8. hafta (7 hafta 0 gün ile 7 hafta 6 gün arası) (50-56. günler)
Doğuma 32 hafta kaldı.
Sevgili anne adayları, bazılarınız için bu sürecin daha yıpratıcı geçtiğini biliyoruz. Sabah bulantıları veya kusma atakları (hiperemezis) şikayetleriniz varsa bu tavsiyelerime kulak verin… Umarım ilk trimester ile birlikte şikayetleriniz azalır ve sonlanır.
İlk haftalarda vücudunuzda belirgin fiziksel değişiklikler görmeseniz de hormonlarınızdaki değişikliklere bağlı olarak beslenme durumunuzda ortaya çıkacaktır. Mide bulantıları, iştahta artış veya azalmalar, koku hassasiyeti, kabızlık ya da ishal gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz. Özellikle ilk haftalar kontrol altında tutulamayan sabah bulantıları en sık karşılaştığımız şikayetlerin başında gelmektedir. Sabah bulantıları nedeniyle iştahınızda azalma gözlemleyebilirsiniz.
Yataktan kalkmadan önce kraker
Gebelikte bulantı ve kusmaların değerlendirilmesi, semptomların şiddetine göre değişmektedir. Hafif yaşamanız durumunda; düşük porsiyonlarda sık beslenme, kötü kokulu ortamlardan kaçınma, yeterince sıvı almak ve temiz havaya çıkmak sizi rahatlatabilir. Sabah yataktan kalkmadan önce; kraker, sade kızarmış ekmek veya tahıldan yapılmış kuru besinler tüketerek mide asit düzeyini azaltabilirsiniz.
Karbonhidratlı besinler, yüksek protein ve yağlı gıdalara göre daha iyi tolere edilir. Bu nedenle sade makarna, kraker, patates, pirinç, sebze-meyve gibi kolay sindirilebilir karbonhidrat kaynakları sabah bulantılarına iyi gelir.
Hastane bakımı gerekebilir
Kusma ve bulantının artması, doktorunuza danışmanız gereken ve klinikte takip edilmeyi mecbur bırakabilen bir durum haline gelebilir. İlerlemiş bulantı/kusma, hastanede bakımı, antiemetik ilaç kullanımını, rehidrasyonu, elektrolit ve metabolik bozuklukların düzeltilmesini ve beslenme desteğini gerektiren bir tablodur. Fakat orta veya hafif seviyelerde yaşıyorsanız, beslenmenizde ufak değişikliklerle bu süreci yönetmeniz de mümkündür.
Gebeliğinizin ilk döneminde iştahınız açıksa bebeğinizin cinsiyeti erkek, hiç iştahınız yoksa kız olacaktır!!!
Evet cinsiyet en fazla merak edilen konu hamilelikte. Bu konu ile alakalı ne kadar fazla hurafe var bir bilseniz. Bu durumda hamileliğin ilk dönemlerinde iştahınızda hiç bir değişiklik yok ise bebeğinizin cinsiyeti nedir diye sormak lazım değil mi…
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.