Bir sterol türevi olan D vitamini, hayvansal ve bitkisel besinlerle provitamin olarak alınır, insan derisinin ultraviyole ışığa maruz kalması sonucu vitamin formu oluşur. Vücutta yağ dokusunda, deride, karaciğerde, bağırsaklarda, kemikte, kaslarda ve böbreklerde depolanır. Vücudun kalsiyumu emmesine ve kemiklerin normal mineralizasyonunu sağlamasına yardımcı olur. Hücre büyümesi, bağışıklık sistemi sağlığı ve inflamasyonun azaltılması gibi diğer birçok işlev için de önemlidir. D vitamini sorunu yaşayan gebelerde preeklemsi, neonatal tetani, fekal rikets ve bebekte anormal diş gelişimi gelişme riski artar. Eksikliği belirlenmeden ek doz verilmesi doğru değildir. Vücutta depolanan bir vitamin olduğundan fazla alınması toksik etki yapar. Hamilelik ve emzirme döneminde günde 400 IU, yetersiz güneş ışığı alanlarda ise 800-1000 IU D vitamini önerilmektedir.
D vitamini eksikliğini besinle gidermek mümkün değildir, çünkü çok az gıda D vitamini içerir. Ancak yine de D vitamini kaynağı besinleri tüketerek, eksikliği önlemeye çalışabiliriz. D vitamininin en önemli besin kaynağı yumurta sarısıdır. Diğerleri ise tuna, somon, uskumru, balık yağı, karaciğer, süt ve süt ürünleridir.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.