logo-03

3. Hafta

Bebeğim

Gebeliğin 1. ve 2. haftasında bebeğin varlığından bahsedilemez çünkü yumurtlama yaklaşık 14. gün civarı olacaktır. 3. haftada döllenme gerçekleşir ve rahime yerleşmeye doğru yol alır. Hamile olup olmadığınız ancak 4. haftada öğrenilebilir. Bebek rahime yerleştiğinde tam 4 haftalıktır. İlk ultrason muayenesi ve bebeğin ultrasonda görünmesi 5. 6. haftaları bulur. 

Her adet döneminde kadınların yumurtalıklarından tek, çoğul gebeliklerde ise iki veya üç tane yumurta atılır. Eğer bu yumurtaların hepsi döllendi ise ikiz veya üçüz gebelik gerçekleşecektir. Her ay görülen adet kanaması, rahim iç zarı olan endometriumun gebelik için hazırlık yapıp kalınlaşmasının ardından, gebelik meydana gelmediği akdirde kanama ile dökülmesidir. Yani kanama yumurtanın atılması değildir. Bu, kirli kan da değildir, tamamen sağlıklı ancak gebelik oluşmadığı için dökülen ve her ay yenilenen rahim iç zarıdır. 

Cinsiyeti erkek belirliyor

Yumurtlama döneminde çatlayan yumurta tüpten aşağı inerken spermle birleşerek döllenme olur. Yumurta sadece tek bir spermi içine alır, eğer eşiniz X kromozomlu spermi yumurta hücrenize döllerse kız, Y kromozomlu spermi döllerse erkek bebek dünyaya gelir. Yani bebeğiniz döllenme sırasında belirlenir ve bunu belirleyen de erkektir. Gebelik bu dönemde başlar ancak anne adayları henüz gebeliğin farkında değildir. 

Rahimde başlayan sperm hücrelerinin yolculukları ortalama 10 saatte tamamlanır. Milyonlarca sperm hücresinden çok azı yumurta hücresine ulaşır ve sadece tek bir sperm yumurtayı döller. Döllenmiş yumurta hücresi hızla çoğalarak gelişen yumurta, yumurtalığı rahme bağlayan fallop tüplerinden aşağıya doğru inerek rahim iç duvar tabakasına yerleşir. 4 hafta sonunda rahim içine yerleşmiş olur. Yumurtanın erkeğin spermiyle döllenmesiyle oluşan yedi günlük canlıya embriyo denir. Bu dönemde hücre sayıları iki kat artmaktadır. Aynı zamandan rahmin iç zarı gelişmekte ve embriyoyu beslemektedir. Sonraki zamanlarda bebeği besleyecek, anne ve bebek arasında her türlü alışverişi sağlayan plasentanın ilk hücreleri buraya yerleşmektedir. Her geçen gün bebeğiniz annesinden daha fazla protein, vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duyar. Kendinize ve dolayısıyla bebeğinize iyi bakın. 

Küçük kanamalar olabilir

Bu dönemde adet görür gibi birkaç gün veya kısa süreli az ya da lekelenme gibi kanamalarınız olabilir. Halk arasında ‘üstüne görme’ diye bilinen bu kanama adet olarak algılanabilir! Endişe etmenize gerek yok, nedeni rahim içine doğru büyüyüp gelişen plasentanın (bebeğin eşi) rahim içindeki küçük damarları yırtarak damla damla hafif bir kanamaya yol açmasıdır. 

Artık hamileliğinizi tespit edeceğiniz dönem geldi… 4. haftada bebeğin boyu gözle ve ultrasonla gözlenemez. Yaklaşık 1 mm boyundadır. Kalp atışları da duyulamaz. Anne adaylarını büyük değişimler ve gelişmeler beklemektedir. Gebelik süreci boyunca herhangi bir hastalığınızdan dolayı tedavi görüyorsanız veya sürekli ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Çünkü hamileliğinizin ilk haftaları bebeğiniz için kritik bir dönemdir. Bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. 

Kesin tanı için gerekli testler 

İdrarda gebelik testi: İlişkiden hemen sonraki günlerde sonuç veremez. Genellikle adet gecikmesi olana kadar bekleyip, o günlerde testi yapmak gerekir. 1 hafta sonra testi tekrarlamanız gerekebilir. 

Kan testi: Beta HCG hormonunun anne kanında tespit edilmesi,  yumurtlamadan 10 gün sonra mümkündür. Burada çıkan değerler, annenin hamilelik süresi hakkında bilgi verebilir. Ayrıca gebeliğin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğinin tespiti için gün aşırı yapılan kan testinde Beta Hcg değerinin yaklaşık 2 katına çıkması gerekir. Eğer test pozitif çıkarsa, gebeliğin 4 veya 5 hafta olduğu söylenebilir. Yani hamile olduğunuzu öğrendiğinizde bebeğiniz 4 haftası bitmiştir. 

Ultrasonografi: Gebelik yaklaşık 5 haftalık olduğunda vaginal ultrasonla gebelik kesesi görülebilir. Karından bakılan ultrasonla görülebilmesi için gebeliğin en az 6 haftalık olması gerekir. Eğer Beta HCG testi yapıldı ise bu değer ancak 2000 olduğunda ultrasonografide gebelik kesesi gözlenebilecektir. Rahim içinde gebelik kesesi 4.5-5. haftada gözlenebilir ancak embriyo ve kalp atışının görülmesi ise 5.5-6. haftaları bulacaktır. 40 haftalık gebelik serüveni böylece başlamış olur. Toplam gebelik süresi, 280 gündür. Ülkemizde bilinen tabiriyle 9 ay 10 gündür. Gebelik 3 aylık dönemlerden oluşur ve bunlar trimester olarak adlandırılır. (İlk 3 aylık dönem 1. Trimester gibi)

Beslenme Video

Doktoruna Sor

  • Adetim gecikti hangi testi yaptırmalıyım ?
  • Test yaptırdım sonuç pozitif geldi. Ne zaman muayene olmalıyım ?
  • Folik asit kullanıyordum, bırakacak mıyım yoksa devam edecek miyim ?
  • Aktif spor yapıyorum, hangi spora ve hareketlere devam etmeliyim ?
  • Beslenme için nelere dikkat etmeliyim, yapmam gereken bir şey var mı?
  • Aktif olarak çalışıyorum, çalışma hayatım gebelik ile birlikte değişecek mi ?
  • Hamile olup olmadığımı henüz bilmiyorum, cinsel ilişkinin bir zararı var mı ?
  • Bebeğimin kalp atışını ilk ne zaman duyabilirim ?