Dörtlü tarama testi, üçlü tarama testi olarak da bilinir. Bu teste bir hormon daha eklenmiş ve böylelikle anne kanındaki dört ayrı hormonun incelenmesi sonucunda Down sendromunu, üçlü teste oranla bir miktar daha fazla yakalama şansı olmuştur. Down Sendromu için 15- 21’inci gebelik haftasında yapılan biyokimyasal bir testtir. Ultrason muayenesinden sonra anneden alınan kan örneğine de bakılır. Anneden alınan kanda dört hormon (AFP, hCG, Estriol, İnhibin-A) ölçülür ve bir risk hesaplaması yapılır. Gebelik haftası, annenin yaşı, vücut ağırlığı, ırk, şeker hastalığı olup olmadığı ve sigara kullanıp kullanmadığı bilinmelidir. Gebelik yaşının doğru bildirilmiş olması çok önemlidir. Tüm bu bilgilerle anne kanından bakılan dört hormon değeri bir bilgisayar programına girilerek, risk hesaplanır. Risk artmış ise anne karnındaki bebeğin gerçekten Down Sendromu olup olmadığını ortaya koymak gerekir. Bu amaçla daha ileri ve esas tanıyı koyacak olan amniyosentez önerilir.
Bebekte bazı sinir sistemi gelişim kusurları (nöral tüp kusurları) veya karın duvarına ait kusurlar varsa, anne kanında bakılan bir madde (alfa fetoprotein=AFP) miktarı artmış olarak bulunur. Omurganın tam kapanmaması (spina bifida), nöral tüp kusurlarına bir örnektir. Bu maddenin bebeğin gelişimi ve bazı plasenta problemlerinde de yükselmesinden dolayı ya dörtlü tarama testi ile birlikte istenir ya da önceden ikili test yapıldı ise tek başına AFP kan tahlili olarak da tercih edilir. Oran yüksek bulunursa, ayrıntılı ileri düzey ultrasonografi yapılması ve akabinde takibi gerekir. Artık bu nöral tüp kusurları ultrasonografi cihazlarının görüntü kalitesinin iyileşmesi sebebi ile daha kolay tanınmaktadır.
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.