Bu haftada yapılan ultrason muayenesinde embriyonun boyu gözle görülemeyecek kadar küçüktür içinde bulunduğu kese gözle görülebilir durumdadır.
Artık bebek beklediğiniz kesinleşti ve bundan sonraki dönemde sizi ve bebeğinizi bir sürü değişiklik beklemektedir. Salgılanan hormonlar nedeniyle gebelik belirtilerini hissetmeye başlayabilirsiniz:
(4 hafta 0 gün ile 4 hafta 6 gün arası) (29-35. günler)
Doğuma 35 hafta kaldı.
Bu haftalarda dikkatini çekmek istediğim ilk konu, alman gereken temel gereksinimlerin arttığı! Gebelikte iyi beslenmenin amacı, fetüsün normal büyümesi ve gelişmesi için gereken enerji ve besin öğelerini sağlamaktır. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeniz; hamilelik süresince vücudunuzun fizyolojik gereksinimlerini karşılayıp emzirmeye hazırlanmanız için vücut depolarınızı yeterli noktaya getirmek için kıymetlidir.
Hamilelik döneminde yeterli ve doğru beslenme modeli, bebeğin gelişim süreci açısından olmazsa olmazdır; anne karnında ve sonraki yaşamında görülebilecek hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Hamilelik döneminde enerji gereksiniminiz artar!
Almanız gereken enerji miktarını belirleyen ilk parametre yaşınızdır. Yaşınız ile hesaplanan bazal metabolizma hızınızı aktivite ile çarpıp, içinde bulunduğunuz aya göre ek enerji toplayanarak hesap yapılır. Çok istenmeyen bir durum olsa da hamilelik yaşınız 18 yaş altı ise büyüme ve gelişme döneminiz devam ettiği için büyüme faktörü de hesap edilmektedir.
Hamilelikte özellikle ilk haftalarda vajinal muayene veya vajinal ultrasonografi yaptırmak zararlı mıdır?
Hamileliğin erken dönemlerinde tüm detayları görmek adına yapılacak ultrason vajinal olmalıdır aslında ve bunun hiçbir şekilde zararı yoktur. Hatta kanaması olan bir hamile de kanamanın sebebinin açıklanabilmesi için vajinal muayene edilmesi gereklidir. Hatta hiçbir yakınması olmasa bile hamilenin, doktoruna ilk başvurduğu zaman genel bir jinekolojik muayene yapılmasında fayda vardır. Bu muayene sırasında papsmear alınması, olası enfeksiyonların ortaya çıkarılması, genital bölgede doğumu riskli hale sokabilecek patolojik durumların saptanması mümkündür. Bu yapılan muayeneler tamamı ile güvenlidir ve bu muayene kesinlikle düşük riskini artırmaz.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.