18. hafta (17 hafta 0 gün ile 17 afta 6 gün arası) (120-126. günler)
Doğuma 22 hafta kaldı.
Bu haftalarda enerjiyi artırmak gerekiyor. Bebeğimizin beyin gelişimi adına omega- 3 alımı konusunda sizlere bilgi vermek istedim. Özellikle bilişsel performansı artırmak adına çocuk beslenmesinde iyot da olmazsa olmazdır. Annenin beslenmesindeki iyot ve omega 3 alımı konusunda bilmenizi istediğim noktalar;
Hamilelik sırasında evdeki kedi veya köpeğin evden uzaklaştırılması gerekir mi?
Kedilerden kaynaklanabilecek sorun Toxoplazma adı verilen ve anne karnında ki bebekte sorun yaratabilen bir parazitin bulunabilmesidir. Sadece evde kalan, dışarıya çıkmayan ve kuru mama ile beslenip çiğ et vs yemeyen kedilerde bir sorun olmayacaktır ancak bu parazit kedinin dışkısıyla bulaştığından önlem olarak kedinizin dışkı kabını ve kumunu başka birinin değiştirmesini sağlayabilirsiniz. Ancak dışarda dolaşan kediler için bu risk vardır ve eğer bu parazit kedide olur ise dışkısından bulaşabilmektedir. Dolayısı ile bu durumda da veteriner ile görüşüp gerekli tahlilleri yapılmalı, önlemleri almalı ve kedinin dışkı temizlemesinde kumun değişimi gibi işlerle kesinlikle hamileler uğraşmamalıdırlar. Yakından kedinin geçmesi veya sadece dokunma ile bu bulaşma olmaz merak etmeyin. Sadece gerekli önlemleri almayı unutmayın. Köpeklerde olabilecek sorun ise “köpek kisti” adı verilen ve yine bir parazit tarafından oluşturulan sıklıkla karaciğer yerleşimli kistlerin oluşumuna neden olabilmeleridir. Oldukça nadir bir durumdur ve veteriner kontrolü ve gerekli önlemler ile bir sorun olmayacaktır. Dolayısı ile hamilelik olduğunda evinizde ki bu dostlarınızı hemen bir yere göndermeyi düşünmeyin gerekli önlemleri alarak hayatınıza devam edebilirsiniz.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Pilates, denge, kas kuvveti ve esneklik için en iyi sporlardan birisidir ve hamilelik için uygun hale getirilen hamilelik pilatesi nefes egzersizleri ile beraber hamilelikte gerçekten çok faydalı bir egzersizdir. Normal bir mat üzerinde yapılabilirken bazı aletler ile birlikte de yapılabilir.
Hamilelik haftası ilerlerken bir taraftan artan ağırlık ve duruş bozukluklarının giderilmesine yardımcı olurken diğer taraftan pelvis kaslarını da çalıştırılması ile doğum ve doğum sonrası iyileşme dönemine de katkısı oldukça fazladır.
Pilates mutlaka bir eğiticinin yardımı ve gözetimi ile yapılmalıdır. Hamile pilatesi tecrübesi olan bir eğitmen ile birlikte bire bir veya size uygun(gebelik haftanız ve daha önce spor yapmış olmak veya olmamak v.b.) bir grup ile birlikte çalışmak çok önemlidir. Genellikle 12-14. Haftadan sonra pilates egzersizlerine başlamak önerilmektedir.
Elbette pilatese başlamadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve onun onayını almayı unutmamalısınız.
Egzersizler sırasında sizi yoran veya zorlayan hareketler olduğunda mutlaka eğitmeninize haber verin ve hiçbir zaman zorlama yapmayın. Hamile pilatesinde genellikle egzersiz şiddeti giderek arttırılmaz, kişiye uygun şiddet ve sayıda yapılarak kontrollü devam edilmesinde fayda vardır.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.