20. hafta (19 hafta 0 gün ile 19 hafta 6 gün arası) (134-140. günler)
Doğuma 20 hafta kaldı.
Hamileliğin yarısına geldiğimiz şu haftalarda sağlıklı beslenmenin bebeğimizin büyüme ve gelişmesi için önemli olduğundan sıkça bahsettik. Ancak hamilelik döneminde kötü ve dengesiz beslenmek, tam tersi şekilde bebeğinizi ve sizi olumsuz etkilemektir. Bebeğin gelişimini olumsuz etkilemekle kalmaz üstelik sizler için bazı hastalıkların kapısını aralayabilir.
Aman dikkat! Hamilelikte gestasyonel diyabet ve preeklemsi durumu gözlemlenebilmektedir. Bu yüzden 1-2 hafta sonrasında doktorlarınız sizlere tanı koyabilmek için testler yapacaklar, bu süreçte dengeli ve sağlıklı beslenmeyi elden bırakmazsak bu riskler ile karşılaşma ihtimalimizi düşürebiliriz.
Anne adayı çiğ ete dokunduğu elle vücuduna dokunursa bebeğinde iz çıkar!!!
Evet Toksoplazma hastalığı gerçekten önemli. Özellikle çiğ et yemekten ve çiğ et vs ile beslenip dışarda dolaşan kedilerin dışkısından insanlara geçebilen bu parazitin sebep olabildiği bu hastalık özellikle hamilelerin dikkat etmesi gereken bir durum. Çiğ ete ve Toksoplamaya dikkat çekebilmek için söylenmiş bir cümle olsa gerek. Evet çiğ et ile uğraşır isek ellerimizi mutlaka iyi yıkamalıyız ama burada sorun onun yenmesi elbette. Sadece dokunmak ile bir sorun elbette olmaz ama her zaman ellerimizi mutlaka çok ama çok iyi yıkayalım.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.