logo-03

24. Hafta

Haftanın Videosu

Bebeğim

  • Bebeğinizin boyu yaklaşık 32 cm, ağırlığı ise 600 gram civarındadır.
  • Kas, kemik ve yağ dokusundaki artışla birlikte hızla kilo almaya devam etmektedir.
  • Artan yağ dokusu vücut ısısını dengelemeye yardımcı olmaktadır.
  • Akciğer gelişimi bu haftalarda hızlanır ve bu dönemde doğan bebeğin düşük de olsa yaşama ihtimali vardır.
  • Bebeğinizin yüzü neredeyse tam bir insan formuna ulaşmıştır.
  • Bebeğinizin göz kapakları, kaşları, kolları, bacakları yavaş yavaş gelişmeye devam etmektedir.
  • Bebeğiniz artık tüm sesleri ayırt edebilecek duruma gelmiştir. Baba adayının bebeği ile sürekli konuşması, doğum sonrasında bebeğin babasını daha iyi tanımasına yardımcı olacaktır.
  • Bebeğinizin vücut dengesini sağlayan orta kulağı geliştiği için anne karnında nasıl durduğunun artık farkındadır.

Bedenim

  • Bu dönemde hormonların da etkisiyle annede diş eti kanamaları, diş eti çekilmeleri veya çürükler görülebilir.
  • Gebelik boyunca anne adayının toplamda 9-12 kilo alması önerilmektedir. Ancak anneden anneye bu durum farklılık gösterebilir.
  • Hamileliğin 24-28. haftaları arasında şeker tarama testi yapılmaktadır.
  • El bileklerinizdeki ödeme bağlı olarak parmaklarınızda uyuşma olabilmektedir. Özellikle sabahları uyuşma daha fazladır. Ellerinizi hareket ettirirken acı hissedebilirsiniz, hareket ettirmekte zorluk yaşarsanız doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır çünkü karpal tünel sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda atel kullanmanız gerekebilir ve doğumdan sonra zaman içerisinde geçmektedir.
  • Kan dolaşımınızın artmasına bağlı olarak el ve ayaklarda kızarıklık ile kaşıntı yaşayabilirsiniz.
  • Bu haftadan sonra tansiyondaki düşmeler düzelecektir. Bunun nedeni, artan kan hacminizin damarlarınızı da genişletmesidir. Damarlar, üretilen kanı rahatlıkla taşıyabilecek kapasiteye gelmiştir. 
  • Göbek deliğinin dışarı çıkması, vajinal akıntıda ve bel ağrılarınızda artma görülebilir.
  • Vücudunuzun  susuz kalmasına bağlı olarak erken doğum riski gelişebilir. Su tüketimine özen göstermelisiniz.
  • Vücudunuzda küçük et benleri çıkabilir. İyi huyludur ve gebelik hormonlarına bağlıdır. Doğumdan sonra geçmesi beklenir, kalıcı olursa küçük müdahalelerle alınabilmektedir.

Haftaya Özel

24. hafta (23 hafta 0 gün ile 23 hafta 6 gün arası) (162-168. günler)

Doğuma 16 hafta kaldı.

  • Bu haftalarda bebeğinizin yüzü neredeyse gelişti, dolayısı ile doktor randevunuzda çekilen renkli resimlerden artık kime benzemeye başladığı hakkında yorum yapabilirsiniz.
  • Bu haftalardan itibaren sizin ve babasının sesini ayırt etmeye başlıyor, dolayısı ile onunla bol bol konuşun, şarkı söyleyin, iletişime geçin.
  • Karnınız iyice büyüdü, arada sırada bir yerlere bile çarpıyor olmanız çok normal. 
  • El ile ayaklarda ödeme bağlı şişmeler ve özellikle sabahları elleri açamama, bardak tutamama gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
  • Bu haftalarda vajinal akıntı artabilir. Önemli olan normal ile anormali ayırt etmektir. Detaylar için ilgili yazıyı okumalısınız.
  • Herkes sizi görünce, “Karnın niye aşağıda?” diye soruyor mu? İnanın bunu hiçbir doktor da anlamıyor. Bu haftalarda rahimin en tepesi göbek deliğinizin hemen altında zaten. Dolayısı karnınız tam da olması gerektiği yerde…
  • Bebeğiniz ortalama 32 cm ve 600 gr civarında.  Teorik olarak yüzde 65 oranında dışarıda yaşama kabiliyetine sahiptir.

Beslenme

Bebeğinizin hareketlenmeye başladığını daha net hissetmeye başlayacağınız 2. trimesterin sonlarına doğru geldiniz. Şimdi  gebelikte nasıl beslenmeniz gerektiğine dair bilgilere tekrar göz atalım… 

 

Eğlenelim - Öğrenelim

Hamilelikte cep telefonu, internet vb. gelişen teknolojinin etkileri nelerdir?

Evet teknolojinin de gelişmesi ile cep telefonu ve internet artık vazgeçilmezler listesinde ilk sıralara yerleşiyor. Gerçekten hayatımızı kolaylaştırıyor. Konuşma ve mesajlaşmanın dışında not alma, ajanda, aradığımız bilgiye ulaşma ve artık alışveriş bile bu yöntemle yapılmaya başlandı. Peki cep telefonu, internet gibi teknolojinin bu faydalarının yanında bize ve bebeğimize bir zararı var mı? Hadi güncel yeni bilgiler ne diyor bakalım.

Cep telefonları radyofrekans ile elektromanyetik alan (RFEM) oluşturmaktadırlar. Belirli bir oranda bu enerjiye maruz kalmak hücrelerde ısı artışına ve DNA düzeyinde bozulmalara sebep olabilmektedir. Yetişkinlerde buna kısa süreli maruziyetin bir sorun oluşturmadığı bilinmekle birlikte uzun süreli maruziyet ve hamile ve bebeklerin maruziyetleri konusunda çok yeterli çalışma maalesef bulunmamaktadır. Zira bunun etkilerini gösterecek bir çalışma planlamak da hem çok zor hem de etik değildir. Ayrıca kullanılan cihazlara göre de maruziyet değişmekte olup en yeni teknolojinin (yani 4G/5G ve yeni telefonlar) biraz daha güvenli olduğu söylenebilir. Her cep telefonu modelinden, vücudumuza ne kadar radyo dalga enerji aktarıldığını ölçmek belirli bir oranda mümkündür. Bu ölçüme SAR adı verilmektedir. Kullanılan telefonların düşük SAR değeri olan güvenli telefonlar olmasına mutlaka özen gösterilmelidir. Yapılan bazı hayvan deneylerinde tiroid bezine etkisi gösterilmiştir, ancak hamilelik ve bebek konusunda çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Bazı deneylerde gelişme geriliği, erken doğum vb sonuçlar elde edilirken bazı deneylerde de herhangi bir etkisi olduğu kanıtlanamamıştır. Son dönemler de insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada ise uzun süre cep telefonu ve RFEM maruz kalan hamilelerin çocuklarında dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi davranış ve duygulanım bozukluklarının daha fazla görüldüğü açıklanmıştır.

Kablosuz bilgisayar ağları da artık günümüzde her yerde. Kablosuz ağ teknolojisi yani WiFi teknolojisi ile yapılan çalışmalarda, elde edilen ölçümlerde WiFi ağlarındaki radyofrekans sinyallerinin insan sağlığı için riskli olabilecek uluslararası belirlenen seviyelerin çok altında olduğu belirtilmekle birlikte uzun dönem etkileri hakkında yine çok fazla bir bilgiye sahip değiliz.

Günümüz itibariyle cep telefonu kullanımının tehlikeli olduğu ve kullanılmaması gerektiği ile ilgi herhangi bir otoritenin kesin bir önerisi olmamakla birlikte uzun dönem etkilerinin henüz tam bilinememesinden dolayı aşağıda ki önerilere uymakta mutlaka fayda olacaktır.

-Cep telefonlarını cebinizde veya direk vücudunuza temas edecek yakınlıkta taşımayınız, -Eğer mümkünde konuşurken kulaklık kullanınız, -Arandığınızda veya bir kişiyi ararken telefonu açtıktan bir süre sonra kulağınıza yaklaştırınız, hemen kulağınıza yaklaştırmayınız ve uzun süreli konuşmalar yapmamaya çalışınız, -Özellikle uyurken mümkünse cep telefonunuzu ve odanızdaki internet dağıtıcılarınızı kapatınız, -Satın alırken SAR değeri düşük telefonve modelleri tercih etmeye çalışmalısınız.

Egzersiz Video

Egzersiz

Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız. 

Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)

Doktoruna Sor

  • Avuç içlerim kırmızılaştı ve biraz kaşınıyor bu normal mi?
  • Doğumdan önce bir tatil yapmak istiyoruz. Uçağa binebilir miyim, sakıncası var mı?
  • Kasıklarımda ağrılar bazen artıyor bu normal mi, erken doğum için bir işaret sayılır mı?
  • Büyük abdestimi yaparken ağrı ve kanamam oldu. Sanırım hemorodim var ne yapmalıyım?
  • Dişlerimi fırçalarken kanamaya başladı diş hekimine gitmeli miyim?
  • Geceleri az uyumaya başladım, burnumdan nefes alamıyorum ne yapabilirim?
  • Mide yanması şikayetim arttı, artık idare edemiyorum ilaç kullanabilir miyim?
  • Akşamları bacaklarım çok huzursuz nereye koyacağımı bilemiyorum ne yapabilirim?