logo-03

Proteinin hamilelikte daha fazla alınması gerektiğini biliyor musunuz?

Proteinler vücudun yapı taşlarıdır ve fetusun büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Yeterli ve dengeli beslenmeyle günlük protein gereksinimi karşılanabilir. Tüm beslenme ilkeleri için geçerli olan kural, gebelikte de alınan proteinin yüzde 60’ının biyolojik değeri yüksek besinlerden karşılanmasıdır. Bebeğin büyümesi için gebelik süresince ortalama 950 gr kadar protein depo edilmesi gerekmektedir. Gebeliğin son altıncı ayında fetüs daha hızlı büyüdüğü için proteine ihtiyacı artar. Bu artış yüzde 30 kadardır ve anneden günde 5 gr protein çekilmektedir. Gereksinmenin altında proteinin alımı, negatif azot dengesi oluşturur. Günlük fazladan 20 gr proteine ihtiyacınız vardır.

Gebe olmayan kadınlar için önerilen miktar, 50-60 gr’ken gebelik döneminde 70-80 gr’a çıkmaktadır. Örnek verecek olursak, 90 gr kırmızı etten yapılan köfte, 3 ev köftesi civarıdır ve 20 gram protein içerir. 240 gram süt (1 büyük su bardağı), 8 gram civarında protein ihtiva eder. 1 yumurta 6 gr protein sağlar. 

*Umarım Dukan, Karatay veya Atkins diyetleri benzeri protein diyetleriyle sürdürdüğünüz bir yaşam şekliniz yoktur. Çünkü bu süreçte bebeğin karbonhidrat alımınıza gereksinimi oldukça büyük. Hemen değişiklik yapın ve ilk başta doğru karbonhidrat kaynakları diyetinize sokun.

Gelişmekte olan bir bebeğiniz için alacağınız karbonhidratın önemi

Hamilelik sırasında alınan karbonhidratlar, fetusun erken gelişimi sırasında hayati öneme sahiptir. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi, vücut kompozisyonu, organ gelişimi ve vücut fonksiyonları günlük alacağınız karbonhidratın türü ve miktarıyla ilişkilidir. Ayrıca kan şekerindeki iniş çıkışlarınız, insülin direnci ve gestasyonel diyabet gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Beslenme uzmanları olarak kişiye özel, değişen porsiyon ve öneriler olmak üzere glisemik yükü yüksek diyet içeriği tavsiye ediyoruz. Bir besinin gilsemik indeksi, o gıdada bulunan karbonhidratın kan şeker seviyenizi yükseltme hızına göre belirlenir. Kan şekerini hızlı yükselten besinler hızlı etkide de düşürecektir. Böyle bir grafik, metabolik profili bozar. Kan şekerini daha yavaş yükselten, uzun süre tokluk sağlayan karbonhidratlı besinlerden oluşan diyet önceliğiniz olsun. Özellikle karbonhidrat tüketiminizin yarısı tam tahıllardan oluşmalı.

Faydalı karbonhidratlar neler?

  • Tam tahıllı ekmek (Ekşi maya ilk tercih olabilir)
  • Bulgur Kabuğu ile pişmiş patates
  • Esmer pirinç
  • Kara Buğday
  • Yulaf
  • Taze sebze ve meyveler
  • Kuru baklagiller