Enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarını annesinin depolarınızdan karşılayan fetus, annesinin yeterli ve dengeli beslenmesine gereksinim duyar. Her koşulda gereksinmelerini sizin depolarınızdan karşılamaktadır. Yetersiz kilo almanız; düşük doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riskini artırır. İntrauterin büyüme ve gelişmenin bozulması, fetusun yetişkin döneminde kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, tip II diyabet, şişmanlık ve kanser gibi hastalıklara yatkınlık riskiyle ilişkilendirilebilir.
İlk üç aydan sonra, sağlıklı bir bebeğin gelişimi için günlük diyetinizde 300 kalori civarında fazladan enerji alınmalıdır. Gebelik öncesi ağırlığınızı sürdürmek için günlük 2000-2200 kalori ihtiyacınız varken, gebelikte 300 kalorilik ekle birlikte almanız gereken günlük miktar yaklaşık 2300-2500 kaloriye çıkar. Gebelik öncesi ağırlığa göre eklemeler veya azaltmalar yapmak gerekebilir. Tabii bu hesaplamalar kişiye göre değimektedir.
Gebelik öncesi ağırlığınız normalse, 1-3 ay 150 kalori, 4-9 ay 300 kalori ek yapılır. Gebelik öncesi şişmansanız enerji eklemesi yapmanıza gerek yoktur. Gebelik öncesi çok şişmansanız ilk üç ay enerji kısıtlı verilirse de, bu kısıtlama 1200-1500 kaloriden az olmamalıdır. Dördüncü aydan sonra düşük kalori diyetler yapılmaz. Ağırlık artışı ilk aylar zayıflama şeklinde olacağı için belki de toplam 6-7 kilo ile sınırlanabilir.
Gebelik öncesi zayıfsanız; ilk üç ay 250 kalori, dördüncü ay normal ihtiyacınıza ilave 150 kalori, 4-9 ay 300 kalori ek yapılır. Gebelik öncesi şişmansanız enerji eklemesi yapılmaz, gereksiniminiz kadar verilir. Gebelik öncesi çok şişmansanız ilk üç ay enerji kısıtlı verilirse de bu kısıtlama 1200-1500 kaloriden az olmayacak şekilde planlanmalıdır.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.