7. hafta (6 hafta 0 gün ile 6 hafta 6 gün arası) (43-49. günler)
Doğuma 33 hafta kaldı.
Bu hafta nelere dikkat ediyoruz? Çay ve kahve içsek mi? Ne kadar içmeliyiz? Hangi vitaminleri atlamayalım?
Bu haftalarda enerjinin artması ve hastalıklara yakalanmamak adına bağışıklığınızı artıralım mı? Artan C vitamini ihtiyacını karşılamak ilk adım olsun!
C vitamini, her gün ihtiyaç duyduğunuz temel bir besindir, bu durum hamilelikte de geçerlidir. İnsan vücudu bu vitamini doğal olarak üretemez, dışarıdan almanız gerekir. Bu inanılmaz vitamin, sizin ve bebeğinizin bedenine yardım etmek için çok fazla şey yapacaktır.
Preeklemsi riskini azaltıyor
L-Askorbik Asit olarak da bilinen C vitamini; kan damarları, kıkırdaklar, tendonlar ve kemik sağlığı için hayati bir materyal olan kolajeni yapmak için gerekli olan, suda çözünen bir vitamindir. Çok güçlü antioksidan etkisiyle vücuttaki oksidan maddeleri nötralize eder ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için elzemdir. Hatta C vitamini ve hamilelikte görülebilen preeklemsi ilişkisini doğrulayan bazı çalışmalar vardır.
Preeklemsi, gebelikte gelişen hipertansiyon demektir ve hem anne hem de bebek için riskli bir durumdur. C vitamininin bu riski önlediğine dair önemli sonuçlar elde edilmiştir. Bu yüzden gebelikte vitamine artan bir ihtiyaç söz konusudur. Günlük ortalama 85 mg C vitamini almak, tüm bu mekanizmalar için gereken ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. Portakal, brokoli, çilek, yeşil ve kırmızı biber, papaya, kivi, tatlı patates, ananas, greyfurt diyetinizdeki önemli C vitamini kaynaklarıdır.
Yiyeceklerin hazırlanması ve pişirilmesi sırasında en fazla kayıp yaşanabilen vitamindir aynı zamanda. Sebze ve meyvelerde kaybı en aza indirmek için; yiyecekler çok küçük parçalara ayrılmamalı. Mümkünse bıçak bu aşamada kullanılmamalı, gerekirse elle koparılmalı. Gıdalar pişirmeye yakın doğranmalı, hava ile fazla temas etmemeli ve uzun süre pişirilmemelidir.
Hamilelerin tüm hamilelikleri boyunca düzenli multi-vitamin kullanmaları gerekli midir?
Hamilelikte bazı özel durumlar hariç düzenli vitamin kullanımına gerek yoktur. Düzenli beslenerek, gebelik dönemi boyunca ihtiyaç duyduğunuz vitaminlerin tümü alınabilir. Hamilelikte sadece ilk haftalarda Folik asit ve belli dönemlerde demir ilacına ihtiyaç vardır, çünkü maalesef demir ihtiyacı beslenme ile karşılanamamaktadır. Önemli olan beslenme ile alınmayanların desteklenmesidir. Beslenme durumuna göre veya yapılan tahlillerde ki eksikliklere göre Omega-3, D vitamini, B12 vitamini gibi destekler planlanabilmektedir. Bunun dışında, erken gebelik dönemindeki şiddetli bulantı ve kusmalarda ve ileri derecede beslenme yetersizliği gösteren gebelerde ise düzenli beslenme tavsiyelerine ek olarak vitamin desteği verilebilir.
Daha önce hiç egzersiz/spor yapmayan kişiler haftada 2-3 kez olmak üzere 15’er dakika ile başlayabilir. Yavaş yavaş artırarak haftada 4-5 kez 30’ar dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yaparken vücudunuzun size verdiği mesajları dinleyin. Aşırı yorulma, nefes nefese kalma, çarpıntı, sıcak basması gibi durumlar varsa, ne kadar formda olursanız olun bu sese kulak verin ve yavaşlayın. Hiçbir zaman kendinizi zorlamayın, özellikle hamilelik haftası ilerledikçe vücudunuzun dengesi değişecek ve son haftalarda daha çabuk yorulacaksınız.
Bu bölümünde 8. haftadan itibaren gösterilen egzersizleri, kurallarına uyarak (5-6-7 haftalardaki egzersiz ile ilgili videoları mutlaka izleyerek) gün aşırı 5 tekrar ile başlayıp her seferinde 1’er artış ile 10 tekrara kadar çıkabilirsiniz.)
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.