logo-03

KORYON VİLLUS BİYOPSİSİ (CVS)

11-14 gebelik haftalarında ikili tarama testi veya anne kanında Fetal DNA testi sonucunda risk saptanması durumunda bebeğin plasentasından (eşinden) koryon villüs biyopsi yöntemiyle kromozom incelemesi yapılmaktadır. Koryon villüs biyopsi, plasenta (bebeğin eşi) dokusundan örnek almayı içeren bir testtir. Bu doku fetüsle aynı genetik materyali içermektedir, kromozom bozuklukları ve diğer genetik problemlerin değerlendirilmesinde kullanılabilmektedir. Hastanın aile öyküsüne ve tarama testi sonuçlarına göre yapılabilmektedir.

CVS işlemi nasıl bir işlemdir;

11-14. gebelik haftaları arasında bir yüksek riskli gebelikler uzmanı (Perinatolog) tarafından yapılmasında fayda vardır. İşlem ultrason altında yapılır. İşlemden önce ultrasonografi ile bebek ve plasentanın yeri hakkında yeterli bir muayene yapılarak iğnenin gireceği yer tespit edilir. Karnınız enfeksiyon olmaması için özel bir madde ile silinerek hazırlık yapılır. Ucu oldukça ince olan bir iğne ile daha önce tespit edilmiş yerden gebelik plasentanın olduğu yere girilerek örnek alınır. Bu işlem yaklaşık birkaç dakika sürecektir. İğne çok ince olduğu için hafif bir iğne acısı ve rahimden geçerken bir sızlama hissedilir ve kısa sürede işlem sonlanır. İşlem sırasında iğnenin hareketine bağlı olarak çok az bir acı hassasiyet hissedilebilir. Alınan örnek genetik laboratuvarına gönderilir ve 72 saat sonra hızlı sonuç alınır ve orada kısmen Down Sendromu olup olmadığı görülebilirken 10-14 gün sonrasında da tüm kromozomların kesin sonucu alınabilmektedir. İşlem sonrasında kısa bir dinlenme sürecinden sonra tekrar ultrasonografi ile kontrol edilir ve hasta evine gönderilir. 2 gün istirahat sonrası hasta yavaş yavaş normal hayatına dönebilmektedir. İşlem sonrasında iğne yerinde hafif bir acımanın dışında başka bir şikayet beklenmemektedir. İşlem sonrasında kanama, şiddetli ağrı veya su gelmesi şeklinde bir şikayet olduğunda mutlaka doktora haber verilmelidir

CVS uygulamasına bağlı düşük oranı yaklaşık 1/200 (iki yüzde bir) civarında rapor edilmektedir

İkiz ya da çoğul gebeliği olan hastalarda (çift yumurta ikizi) her plasentanın ayrı ayrı örneklenmesi gerekmektedir.

Koryon villüs biyopsi, 10. gebelik haftasından önce uygulanan gebeliklerde bebeklerde kol, bacak ve parmak anomalileri izlenebildiği rapor edilmiştir bu nedenle işlem 10. Gebelik haftasından önce uygulanmamaktadır.


Koryon villüs biyopsinin amniyosenteze göre daha erken gebelik haftalarında uygulanması kromozom anomalilerin daha erken tanınmasını ve daha erken müdahale edilebilmesini sağlamaktadır. Bu şekilde amniyosentez zamanına kadar beklenmemiş olur. Ancak Amniyosenteze oranla az da olsa komplikasyon riski biraz daha fazladır. Ayrıca %0.5 oranında plasentadan alınan örneğe bağlı olarak mozaik patern yani çelişkili cevap verme ihtimali mümkündür.