapmış olmak veya olmamak v.b.)  bir grup ile birlikte çalışmak çok önemlidir. Genellikle 12-14. Haftadan sonra pilates egzersizlerine başlamak önerilmektedir.

Elbette pilatese başlamadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve onun onayını almayı unutmamalısınız.

Egzersizler sırasında sizi yoran veya zorlayan hareketler olduğunda mutlaka eğitmeninize haber verin ve hiçbir zaman zorlama yapmayın. Hamile pilatesinde genellikle egzersiz şiddeti giderek arttırılmaz, kişiye uygun şiddet ve sayıda yapılarak kontrollü devam edilmesinde fayda vardır.

Doktoruna Sor

  • Sırt ağrılarım artmaya başladı, gebelikte kullanılan korselerden kullanabilir miyim?
  • Göğüs altında, koltuk altında ve genital bölgemde koyulaşma görüyorum bu bir sorun mu?
  • Bacaklarımda yüzeysel denilecek mavi renkli damarlar arttı. Bacaklarımı yukarı kaldırmak dışında başka bir şey yapabilir miyim?
  • Karnımda bazen küçük titreme ve pırpır bir şeyler hissediyorum, bu bebeğimin hareketlerimi yoksa başka bir şey mi?
  • Evet hamileyim ama fazla kilo almak istemiyorum nelere dikkat etmeliyim?
  • Geceleri uyurken nasıl yatmalıyım, sırt üstü yatmakta bir sorun var mı?
  • Geceleri uyurken eşim horladığımı söylüyor gerçekten horluyor olabilir miyim?
  • Belimde ağrı hissediyorum, bebeğimin ve rahmin büyümesine bağlı olabilir mi?