24. hafta (23 hafta 0 gün ile 23 hafta 6 gün arası) (162-168. günler)
Doğuma 16 hafta kaldı.
Bebeğinizin hareketlenmeye başladığını daha net hissetmeye başlayacağınız 2. trimesterin sonlarına doğru geldiniz. Şimdi gebelikte nasıl beslenmeniz gerektiğine dair bilgilere tekrar göz atalım…
Hamilelikte cep telefonu, internet vb. gelişen teknolojinin etkileri nelerdir?
Evet teknolojinin de gelişmesi ile cep telefonu ve internet artık vazgeçilmezler listesinde ilk sıralara yerleşiyor. Gerçekten hayatımızı kolaylaştırıyor. Konuşma ve mesajlaşmanın dışında not alma, ajanda, aradığımız bilgiye ulaşma ve artık alışveriş bile bu yöntemle yapılmaya başlandı. Peki cep telefonu, internet gibi teknolojinin bu faydalarının yanında bize ve bebeğimize bir zararı var mı? Hadi güncel yeni bilgiler ne diyor bakalım.
Cep telefonları radyofrekans ile elektromanyetik alan (RFEM) oluşturmaktadırlar. Belirli bir oranda bu enerjiye maruz kalmak hücrelerde ısı artışına ve DNA düzeyinde bozulmalara sebep olabilmektedir. Yetişkinlerde buna kısa süreli maruziyetin bir sorun oluşturmadığı bilinmekle birlikte uzun süreli maruziyet ve hamile ve bebeklerin maruziyetleri konusunda çok yeterli çalışma maalesef bulunmamaktadır. Zira bunun etkilerini gösterecek bir çalışma planlamak da hem çok zor hem de etik değildir. Ayrıca kullanılan cihazlara göre de maruziyet değişmekte olup en yeni teknolojinin (yani 4G/5G ve yeni telefonlar) biraz daha güvenli olduğu söylenebilir. Her cep telefonu modelinden, vücudumuza ne kadar radyo dalga enerji aktarıldığını ölçmek belirli bir oranda mümkündür. Bu ölçüme SAR adı verilmektedir. Kullanılan telefonların düşük SAR değeri olan güvenli telefonlar olmasına mutlaka özen gösterilmelidir. Yapılan bazı hayvan deneylerinde tiroid bezine etkisi gösterilmiştir, ancak hamilelik ve bebek konusunda çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Bazı deneylerde gelişme geriliği, erken doğum vb sonuçlar elde edilirken bazı deneylerde de herhangi bir etkisi olduğu kanıtlanamamıştır. Son dönemler de insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada ise uzun süre cep telefonu ve RFEM maruz kalan hamilelerin çocuklarında dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi davranış ve duygulanım bozukluklarının daha fazla görüldüğü açıklanmıştır.
Kablosuz bilgisayar ağları da artık günümüzde her yerde. Kablosuz ağ teknolojisi yani WiFi teknolojisi ile yapılan çalışmalarda, elde edilen ölçümlerde WiFi ağlarındaki radyofrekans sinyallerinin insan sağlığı için riskli olabilecek uluslararası belirlenen seviyelerin çok altında olduğu belirtilmekle birlikte uzun dönem etkileri hakkında yine çok fazla bir bilgiye sahip değiliz.
Günümüz itibariyle cep telefonu kullanımının tehlikeli olduğu ve kullanılmaması gerektiği ile ilgi herhangi bir otoritenin kesin bir önerisi olmamakla birlikte uzun dönem etkilerinin henüz tam bilinememesinden dolayı aşağıda ki önerilere uymakta mutlaka fayda olacaktır.
-Cep telefonlarını cebinizde veya direk vücudunuza temas edecek yakınlıkta taşımayınız, -Eğer mümkünde konuşurken kulaklık kullanınız, -Arandığınızda veya bir kişiyi ararken telefonu açtıktan bir süre sonra kulağınıza yaklaştırınız, hemen kulağınıza yaklaştırmayınız ve uzun süreli konuşmalar yapmamaya çalışınız, -Özellikle uyurken mümkünse cep telefonunuzu ve odanızdaki internet dağıtıcılarınızı kapatınız, -Satın alırken SAR değeri düşük telefonve modelleri tercih etmeye çalışmalısınız.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.