34. hafta (33 hafta 0 gün ile 33 hafta 6 gün arası) (232-238. günler)
Doğuma 6 hafta kaldı.
Bebeğinize kavuşmaya haftalar kaldı… Tüm sıkıntılara değecek o beklenen gün çok yakında! Bu haftaki konumuz ise yeterli K vitamini tüketmenin önemi.
En merak ettiğiniz konulardan birisi de kuşkusuz “Çatı Muayenesi ” halk arasında “alttan muayene” diye tabir edilen vajinal muayene, değil mi?
Gebeliğin son haftalarında 37 haftadan sonra hamilenin pelvis kemiklerinin yani bebeğin geçeceği doğum yolunun değerlendirilmesidir. Bu muayenenin aslında iki amacı vardır. Birincisi, bebeğinizin başı ile geçeceği yol arasındaki uyuma bakmak ve ikincisi ise sizlere normal doğum öncesi farkındalık yaratarak bu muayenelere hazırlamak.
Bu muayene nasıl yapılır diye soracak olursanız;
Çatı muayenesi de jinekolojik muayene masasında yapılır doktorunuz eldiven giyer ve iki parmağını kullanarak çatı yani pelvis kemiklerinizin durumunu değerlendirir. Bebeğinizin pozisyonunu belirler rahim ağzınızda açıklık olup olmadığını inceler bebeğinizin geçeceği doğum kanalını değerlendirir.
Peki Çatı Darlığı Nedir?
Doğum kanalınızın bebeğinizin geçemeyeceği kadar dar olmasıdır. Buna Baş-Pelvis uyumsuzluğu denir. Ancak bu muayene hiçbir zaman kesin bir teşhis koydurmaz sadece takipte yardımcı olacak bilgiler verir. Ancak “Android” yani erkek tipi pelvisi olan kadınların maalesef vajinal doğum yapmaları pek mümkün değildir ve bu çatı muayenesinde kolayca tespit edilebilmektedir. Bu tip durumlarda sezaryen doğum önerilmektedir.
En sık sorulan bir soru da “çatı muayenesi acıtır mı?” sorusu elbette.
Çatı muayenesi uzun süren bir muayene değildir. Birkaç dakika süren basit bir jinekolojik muayenedir aslında. Ağrılı acılı bir işlem değildir. Eğer siz psikolojik olarak hazır ve rahat olursanız bu muayene çok daha kolay geçecektir. Sizlere önerimiz bu muayeneyi kafanızda çok büyütmemeniz muayene olmadan önce mesanenizi yani idrar torbanızı boşaltmanız, gevşemeniz ve sakin olmanızdır. Zaten ebeniz ve doktorunuz da sizi bu konuda bilgilendirecek ve cesaretlendirecektir, merak etmeyin.
Çatı muayenesi bebeğime zarar verir mi? derseniz;
Kesinlikle Hayır! Bu muayenenin ne size ne de bebeğinize hiçbir zararı yoktur, zaten doğum başladığında belirli aralıklarla ebeniz ve doktorunuz doğum nasıl ilerlediğini öğrenmek amacı ile bu muayeneyi belirli aralıklarla yapacaktır. Gördünüz mü aslında doğuma hazırlanmanın bir başka parçası da bu zaten.
Bazı gebelerde çok az miktarda muayene sonrası hafif pembe ya da kırmızı lekelenme görülebilir, rahim ağzı hafif açık ise bu olabilir ve normal bir durumdur. Bunun hakkında da doktorunuz size bilgi verecektir. Belki de doğumunuzun yavaş yavaş başladığının bir bulgusu da olabilir.
Çatı muayenesi doğumunuzun sağlıklı bir biçimde gerçekleşebilmesi için yapılmaktadır. Bu muayene bir nevi ön kontroldür. Sizlerin de normal doğum sürecine hazırlanmanızı ve farkındalığınızın artmasını sağlamaktadır.
Bu arada unutmadan söyleyelim, eğer daha önceden bir zorunluluk nedeni ile planlı bir sezaryen olacak ise, bu durumda çatı muayenesi olmanıza gerek yoktur.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.