Eğer hamileliğiniz planlıysa, öncesinde mutlaka diş hekimize giderek, diş ve diş eti kontrollerinizi yaptırmalısınız. Hamilelik esnasında sorunlar yaşamamak için tüm çürükler temizlenerek dolgular yapılmalı, ardından da iyi bir diş taşı temizliği ve varsa diş eti hastalığı tedavi edilmelidir. Sabah ve akşam olmak üzere, günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamaya devam ederken, hamilelik döneminde de diş hekiminize periyodik kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
1.TRİMESTIR: Hamileliğin ilk üç ayında başlayan bulantı ve kusmalar, diş minesini olumsuz etkileyerek çürüme hızını artırabilir. Değişmeye başlayan hormon seviyeleri, tükrük yapısında asit oranını artırabilir. Tüm bu değişimler, diş etleri üzerinde de olumsuz etkilere yol açabilir. Bu dönemde bebeğin organ gelişimi başladığından ve düşük riski olabileceğinden, bazı tedavileri ertelemek gerekebiliyor. Ama annenin ve bebeğin huzurlu hamileliğini bozacak, ağrılı diş sorununa müdahalede bulunmanın da hiçbir zararı yoktur.
2.TRİMESTIR: Hamileliğin 4-6’ıncı ayına denk gelen bu dönemde, devam eden diş eti şişmeleri ve kanamaları için diş ırçalamaya devam edilmelidir. Diş etlerine yönelik bakım için diş ipi kullanılmalıdır. Ilık karbonat ve tuz karışımıyla ağız çalkalamak diş etleri için rahatlatıcı olacaktır. Diş tedavilerinin hepsi için en sorunsuz dönemdir. Kanal tedavisi, diş çekimi, dolgu ve diş taşı temizliği gibi her türlü tedavi yapılabilir. Anne adayının bilgisi antibiyotikler ve ağrı kesiciler güvenle kullanılabilir.
3.TRİMESTIR: Annenin de rahatlığı için acil olmayan bazı tedaviler doğum sonrasına ertelenebilir. Erken doğum riski göz önüne alınarak, anneyi korkutacak, heyecanlandıracak şeylerden kaçınarak basit tedaviler yapılabilir. Ama tabii ki ciddi ağrılara yol açan tüm diş tedavileri gecikmeden her zaman yapılabilmektedir.
Diş eti kanamasını gören anne adayları, daha fazla kanama olmaması için fırçalamayı bırakır ki, bu yapılan en büyük yanlıştır. Böylece daha çok bakteri plağı ve diş taşı gelişmeye başlar. Yeni çürükler için uygun zemin oluşur. Kanamalardan dolayı yumuşak fırçaya geçilmemeli çünkü temizleme etkisi daha azdır. Şişliklere karşı ılık karbonatlı ve tuzlu suyla ağız çalkalanabilir.
“Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu sebepten ötürü anne adaylarının diş kaybına uğradığı” şeklindeki düşünce tamamen yanlıştır. Hamilelik esnasında tükürük yapısındaki değişiklikler, kötü beslenme alışkanlıkları ve kusma eylemi çürüğün ilerlemesinde hızlandırıcı faktördür.
Diş röntgeni çekilmesi fetüs için zararlı değildir. Araştırmalara göre, fetüse zarar verecek radyasyon dozu, 5 rad’dır. Diş hekimliğinde kullanılan röntgenlerin dozu ise 0.02 mrad (milirad)’dır.
Özellikle tetrasiklin grubu antibiyotiklerden uzak durmak gerekir. Bu grup ilaçlar, bebeğin diş gelişimine ve rengine olumsuz etki ederek, ‘Tetrasiklin Renklenmesi’ denen, daimi dişlerde gri-kahverengi renklenmelere neden olabilir. Hamilelikte beslenmeye gelince; abur cuburdan, şekerli ve karamelize yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Dişlerden uzaklaştırılması güç olan bu yiyecekler, çok çabuk çürük oluşturur. Diş hekimliğinde kullanılan lokal anesteziklerin, kanal tedavisi ve dolgu materyallerinin, röntgen ışınlarının karnınızdaki bebek üzerine hiçbir zararlı etkisi yoktur!
Tıbbi bir sorunuz var ise mutlaka doktorunuz veya sağlık servisi sağlayıcınız ile iletişime geçiniz. Bu web sitesindeki bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi bir öneri, tanı veya bir tedavi için kullanılmamalıdır.