logo-03

Folik asit bakımından zengin gıdaları ne zaman nasıl tüketmelisiniz?

Folik asit desteği, bebeğin beyin gelişimi için elzem bir B grubu vitaminidir. İlk olarak ıspanak yapraklarında keşfedilmiştir ve folat adıyla da bilinir. Folat, vitaminin doğal hali olarak besinlerde bulunurken, folik asit bu vitaminin sentetik şeklidir ve ilaç olarak üretilir. Vücut için çok değerli bir destek. İnsan vücudunda; kan yapımı, yeni hücre oluşması ve yaşaması, DNA ile RNA yapımı, gebelikte alımı bebekte nöral tüp defekti denen sinir hastalığını önleme, kandaki homosistein denen bir maddeyi azaltarak kalp krizi, felç ve bunama riskini azaltma, hipertansiyondan koruma, yaşlılıktaki işitme azlığından koruma, kolon ve bağırsak kanserinden koruma gibi birçok metabolik reaksiyonda görevli bir vitamindir. Eksikliğinde bebekte nöral tüp defekti, megaloblastik anemi, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, ishal, iştah ve kilo kaybı, baş ağrısı, çarpıntı, unutkanlık ve davranış bozukluğu gibi durumlar gelişebilir. Mümkün olduğunca erken alın! Araştırmalar, gebeliğin ilk 30 gününde folik asit almanın, spina bifida gibi nöral tüp defekti riskini azaltmaya ve aynı zamanda düşük, erken doğum gibi istenmeyen durumları önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Çünkü nöral tüpün kapanması, intrauterin yaşamın dördüncü haftasının sonunda tamamlandığından bu süreç çok önemlidir. Doğum kusurlarının çoğu hamileliğin ilk birkaç haftasında geliştiğinden, mümkün olduğunca erken almak önemlidir. Bu eşsiz vitamine gebelik düşündüğünüz dönemden itibaren başlayıp, gebelik boyunca ve emziklik döneminizde de doktorunuza danışarak kullanmaya devam edebilirsiniz. Kandaki düzeyi 7.0’ın üzerinde olmalıdır. Destek olarak 400 mcg, besinlerle birlikte tüm kaynaklardan toplam 400-600 mcg almak hem sizin hem de bebeğiniz için yeterli olacaktır.

Peki hangi besinler iyi kaynakları?

En yüksek oranda koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, fasulye, buğday, bezelye, fındık, baklagiller, kepekli ekmek, karaciğer, yumurta, balık, muz, portakal, limon, çilek, kiraz, patates, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, fasulye, fındık, karnabahar, pancar ve mısırda bulunur.

Yarım kase pişmiş mercimek, yaklaşık 180 mcg folik asit içerir ve bu oran günlük alınması gereken folik asit miktarının neredeyse yarısına denk gelmektedir.

Yeşil sebzeler arasında en fazla folik asit ıspanakta bulunmaktadır. 2 kase ıspanak yaklaşık 218 mcg folat içerir.

Taze sıkılmış 1 bardak portakal suyu, ortalama 80 mcg folat ile günlük folat ihtiyacının yüzde 20’sini karşılar.

1 kase (4-5 adet) haşlanmış brokoli, günlük ihtiyacın yaklaşık 1/4’ünü karşılamaya yeter.

1 avuç ay çekirdeği, yaklaşık 82 mcg folat içerir.

1 bardak domates suyunda ortalama 50 mcg folat bulunmaktadır.

Aynı şekilde taze domatesle hazırlayacağınız domates çorbası da günlük folik asit tüketimine destek olacaktır.