logo-03

Babalık psikolojisi

Babalar, annelerin yaşadığı fiziksel ve psikolojik değişimleri hissetmek yerine, sadece gözlemleyebildikleri için sevinçlerini ancak doğumdan sonra somut olarak yaşıyor. Babalık iç güdüsü, sonradan öğrenilen bir durum. Dolayısıyla baba olmak sanıldığından daha zor! Aileye katılan yeni üyenin ve annenin refahı için ekonomik açıdan kazanç sağlamak babaya maddi manevi-yük getiriyor. Baba, aile içindeki rolleri nedeniyle kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Çocukların zeka, kişilik, duygusal ve cinsel gelişimleri için ailedeki sağlıklı baba imajı önemli bir yere sahip. Bu imaj, hamilelikte eşe destekle başlayan süreç. Toplum erkeğe bebek sahibi olmanın yanı sıra başka sorumluluklar da yüklediği için baba stresli ve kaygılı olabilir. Geçim kaynağını sadece baba sağlıyorsa, çocuk sayısı arttıkça maddi yük de artıyor. Eşim ve ben, böyle anlarda kaygı ile stres kaynaklarını tespit edip, ‘ben dili’ kullanarak sorunları ortadan kaldırmaya çabalıyoruz. Bu çabamız, evdeki huzuru ve mutluluğu daim kılıyor. Bütün eşlere öneriyorum!

Babalık depresyonu erkeklerde, bazen maddi veya manevi sebeplerden ya da baba olmanın bilinmezliğinden kaynaklanan kaygılar gelişebiliyor. Bununla başa çıkamayan babalar, depresyonla karşı karşıya kalabiliyor. Babalık psikolojisi doğum öncesi ve sonrasında gözler anneye çevriliyor, yükü daha ağır görülüyor. Oysa araştırmalar, her yeni 4 babadan 1’inin babalık depresyonu yaşadığını ortaya koyuyor. Kadınların hormonlarının hamilelikte ve sonrasında nasıl değiştiği ile ilgili yüzlerce araştırma var fakat bunun babalarda da gelişeceğini düşünmek çoğu insanın aklına gelmiyor.

Bu bulgulara dikkat edin

Erkeklerin eşlerinin hamileliği sırasında testosteron düzeylerini azaltıp, östrojen düzeylerini arttırdıkları biliyor. Bu hormon değişimlerine bebeğin bakımının yarattığı uykusuzluk ve stres de eklenince, depresyon gelişiyor. Babalık depresyonu 3-6’ncı aylarda kendini belli ediyor. Depresyonun şiddetini, uykusuzluk derecesi, eşle ilişki ve maddi durum belirliyor. Eşinde depresyon gözlemlenen erkeklerin yüzde 50’si de depresyon yaşıyor! Erkek yeni öğrenmeye çalıştığı babalığa karşı bilinmezlik hissederse, bu durum endişeye, endişe de depresyona yol açıyor.

Anne-babanın rollerini etkileyen faktörler

Erkek çocuk için (çoğunlukla) ilk idol, babadır. Buradaki belirleyici, baba ile çocuğun yakınlığı. Çocuk, baba gibi güçlü ve başarılı olmak istiyor. Ebeveyn çocuğuna fiziksel olarak mesafeli durduysa ve kaliteli vakit geçirmediyse çocuk hem ilgi bakımından eksik kalırken hem de anne-baba sevgisini ve bağlanmayı sağlıksız bir şekilde öğreniyor. Eşlerin birbirleriyle ilişkileri, çocuklarıyla ilişkilerine de yansıyor. Ebeveynlerin çocuğa davranışını, kendi babalarında gördükleri davranışlar belirliyor. Çocuklar, ailenin aynası olarak yetişirken ailede gördükleri değerleri oluşturmaya başlıyor.