logo-03

34. Hafta

Haftanın Videosu

Bebeğim

  • Bebeğinizin boyu yaklaşık 46 cm, ağırlığı ise ortalama 2.150 gr kadardır.
  • Artık yeni doğmuş bebekler gibi uyurken gözlerini kapatıp, uyandığında açar.
  • Bebeğinizin bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla mücadele edebilmek için gelişir.
  • Bu haftadan itibaren doğan bebeklerde solunum sıkıntısı ve diğer problemler daha az görülür.
  • Amniyon sıvısı giderek azaldığı ve bebeğinizin hızla büyümeye devam ettiği için hareketlerini karnınızda rahatlıkla görebilirsiniz.
  • Bebeğiniz erkek ise testisleri artık aşağıya inmiştir ve ultrason muayenesinde görülebilir duruma gelmiştir. Erkek bebeklerin yüzde 3-4’ünde testisler inmemiş olabilmektedir, doğumdan sonraki 1 hafta içerisinde inecektir.
  • Bebeğinizin küçük parmaklarında minnacık tırnakları uzamıştır.
  •  

Bedenim

  • Doğum yaklaşıyor ve gerekli hazırlıkları tamamlamak gerekiyor. Erken doğum riskine karşı hastaneye giderken hem sizin hem de bebek için ihtiyaç olan doğum çantasını hazır tutmakta fayda var. 
  • Rahimde kısa süreli ve düzensiz kasılmalar yaşayabilirisiniz.
  • Bacak krampları, geceleri sık idrara çıkma veya karnınızın büyümesine bağlı olarak rahat uyuyamadığınız için kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.
  • Doğum yaklaştıkça hassasiyet ve asabiyetiniz artacaktır.
  • Uzun süreli oturma ve yatmalarda kollarınıza ve ayaklarınıza kan toplanır, bu sebeple ani kalkışlarda tansiyonunuz düşebilir veya başınız dönebilir.
  • Gözyaşınızın azalmasına bağlı olarak gözlerde kuruluk veya bulanık görme şikayetleri yaşayabilirsiniz. Bu şikayetle birlikte tansiyon yükselmesi de oluyorsa preeklampsiden şüphelenmek mümkündür. Mutlaka doktorunuza bilgi verin. Gözyaşı kuruluğunda gözyaşı damlası kullanmanız veya gün ışığına çıktığınızda güneş gözlüğü takmanız fayda sağlayacaktır.
  • Bu haftalarda ödeminiz giderek artmaya devam etmektedir. Doğumdan bir hafta sonra eski halinize döneceksiniz. Sıvı alımınızı kesinlikle kısıtlamayın, günde ortalama 8 bardak su tüketmeye özen gösterin.

Haftaya Özel

34. hafta (33 hafta 0 gün ile 33 hafta 6 gün arası) (232-238. günler)

Doğuma 6 hafta kaldı.

  • Bebeğiniz artık nerdeyse doğum sırasındaki boyuna ulaştı. Kilosunu daha iyi anlamak için markete gittiğinizde elinize 2.5 kilogramlık bir şeker ya da un paketi alın. İşte neredeyse tam bu ağırlıkta!
  • Dışarıdan hareketlerini ve hatta bazı uzuvlarını bile fark etmek mümkün.
  • Eğer bebeğiniz erkek ise yumurtalıkları artık yüzde 95 skrotum denen yumurtalık kesesine inmiştir ve ultrasonografide de gözlenebilir.
  • Bebeğinizin vücudunu saran kremsi bir yapı olan verniks, bu haftalarda daha da kalın bir şekildedir ve önümüzdeki haftalarda dökülerek azalır.
  • Nasılsınız? Her şey yolunda mı? Hazırlıklar tamamlandı mı? Doğum çantası için eksikler var mı? Bu konu ile ilgili tüm detayları ilgili bölümümüzde ayrıntıları ile bulabilirsiniz.
  • Bebeğiniz ortalama 46 cm ve 2.150 gr civarındadır, bir ananas büyüklüğündedir.

Beslenme

Bebeğinize kavuşmaya haftalar kaldı… Tüm sıkıntılara değecek o beklenen gün çok yakında! Bu haftaki konumuz ise yeterli K vitamini tüketmenin önemi.

 

Eğlenelim - Öğrenelim

En merak ettiğiniz konulardan birisi de kuşkusuz “Çatı Muayenesi ” halk arasında “alttan muayene” diye tabir edilen vajinal muayene, değil mi?

Gebeliğin son haftalarında 37 haftadan sonra hamilenin pelvis kemiklerinin yani bebeğin geçeceği doğum yolunun değerlendirilmesidir. Bu muayenenin aslında iki amacı vardır. Birincisi, bebeğinizin başı ile geçeceği yol arasındaki uyuma bakmak ve ikincisi ise sizlere normal doğum öncesi farkındalık yaratarak bu muayenelere hazırlamak.

Bu muayene nasıl yapılır diye soracak olursanız;
Çatı muayenesi de jinekolojik muayene masasında yapılır doktorunuz eldiven giyer ve iki parmağını kullanarak çatı yani pelvis kemiklerinizin durumunu değerlendirir. Bebeğinizin pozisyonunu belirler rahim ağzınızda açıklık olup olmadığını inceler bebeğinizin geçeceği doğum kanalını değerlendirir.

Peki Çatı Darlığı Nedir?
Doğum kanalınızın bebeğinizin geçemeyeceği kadar dar olmasıdır. Buna Baş-Pelvis uyumsuzluğu denir. Ancak bu muayene hiçbir zaman kesin bir teşhis koydurmaz sadece takipte yardımcı olacak bilgiler verir. Ancak “Android” yani erkek tipi pelvisi olan kadınların maalesef vajinal doğum yapmaları pek mümkün değildir ve bu çatı muayenesinde kolayca tespit edilebilmektedir. Bu tip durumlarda sezaryen doğum önerilmektedir.

En sık sorulan bir soru da “çatı muayenesi acıtır mı?” sorusu elbette. 
Çatı muayenesi uzun süren bir muayene değildir. Birkaç dakika süren basit bir jinekolojik muayenedir aslında. Ağrılı acılı bir işlem değildir. Eğer siz psikolojik olarak hazır ve rahat olursanız bu muayene çok daha kolay geçecektir. Sizlere önerimiz bu muayeneyi kafanızda çok büyütmemeniz muayene olmadan önce mesanenizi yani idrar torbanızı boşaltmanız, gevşemeniz ve sakin olmanızdır. Zaten ebeniz ve doktorunuz da sizi bu konuda bilgilendirecek ve cesaretlendirecektir, merak etmeyin.

Çatı muayenesi bebeğime zarar verir mi? derseniz;
Kesinlikle Hayır! Bu muayenenin ne size ne de bebeğinize hiçbir zararı yoktur, zaten doğum başladığında belirli aralıklarla ebeniz ve doktorunuz doğum nasıl ilerlediğini öğrenmek amacı ile bu muayeneyi belirli aralıklarla yapacaktır. Gördünüz mü aslında doğuma hazırlanmanın bir başka parçası da bu zaten.

Bazı gebelerde çok az miktarda muayene sonrası hafif pembe ya da kırmızı lekelenme görülebilir, rahim ağzı hafif açık ise bu olabilir ve normal bir durumdur. Bunun hakkında da doktorunuz size bilgi verecektir. Belki de doğumunuzun yavaş yavaş başladığının bir bulgusu da olabilir.
Çatı muayenesi doğumunuzun sağlıklı bir biçimde gerçekleşebilmesi için yapılmaktadır. Bu muayene bir nevi ön kontroldür. Sizlerin de normal doğum sürecine hazırlanmanızı ve farkındalığınızın artmasını sağlamaktadır.

Bu arada unutmadan söyleyelim, eğer daha önceden bir zorunluluk nedeni ile planlı bir sezaryen olacak ise, bu durumda çatı muayenesi olmanıza gerek yoktur.

Egzersiz Video

Egzersiz

Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız. 

Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)

Doktoruna Sor

  • Bebeğin hareketleri çok canımı acıtıyor bu haftalarda bu normal mi?
  • Bebeğimin hareketleri gündüz yok gece ise fazla olması bir şey ifade eder mi, ne şekilde olmalı?
  • Karnımda düzensiz aralıklarla sertleşmeler oluyor, Braxton Hicks kasılmaları ya da doğum kasılmaları olup olmadığını nasıl anlarım?
  • Erken doğum olursa nasıl anlarım, nelere dikkat etmem gerekir?
  • Doğumda ıkınma ve benzeri durumlarda ben nasıl davranacağım, doğum öncesi, doğum ve sonrası ile ilgili eğitimleri nasıl alabilirim?
  • Bu tarihlerden itibaren artık uçak yolculuğu için izin verilmiyor galiba, peki birkaç saatlik araba yolculuğu yapabilir miyim?
  • Cinsel hayatımla ilgili bir kısıtlama var mı?
  • Spor yapmaya devam etmek istiyorum nelere dikkat etmeliyim, halen yüzebilir miyim, pilates yapabilir miyim?
  • Vajinal akıntım arttı, özel bir test kültür vs yaptırmam gerekiyor mu?
  • Çok sık uyanıyorum, geceleri uykum azaldı neler yapmalıyım?