Magnezyum, gebelikte bebeğin kemik gelişimi, anne adayınınsa genel kas sağlığı için önemli bir mineraldir. Vücudumuzdaki kemik ve sinir dokusunda etkilidir. Kasların çalışmasını ve kalp atımını düzenler. Kalsiyumla ortak görevleri vardır. Kemiklerin kuvvetli olmasını ve bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca kan şekerinin istenen düzeyde olmasını sağlar ve kan basıncını düzenler, enerji metabolizmasını ayarlar. İnce bağırsaklardan emilir ve böbreklerden atılır.
Gebelik döneminde magnezyum önemli bir iyondur ve eksikliği preeklampsiye, bebeğin anne karnında gelişim bozukluğuna, doğumdan sonra çeşitli metabolik sorunlara yol açabilir. Bu dönemde böbrek fonksiyonlarındaki değişim, geri emilimin azalması, fetüste magnezyum ihtiyacının artması gibi etkenler gebeliğe bağlı magnezyum düşüklüğünün ortaya çıkmasına neden olur. Araştırmalar sırasında serum magnezyum düzeylerinin gebelerde diğer kadınlara göre düşük oranda olduğu, bu düşüklüğün sürecin ilerleyen dönemlerinde daha fazla olduğu, bunun da genellikle vücutta su ve sodyum artışına bağlı geliştiği görülmüştür. Erken doğum durumunda bu düşüş daha fazla olmaktadır. Magnezyumun rahim kasılmaları üzerindeki etkisi ise tam olarak bilinmemektedir.
Magnezyum eksikliğinde kaslarda kramplar oluşmaktadır. Kan şekerinin regülasyonunda önemli bir rolü vardır ve bu sayede hastadaki gözle ilgili sorunları ve koroner kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca magnezyum eksikliği yaşayan bireylerde migren ağrıları, alzheimer hastalığı, beyin felci, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet daha sık görülür. Magnezyum eksikliği; bağırsaklardan emilim bozuk olduğunda, besinlerle az miktarda alındığında, idrar söktürücü kullanıldığında, şeker hastalarında, yaşlılarda, fazla alkol kullananlarda, devamlı ishal olanlarda ve potasyum-kalsiyum eksikliği yaşayanlarda görülür. Sonucunda ise; iştah kaybı, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik, depresyon, kişilik değişiklikleri, kaslarda kramp, bacaklarda uyuşma, his kaybı, kalpteki koroner damarlarda kısalma ve bayılmalar görülebilir.
Yeterli magnezyum almak için günde 5 porsiyon sebze ve meyve yenmelidir. Tam buğday ekmeğinde beyaz ekmeğe oranla iki kat daha fazla magnezyum bulunmaktadır. Günlük magnezyum ihtiyacı 320-420 mg kadardır. Gebelikte bu doz 350 mg/gün’ün altına kesinlikle düşmemelidir. Magnezyum en çok ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Kuru baklagiller, kuruyemiş, tam tahıllar ve içme suyu da magnezyum kaynağıdır. Yer fıstığı, kepekli ekmek, peynir, tavuk, biftek, patates, portakal, domates, soğan, incir, üzüm, hurma, ceviz, badem, kereviz, marul, fındık ve pırasada da bir miktar bulunur.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.