22. hafta (21 hafta 0 gün ile 21 hafta 6 gün arası) (148-154. günler )
Doğuma 18 hafta kaldı.
Hamileliğin yarısına geldiğimiz şu haftalarda sağlıklı beslenmenin bebeğimizin büyüme ve gelişmesi için önemli olduğundan sıkça bahsettik. Ancak hamilelik döneminde kötü ve dengesiz beslenmek, tam tersi şekilde bebeğinizi ve sizi olumsuz etkilemektir. Bebeğin gelişimini olumsuz etkilemekle kalmaz üstelik sizler için bazı hastalıkların kapısını aralayabilir.
Aman dikkat! Hamilelikte gestasyonel diyabet ve preeklemsi durumu gözlemlenebilmektedir. Bu yüzden 1-2 hafta sonrasında doktorlarınız sizlere tanı koyabilmek için testler yapacaklar, bu süreçte dengeli ve sağlıklı beslenmeyi elden bırakmazsak bu riskler ile karşılaşma ihtimalimizi düşürebiliriz.
Gebeler saç kestirirse bebeğin ömrü kısalır!!!
Kuaför veya güzellik merkezlerinin önünü kapamak için bir propaganda olduğu düsüncesindeyiz. Şayet bunu ispatlayan varsa bizimle iletişime geçsin…
Bu arada hamilelikte saçlarınız ile ilgili kısa bir bilgi verelim; Hamilelik boyunca, östrojen hormonunun yükselmesi sebebiyle saçlar ağırlıklı olarak büyüme evresinde kalır. Hatta yine östrojen hormonuna bağlı olarak saçların daha hızlı uzadığı ve çok daha parlak olduğu görülür. Çok az saç normal döngüsü olan dökülme evresini yaşar. Hamilelik boyunca dökülmeyen saçlar ise doğumdan sonraki 2-6 ay arasında doğal olan normal döngüsüne döner ve hamilelik sırasında gecikmiş normal saç dökülmesi doğum sonrası toplu halde ve hızlı bir şekilde saç dökülmesine sebep olur. Saç dökülmesinin şiddeti, her kadında değişir, bazıları saç fırçası üzerinde birkaç saç teli görürken, bazılarında öbek öbek saç dökülmesi yaşanır. Doğum sonrası özellikle 2-6 ay sonra görülen saç dökülmesi ne yazık ki kadınların neredeyse yarısının karşı karşıya kaldığı sık görülen bir durumdur. Dolayısıyla merak etmeyin, normal koşullarda bu geçici bir saç dökülmesidir ve kalıcı bir saç kaybı yaşanmaz. Saçlar zaman içinde aynen geri kazanılır ancak bu altı ila on iki ayı bulabilir.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez, 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.