Genelde gebeliğin ikinci yarısında başlayan bacak krampları, süreç ilerledikçe daha da rahatsız eden bir boyuta ulaşabilir. Tüm gün boyunca yaşanabileceği gibi, sıklıkla gece uyku sırasında görülür ve uyku düzenini bozabilir. Nedeni tam olarak bilinmese de, bacakların artan vücut yükünü taşımaktan dolayı yorulması ve rahmin büyümesiyle, bacaklardan kalbe dönen kan miktarında azalmanın sebep olduğu düşünülmektedir. Bacakları kontrol eden sinirlerin, büyüyen rahim tarafından sıkıştırılıp, baskıya maruz kalması da sebepler arasında gösterilebilir.
Bacak bacak üstüne atmaktan kaçının. Uzun süre ayakta ya da oturur pozisyonda kalmayın. Baldır kaslarınızı gün içerisinde gererek egzersiz yapın. Otururken, televizyon izlerken, yemek yerken veya istirahat halindeyken bacaklarınızı hareketsiz bırakmayın. Ayak bileklerinizi ve parmaklarınızı çevirin, hareket ettirin. Gündüz ve gece yatmadan önce bacak kaslarını iyice uzatarak gerdirin. Kendinizi çok yormayın ve fırsat buldukça, sol yan yatacak şekilde istirahat edin. Her gün yürüyüş yapın. Düzenli bir şekilde günlük yürüyüş krampların azalmasına yardımcı olacaktır. Gün içerisinde bol bol su için. Uyku öncesi ılık duş, rahat bir gece geçirmeye yardım edecektir. Ya da uyumadan önce bacaklarınıza hafif sıcak ılık su ile masaj yapın. Hamilelik dönemine uygun ayakkabılar kullanın.
Kas kasılmalarını önlemek için egzersiz yapmak kadar doğru beslenmek de önemlidir. Diyetteki demir, magnezyum veya folik asit eksikliği krampları tetikleyebilir. Demir, folik asit veya magnezyum eksikliği de bu durumu tetikleyebilir. Diyete bu besinler açısından zengin yiyecekler eklenebilir veya dışarıdan tablet olarak alınması düşünülebilir. En uygunu, doktorunuza danışmaktır. Kendi başınıza vitamin bile almamalısınız.
Potasyumu artırın:
Biraz kurutulmuş meyve, bir bardak domates suyu, narenciye suyu veya süt, bir dilim kavun, bir portakal veya bir muz potasyum için iyi kaynaktır. Potasyum desteği bacak kramplarını tedavi için faydalıdır ve tekrarını önleyebilir. Kafein ve nikotini azaltın: Beslenmenize potasyum eklerken; kaslara olan dolaşımı azaltacak olan kahve, çay ve koladaki kafeini, sıvı toplanmasına neden olabilecek çok tuzlu yiyecekleri ve kaslarda kan kısmını engelleyen sigarayı kısıtlayın. Kafein ve nikotin kan damarlarını daraltır ve kaslarda olan dolaşımı azaltarak kramplara katkıda bulunur.
Bunları bolca tüketin:
Eğer bacaklara kramp girerse, derhal baldır kaslarını germeyi deneyin. Bacaklarınızı uzatın, topuğunuzu yukarı doğru gerip, baş parmağınızı arkaya doğru itmeye çalışın. Canınız yanabilir ama kramp hafifleyip, zamanla geçecektir. Yine baldırlarınıza masaj yapmak veya sıcak su torbası uygulamak ya da kısa bir yürüyüş iyi gelecektir. Hiç yaşamadığınız tipte bir krampsa, geçmiyor ya da hafiflemiyorsa, bacaklarınızda şişme, kızarıklık ve hassasiyet hissediyorsanız, bölgede daha fazla sıcaklık varsa, bacak toplardamarlarında pıhtı işareti olabilir. Çok ciddi ve acil bir problemdir.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.