logo-03

Hamilelikte Grip Aşısı

Grip salgınları sonbahar ve kış aylarında sık görülen ve özellikle bağışıklığı düşmüş yaşlı kişiler ve özellikle hamileler için sorun yaratabilecek enfeksiyonlardır.

Gribi ve neden olduğu ciddi koplikasyonları önlemenin tek ve en etkili yolu grip aşısıdır. Ve özellikle bazı riskli sayılan grupların aşılanması kesinlikle önerilmektedir. Bu gruplar;

  • 65 yaşından büyükler,
  • Kronik hastalığı olanlar (astım, diabet vb.),
  • Sağlık Personeli (Bu hastalar ile yakın temasta oldukları gerekçesi ile) ve
  • Hamileler

Grip aşısı içeriği her yıl değiştirilerek o yıl içinde salgınlara neden olması beklenilen virüslere karşı olacak şekilde üretilir. Tavuk yumurtasından elde edilen besi yerlerinde üretilen virüsler inaktive hale getirilirler (ölü aşı- yani enfeksiyona neden olma potansiyelleri ortadan kaldırılmış) ancak vücutta antikor üretimini uyarma özellikleri kaybolmamaktadır.

Hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıf olması ve yine var olan fizyolojik değişiklikler, hamilenin gribe yakalandığı takdirde kendisinde komplikasyon gelişebilme ihtimalini oldukça arttırdığı için özellikle grip salgınlarından önce grip aşısını olmaları önerilmektedir. Özellikle önerilen zaman salgın öncesi eylül-ekim ayları civarıdır. Ancak daha sonra da yapılabilir. Grip aşısı ilk 3 aydan sonra herhangi bir zaman yapılabilir.

Grip aşısı ölü aşı olduğundan yani canlı virüs içermediğinden gebelikte kullanımının herhangi bir sakıncası yoktur.

Yumurtaya karşı alerjisi olanlar aşıyı yaptırmamalıdır.

Aşı sonrası kolda hafif hassasiyet ve belki 1-2 gün hafif kırıklık ve hafif ateş gözlenebilir. Oldukça nadir Guillain-Barre sendromu gelişebilmektedir.

Tüm dünya otoriteleri grip aşısının hamileler için güvenli olduğunu belirtmekte ve yapılmasını önermektedirler.