logo-03

Bulantı ve kusma hamilelikte en sık görülen sorunlar

Bulantı ve kusma, hamilelerin neredeyse dörtte üçünde var olan bir şikayettir. Eğer ortaya çıkacaksa, genellikle hamileliğin 6-7’nci haftalarında başlar. Sadece bulantı olarak devam edebilirken, bazen de şiddetli kusmalara kadar varabilir. Haftaların ilerlemesiyle artan gebelik hormonu seviyesine bağlı olarak gelişir. Gebeliğin ortalama ilk 3 ayında görülmekle beraber, nadiren de olsa gebeliğin sonuna kadar şiddeti değişecek şekilde devam edebilir. Nedeni ise tam olarak bilinmemekle birlikte, hormonlardaki değişim önemli sebeplerdendir. Sadece sabahları değil günün herhangi bir saatinde olabilir. Ancak sabahları açken, herhangi bir koku ya maruz kalmak tetikleyici bir durumdur. Ayrıca daha hassas bir mideye sahip olmak yatkınlık sağlar. Aşırı stres ve kaygı bu şikayetleri başlatıp, şiddetini arttırabilir. İlk gebeliklerde genellikle daha fazla görülür. Hiçbir gebelik diğerine benzemeyeceği için ilk gebelikte olması ikincide de olacak anlamına gelmez.

Bulantı ve kusmayı önlem için… 

  1. Gece yatmadan protein ağırlıklı beslenmek, sabaha bulantısız uyanmanıza yardımcı olabilir.
  2. Sabahları yataktan kalkmadan önce küçük bir dilim ekmek yenebilir.
  3. Yataktan yavaş kalkın ve tuvalet ve yemek kokularından uzak durmaya çalışın.
  4. Tuzlu leblebi, sarı leblebi, peksimet gibi tuzlu yiyeceklerin faydası dokunabilir.
  5. Sık aralıklarla ve az miktarda beslenmek önemlidir. İçecekleri öğünlerle değil öğün aralarında tüketin. Kızartmalardan, yağlı ve aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçının. Asitli içeceklerden kaçının, çay ve kahve tüketimini azaltın.
  6. Zencefilin bulantıya iyi geldiği bilinir. Zencefilli sakız ve çay tüketebilirsiniz. Limonun kendisi veya kokusu da bazen mucize yaratabilir. Nane, limon, soda ve elmayı da deneyebilirsiniz.
  7. Açık havada yürüyüşler yapmak, bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmak da sizi rahat ettirecek önlemlerdendir.
  8. Eğer bütün bunlara rağmen bulantı ve kusma geçmiyor, şikayetleriniz devam ediyorsa mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Size destek olabilecek bazı ilaçlar önerecektir. Ayrıca bazen şiddetli durumlarda, belirli aralıklarla serum takılıp, dışarıdan destek verilebilir. Bu dönemde birkaç kilo veren hastalar olabilir. Merak etmeyin, bunun bebeğinize bir zararı yoktur. Eğer yeterli beslenemediğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla mutlaka konuşup multi-vitamin alabilirsiniz.

Ne zaman tehlikeli olabilir?

Hiçbir şey yiyemiyorsanız ve her yediğinizi çıkarıyorsanız, yüzde kızarma, aşırı halsizlik, susama, bacak krampları, baş ağrısı, koyu renkli idrar ve idrar miktarında azalma gibi belirtileriniz varsa ‘hiperemezis gravidarum’ tablosu ortaya çıkabilir. Hamilelerin yüzde 5’inde görülür ve mutlaka doktora haber verilmelidir. Anne adaylarının büyük bir kısmı bu önerilerle idare edebilir. Bir kısmına ise bulantı giderici ilaçlar verilir. Hiçbir şekilde bulantı ve kusma şikayeti yoksa, kesinlikle çok şanslı bir hamilesiniz demektir. Hamilelerin yüzde 25’inde hiçbir şikayet olmamaktadır.