logo-03

Hamilelikte kilo alımı

Evet hamilesiniz, büyük ihtimalle kilo da alacaksınız. Önemli olan her haftaya uygun düzenli kilo almak ve bunu, bebek ve anne arasında paylaşmaktır. Hamileliğin başlangıcında kilo ve boy ölçümleri alınarak, vücut kitle indeksinin hesaplanması, buna göre uygun beslenme ve egzersiz benimsenmesi gerekir. Doğru kilo takibi, önerilen vücut kitle indeksinin hesaplanması ile yapılmalıdır.

Vücut Kitle İndeksi (VKİ) kişinin boyuna göre ideal kilosunu belirleyen objektif bir hesaplamadır. Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Gebeliğin ilk üç ayında beklenen ortalama kilo, 1.5 kg’dır. Elbette bu, bulantı ve kusmaların olmasına bağlı olarak değişebilir, çok daha az da alınabilir ve hatta bu dönemde kilo verenler bile olabilecektir. Gebeliğin 12-14’üncü haftasından sonra kilo alımı yavaş yavaş hızlanmaya başlar. Gebeliğin ikinci üç ayında normal kiloyla gebe kalanların ortalama 5 kg almaları önerilmektedir. Gebeliğin son üç ayında ise yine normal kiloyla hamile kalanlar için önerilen, 4.5-5 kg civarındadır. Özellikle son 2-3 hafta bu kilo alımı iyice azalır ve bazen hiç kilo alınmayabilir.

Hamilelikte kilo dağılım tablosu

Gebelik öncesi kategori VKİ      Önerilen toplam kilo alımı

Zayıf 18.5’ten az                         12-18 0.5  

Normal kilo 18.5–24.9 arası        11–15 0.4 

Kilolu 25–29.9 arası                    7–11 0.3 

Obez 30 ve üstü                          5–9 0.25 

İkiz gebeliklerde ise normal kiloyla hamile kalanların toplamda 16-24 kg alması beklenirken, daha kilolu hamile kalanlarda 14-22 kg, obez anne adaylarının ise 11-19 kg civarında almaları önerilmektedir.

Peki anne adayının aldığı kiloların dağılımı nasıl oluyor?

Hamileliğinde 13 kg alan bir anne adayında;

  • Bebek: 3-3.5 kg
  • Plasenta: 750 gr
  • Amniyon sıvısı: 900 gr
  • Rahimin büyümesi: 900 gr
  • Anne adayının göğüsleri: 900 gr
  • Anne adayının kan dolaşımı: 2 kg
  • Anne adayındaki ödem: 2 kg
  • Annedeki yağlanma: 2.5 kg

Sağlıklı bir hamilelik için bu dağılıma göre kilo almak tamamen normaldir. Elbette bu kilodan daha az alımı da mümkündür. Ancak tüm gebelik boyunca toplam da 6 kg altında alınması, bebeğin gelişimine ve hamileliğin sağlıklı seyretmesine negatif yönde etki edip, düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum gibi riskleri artıracaktır. Hamilelikte önerilen kilonun üzerinde alınması ise istenmeyen yağ ve ödemin vücutta birikmesine sebep olmasının yanında doğum komplikasyonu gelişmesi, sezaryenle doğum ve iri bebek riskleri gelişebilir.